Din acest an, romanii se pot angaja in Irlanda, la fel ca orice alti cetateni europeni. Problema gasirii unui loc de munca nu a devenit, insa, mai usoara. In plus, e bine sa stiti care sint regulile specifice ale tarii, pentru a avea succes in gasirea job-ului dorit. 

Inainte de a pleca din Romania trebuie sa deții și sa aduci in Irlanda:

– Pașaport valabil (pe o perioada cat mai mare), sau- Carte de identitate valabila (pe o perioada cat mai mare)- Aisgurare medicala completa pentru minim 12 luni daca se poate- Permisul de conducere- Certificatul de naștere (preferabil model nou)- Certificatul de casatorie (daca este cazul) (preferabil model nou)- Certificatul de divorț (daca este cazul)- Cazier judiciar – necesar in unele profesii- Diplomele și certificatele de calificare in original

Inca din Romania va trebui sa va asigurați urmatoarele:– Cazare la hotel / hostel, sau- Cazare la prieteni / rude / cunoștințe- Suficiente resurse financiare pentru a face fața minim 1-3 luni fara munca- Posibilitatea financiara de a va reantoarce in Romania in caz de eșec in Irlanda- O idee despre ce doriți sa realizați in Irlanda- Haine și incalțaminte adecvate pentru toate anotimpurile și in special pentru ploaie / vant / frig

Ați ajuns in Irlanda:

Cazarea: in funcție de variant aleasa costurile lunare sunt de minim 200 lunar. In unele situații (inchiriere apartament / casa se percepe garanție echivalentul a 1-2 chirii lunare)

Mancarea: Deși nu este foarte scumpa, mancarea trebuie sa fie diversa, recomandat multe fructe și legume proaspete. Veți avea nevoie de minim 50 saptamanal pentru mancare. Magazinele recomandate sunt: Aldi, Lidl, Dunes Stores, Tesco, Centra, Spar

Transport: in funcție de zona de aleasa pentru locuit transportul poate fi realizat in urmatoarele moduri: Mersul pe jos, bicicleta, LUAS-usl (tramvai), autobuzele DublinBus sau DART-ul (metroul la suprafața).

Utilitați: daca inchiriați sau subinchiriați veți avea de platit utilitați pentru energie electric, gaz, telefon, cablu, internet, deșeuri menajere, și posibil taxe catre unitatea administrativa a complexului de locuințe.

Odata asigurata cazarea, masa și transportul trebuie rezolvate urgent:Inregistrarea și primirea cardului cu numarul PPS (echivalent CNP) – Se aplica la Biroul de Servicii Sociale din King Inn Street, Dublin 1. http://www.welfare.ie/EN/ContactUs/Pages/swlo_kingsinn.aspxAveti nevoie de:1. Pașaport sau carte identitate2. Dovada de adresa:- Factura pe numele tau personal, si /sa- Scrisoare de la proprietarul hotelului / hostelului / proprietații unde locuiești

Caut de munca! Unde incep? In funcție de calificarea avuta și experiența profesionala este bine sa incepi a cauta in acel domeniu.

Multe profesii au propriile asociații profesionale și pentru a munci in acel domeniu trebuie sa obții inregistrarea și acreditarea profesionala a acestora mai intai. Acest process poate fi unul de durata și costisitor avand in vedere taxele de inregistrare ce trebuie platite, asigurarile profesionale, contribuția anuala, etc.

In prealabil este necesara (deși nu pentru toate profesiile) recunoașterea și echivalarea studiilor in conformitate cu standardul FETAC din Irlanda la National Qualification Authority (Autoritatea Naționala de Calificare). http://www.nqai.ie/In acest scop trebuie traduse și legalizate notarial diplomele / certificatele și foaia matricola, trimise impreuna cu formularul de aplicare, procces ce dureaza minim 2 luni.

Alte domenii de activitate au propriile cerințe, precum efectuarea de cursuri specializate (SafePass – construcții, Licența Securitate (PSA) – paza și securitate). Pana nu aveți aceste licențe nu puteți profesa in domeniile respective, in ciuda “banalitații” muncii depuse, am spune.

Salariul minim pe economie este de 8.65 euro / ora. Gasirea unui loc de munca va cere:- Un CV bine prezentat și structurat nu mai lung de 2 pagini A4- O scrisoare de intenție de aproximativ o pagina A4 specifica locului de munca ținta- Un numar de telefon unde sa puteți fi contactat telefonic- Adresa de e-mail este bine sa aveți deși nu este o condiție- Cardul cu numarul PPS- Cont bancar curent- O ținuta prezentabila dar nu exagerata pentru meseria pentru care aplicați- Cunoștințe medii de limba engleza (citit, vorbit, scris)- Prieteni sau cunoștințe care sa va recomande, intrucat cele mai multe locuri de munca sunt gasite in acest fel, excepție profesiile avand calificare superioara (medici, farmaciști, asistenți, contabili, juriști, etc)- Multa rabdare, transpirație și inspirație, impletite cu “noroc”.