Cu trei saptamani inainte ca irlandezii sa se prezinte la urne pentru a aproba sau nu prin referendum Tratatul european de stabilitate financiara, Shin Fein, partidul de opozitie care militeaza pentru respingerea deciziei europene castiga tot mai multi adepti, spre marea neliniste a cancelarului german Angela Merkel.  Irlandezii se vor prezenta la urne pe 31 mai si, potrivit sondajelor, 45% ar vota in favoarea tratatului, iar 35 de procente impotriva. Asa se prezinta datele acum, dar o data cu venirea la putere in Franta si Grecia a fortelor de opozitie care se pronunta ferm impotriva disciplinei bugetare a Uniunii Europene, Shin Fein, devenit acum partid de extrema stanga, fosta aripa politica a IRA (Armata Republicana Irlandeza, miscare care milita pentru eliberara Irlandei de Nord de sub tutela britanica si creearea unei republici irlandeze reunificate) si-a vazut pozitia consolidata prin castigarea de noi sustinatori.

Alegerile din Franta si Grecia, precum si cele locale din Italia, Marea Britanie si Germania au dat sperante liderului Shin Fein, Gerry Adams, care a vazut o conjunctura favorabila pentru a milita pentru schimbare, el castigand tot mai multi sustinatori in lupta partidului sau impotriva strictei discipline bugetare pe care o propune Tratatul european. Shin Fein propune un plan de relansare de mai multe miliarde de euro pe care spera sa-i obtina prin credite acordate de Banca Europeana de Investitii, precum si o recapitalizare a bancilor cu sustinerea Bancii Centrale Europene. Adams sustine ca si in cazul in care Irlanda va respinge Pactul bugetar, Uniunea Europeana va continua sa sustina Dublinul. „Sunt absolut sigur ca vor avea bani pentru noi”, declara el intr-un interviu pentru Financial Times”. Analistii spun insa ca pozitia sa este periculoasa si ca aceasta asigurare data electoratului, fara a avea o acoperire reala, risca sa creeze mari probleme Republicii Irlanda in cazul in care scrutinul ar decide respingerea Pactului bugetar.      

Pactul bugetar, marul discordiei in Europa Un „nu” irlandez nu ar insemna neaparat renuntarea la tratat, care ar intra in vigoare atunci cand cele 12 state semnatare l-ar ratifica. De asemenea, acesta ar putea suferi modificari daca se are in vedere anuntul facut de noul presedinte al Frantei, Francois Hollande, potrivit caruia documentul ar trebui renegociat pentru a se include in el nu numai masuri de austeritate ci si de crestere. Premierul irlandez insa, Enda Kenny, care va fi prezent pe 23 mai la Bruxelles, la reuniunea extraodinara a liderilor europeni, a anuntat, contrar opiniei partidelor de opozitie din Irlanda, ca nu intentioneaza sa ceara modificarea Pactului bugetar.

In Grecia insa, partidele la putere care au aplicat deja masuri drastice de austeritate in schimbul unui ajutor financiar international substantial, au fost sanctionate la urne, liderii politici declaradu-se acum in favoarea unei renegocieri a angajamentelor asumate, ceea ce aduce din nou in discutie ramanarea sau nu a acestei tari in zona euro.

Si chiar daca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, nu a pierdut nici o ocazie in ultimul timp de a declara ca „Pactul bugetar nu este negociabil”, acum se confrunta pe aceasta tema si cu opozitia din Parlamentul german care ameninta sa nu ratifice documentul in forma actuala, insistand pe introducerea de masuri care sa genereze crestere economica.