Muzeul Ponferrada, pe langa expozitia cu diferite receptoare radio din diferite epoci, arata dezvoltarea radioului in Spania, inclusiv audieri fundamentale in istoria radioului si in istoria societatii noastre.
Printre muzeele radio din Spania ar fi cel din Penafiel cu peste sase sute de platouri, precum si Muzeul Radio din Es Mercadal, din Menorca, cu aparate de radio, dar o colectie foarte importanta de valve.
Radioul ca tehnologie trebuie sa se bazeze, ca marea majoritate a acestora, pe cunostinte anterioare, in acest caz ar fi Maxwell, Hertz si, diferiti precursori, o Cervera spaniola, Tesla etc. (Aici se implineste zicala greceasca, „victoria are multi parinti, infrangerea este orfana”). Pe baza acestor studii, italianul Marconi a creat primul sistem cuprinzator de transmisie radio in 1894, cu care s-a demonstrat in realitate posibilitatea comunicarii prin unde. Demonstratia mondiala a functionalitatii si eficientei comunicarii este plasata de obicei pe 12 decembrie 1901 unde a avut loc prima comunicare transatlantica, prin unde radio, fara cabluri.
Chiar si cu cateva note, ar trebui sa fim constienti ca descoperirile si aplicatiile umane, mai bine spus umane si sociale, sunt un fel de simfonie, pe care unele se suprapun cu altele, in domeniul comunicarii, daca ne uitam din cele mai vechi timpuri, inca de la inventarea scris acum patru milenii jumatate, a trecut prin faze succesive, fiecare atat de importanta si esentiala, pentru vremea, pana a ajuns la tipar si de acolo, am spune, intr-un secol si jumatate, cablul. comunicare in morse, telefon, radio, televiziune, internet. Intr-un proces care nu pare sa se incheie inca.
Toata realitatea umana, radioul este una dintre ele, nu numai ca are o perspectiva-dimensiune de analiza si studiu, desigur cea tehnico-tehnologica care este esentiala, dar mai tarziu, are economic, social, politic, religios, cultural, militare etc. etc. De obicei este indicat cum ar fi fost societatea fara radio, sau unde ar fi putut evolua si progresa, pentru ca nu se stie, dar oamenii ne pun intrebari la care poate nu putem raspunde, dar care ne ascuti mintea. Este ceva asemanator si asemanator celebrelor conjecturi sau probleme matematice, care la un moment dat nu stiu sa raspunda-rezolva, iar de decenii sau generatii batalioane de matematicieni incearca sa le rezolve.
Sintetizand, potrivit specialistilor si expertilor, nu trebuie indicat faptul ca autorul acestor randuri nu se incadreaza in acel grup, ei au indicat ca epoca de aur a radioului s-a petrecut intre cele doua razboaie mondiale, adica nu numai in reclama. fenomene, dar sociopolitice, ceea ce s-a intamplat in acest moment, in Europa, nu ar fi fost posibil fara radio, nici ceea ce s-a intamplat in Statele Unite. Radioul a fost folosit de cele mai inalte autoritati germane, americane si britanice ca modalitate de explicare, convingere, predare, diseminare de stiri si informatii de catre liderii de varf respectivi. In acest sens exista fraze celebre care au intrat in istoria umanitatii, de la Hitler, Churchill, Roosevelt citand aici in Europa. Asa cum istoria japoneza si americana nu a putut fi inteleasa,
Am putea indica, simplificand, ca in acesti o suta cincizeci de ani, fiecare generatie sau doua predomina un sistem de comunicare, la sfarsitul secolului al XIX-lea comunicatia telegrafica prin cablu Morse, in prima jumatate a secolului al XX-lea, telefonul si radioul, in a doua jumatate, televiziunea, sfarsitul secolului XX si ce avem din el, internetul, in toate aplicatiile lui, telefoanele mobile… (Bineinteles ca unii se vor gandi cu zambet si ironie, secolele anterioare, comunicarea). prin fumul de foc, prin porumbei, prin mesaje calare, prin scrisoare etc.).
A indica ca suntem deja la capatul drumului tehnologiei si comunicarii este o greseala, istoria arata si demonstreaza iar si iar, ca la fiecare cateva generatii, cel putin in ultima vreme, se descopera noi conceptii teoretice despre fizica si matematica, care in pe termen scurt, duc la noi posibilitati tehnologice, iar apoi devin cadre economice, sociale, comunicative etc. Conform temei.
Pentru a termina doua dezchizitii, una, daca este posibil, vizitati acest muzeu al radioului, veti intelege mai bine ce sunt si ati fost societatea voastra si lumea si voi insiva. In al doilea rand, suntem facuti din cuvinte, ar spune multi, poate suntem „facuti din comunicare” (vorbim cu altii, vorbim cu noi insine, vorbim cu cei din trecut si cu cei din prezent si cu cei din viitor. , intr-un fel).