Am fost bucuroasa ca am putut participa la evenimentele importante din cadrul Festivalului George Enescu, pe aceasta cale multumind organizatorilor pentru invitatie si  badget-ul de presa primit.

Sunt de parere ca printre cei care au lucrat enorm la identitatea Romaniei se numara si compozitorul George Enescu, care iata inca este viu prin acest festival omagial. Printre putinele carti de vizita ale Romaniei la nivel international, ce are lor la fiecare 2 ani. Sper sa ramana in continuare in atentia Ministerului Culturii si a autoritatilor romane care-l pot sprijini.

Revenind la impresii,  am participat in medie la peste 10 spectacole in decursul unei luni. Infuzie cu zeci de ore de muzica, plimbari intre Sala Palatului si superba cladire cu o arhitectura  impregnata de simboluri  Ateneul Roman, compozitori pe care am incercat sa-i inteleg ascultandu-le creatia, fascinata de dirijori care au coordonat orchestrele intr-un mod minunat, instrumente care mai de care mai expresive, interpreti pasionati, ore de munca in spate…..pentru fiecare concert de succes.

Festivalul a inceput cu Radu Lupu acompaniat de Orchestra Staatskapelle Berlin  pe 01.09.2013, o interpretare exceptionala la pian; a continuat cu Yuja Wang si Pittsburgh Symphony Orchestra; apoi, Orchestra din Paris urmata de o seara de Vivaldi la Ateneul Roman in interpretarea trupei Europa Galante. A urmat Corul si Orchestra Filarmonicii George Enescu A. Schonberg – Gurre-Lieder, narator Victor Rebengiuc; opera LOrfeo interpretata de La Venexiana; superba Orchestra Romana de Tineret avandu-l ca dirijor pe Lawrence Foster; London Philarmonic Orchestra; un spectacol de dans in cadrul Operei: Vortice Dance Company-Soliloquy: About Wonderland-unde a rulat celebrul si emotionantul speech al lui Charlie Chaplin http://www.youtube.com/watch?v=6FMNFvKEy4c . A urmat Dinastia Borgia intr-o ambianta ascetica, apoi Royal Orchestra din Amsterdam intr-o fascinanta seara Beethoven si Strauss, Stockholm Orchestra; Camerata Salzburg; Orchestra Nationala din Rusia;  Trio-ul Evgeny Kissin, Silvia Marcovici si Alexander Kniazev; trupa Violoncellisimo condus de Marin Cazacu redand interpretari superbe printre care si Libertango de A. Piazzolla, Alexandra Dariescu careia am avut bucuria sa-i iau si un interviu live (ce va aparea curand)  si incheind in maniera magica a intregului festival cu Royal Philarmonic.

Toti marii compozitori au fost prezenti prin operele lor:  Enescu, Brahms, Tchaikovsky, Bach, Mozart, Beethoven, Strauss, Liszt, Mahler, Ravel si altii. Un amalgam intercultural, sali pline de ascultatori americani, nemti, londonezi, chinezi, romani  si de alte culturi, reuniti toti in cadrul festivalului George Enescu. Muzica uneste oamenii si clar creaza o lume mult mai frumoasa. Asa a fost luna septembrie 2013, plina de muzica, zambet si frumusete.

Precizez ca am mentionat doar din perspectiva personala in urma evenimentelor la care am participat, cu siguranta au fost si alte nume  care au facut per total un regal Enescu Festival 2013.