Vona Gabor, presedintele partidului ungar de extrema dreapta Jobbik, este de parere ca Uniunea Europeana nu are viitor, iar statele central si est-europene, foste socialiste, ar trebui sa colaboreze si sa isi sustina impreuna interesele, pentru a putea supravietui destramarii UE, relateaza Mediafax.

Liderul Jobbik a vorbit, vineri, la Targu Mures, despre o structura formata din statele central si est-europene, foste socialiste, ultimele intrate in Uniunea Europeana, sustinand ca este inevitabil ca acestea sa colaboreze, intrucat nu au nicio sansa singure, iar UE s-ar putea destrama, structura federala a Uniunii nefiind adecvata, transmite Mediafax. 

“UE a fost infiintata de tarile vestice, ca ideile lor sa fie cat mai bine reprezentate. Desi Europa Centrala si de Est face momentan parte din aceasta Uniune, ideile de baza nu s-au schimbat si cu Tratatul de la Lisabona au devenit si mai puternice, mai sensibile. In acest moment, din aceasta perspectiva, tarile vestice profita de divergentele din aceasta regiune, a Estului si Centrului Europei, pentru a-si promova propriile interese si a deveni si mai puternice in sanul UE. Tarile din Centrul si Estul Europei au prea multe probleme pentru ca una din aceste tari sa le poata sustine in fata celorlalte state si, de aceea, Jobbik considera ca aceste tari trebuie sa-si spuna impreuna problemele, sa aiba un punct de vedere corect”, a spus liderul Jobbik.

Vona a apreciat ca Uniunea Europeana nu are viitor, iar Tratatul de la Lisabona ar putea duce chiar la destramarea sa.

“Primul pas ar fi ca aceste state est-europene sa discute care le sunt interesele comune. Noi credem ca Tratatul de la Lisabona ar putea duce la destramarea UE, trebuie sa fim pregatiti, sa nu cadem singuri in prapastie. Noi am putea supravietui, daca avem o colaborare intre statele noastre. Daca se destrama UE, statele estice n-ar avea sanse singure. E inevitabil sa colaboram”, a declarat Vona.

El a spus ca Jobbik vede un viitor al UE “tragic”, pentru ca ideea unei structuri federale a Uniunii, similara SUA, este inadecvata Europei, care are natiuni vechi de sute de ani.

“Vedem tragic viitorul Uniunii Europene. Consideram ca UE este, de fapt, un fel de State Unite Europene si, din punctul meu de vedere, nu are viitor real. Jobbik sustine ideea nationala comuna, si nu cea federala, care exista in SUA, considera ca acolo functioneaza anumite aspecte ce aici in Europa nu functioneaza, pentru ca aici exista natuni si state vechi de sute de ani. Desi pare probabil interesant acest lucru spus de vocea presedintelui Jobbik, daca Germania si Franta si-au putut rezolva problemele vechi de mai multi ani dupa cel de al doilea razboi mondial, si tarile din Centrul si Estul Europei pot face acest lucru. Inainte sa apara aceste tari la forurile de decizie din UE, consideram ca aceste tari trebuie sa se puna de acord in anumite probleme, iar pe urma sa infiinteze o structura, foruri pentru ca, in cazul unei eventuale destramari a UE, aceste tari sa nu se piarda”, a spus el.

Vona a fost sustinut si de vicepresedintele Parlamentului ungar Balczo Zoltan, membru al Jobbik, care a precizat ca partidul vorbeste despre tarile post-socialiste care au aderat la UE si au ajuns sa aiba un rol secundar in cadrul Uniunii, indicatorii lor economici devenind din ce in ce mai prosti, in timp ce profitul tarilor occidentale este “extras” din aceste tari.

El a precizat ca aceasta idee de colaborare se va materializa in propuneri inaintate la nivelul ministerelor de Externe ale celorlalte state vizate de aceasta colaborare.  Sursa: Corect News