Cristian Preda afirma ca este o eroare incercarea PDL și PNL de a izola PMP și spune ca in ceea ce-l privește, va susține orice prezidențiabil care va lupta impotriva PSD. „Sper sa gaseasca un looser de calitate”, ii ironizeaza europarlamentarul pe social-democrați.

In același timp, in interviul acordat siteului nostru, Preda il taxeaza pe fostul premier Emil Boc pentru declarația de susținere a lui Klaus Iohannis și estimeaza ca dupa alegerile prezidențiale, noul președinte va incerca sa-și creeze o majoritate.

Cristian Preda mai spune in interviu ca daca va ajunge vreodata ministru și-ar dori sa un portofoliu care sa se numeasca „afaceri externe și politica europeana”. Eurodeputatul precizeaza insa ca subiectul nu este unul de actualitate.

Preda comenteaza in randurile de mai jos și noile realitați din Parlamentul European, dar și perspectivele Romaniei de aderare la Spațiul Schengen.

 Cum vedeți fuziunea dintre PDL și PNL? Partidul din care faceți parte nu este agreat in aceasta „combinație” politica. Cum va explicați aceasta atitudine de a evita PMP in discuțiile pentru unificarea dreptei?

Cristian Preda: La ora la care discutam, fuziunea PDL-PNL e doar un proiect. Nu e ceva nou. Din 2001 incoace, s-a discutat de foarte multe ori despre o reamenajare a spectrului politic și despre trecerea de la un sistem cu 4-5 partide (plus minoritați) la un sistem cu doua partide mari și late. Le urez succes tuturor celor care vor sa construiasca, nu sa distruga partide. Nu sunt prea mulți. Incercarea PNL-PDL de a izola PMP este, cred, o eroare: ca și in 2004 sau 2009, in cursa prezidențiala, fiecare vot va conta. Ar fi mai sanatos sa pornim de la principiul „cel mai bun dintre ai noștri sa caștige!” decat de la ideea ca trebuie sa șicanam sau sa disprețuim potențialii aliați impotriva PSD. In ceea ce ma privește, nu voi ataca vreun candidat de centru-dreapta pana in seara turului al doilea al prezidențialelor. Voi fi, in schimb, adversar neimpacat al candidaților de stanga. Asta a fost linia mea și la europene, nu vad de ce aș schimba-o.

 Alegerile prezidențiale se apropie și candidaturile nu sunt definitivate. Ca politolog, sunteți de parere ca aceasta intarziere in stabilirea candidaților va fi de natura sa provoace confuzie in randurile alegatorilor? Rata de participare la alegeri va fi influențata?

Cristian Preda: Rata de participare la alegeri s-a stabilizat la circa 30% la europene, 40 % la legislative și 50 % la locale și prezidențiale. Candidaturi exista: MRU și Cristi Diaconescu sunt siguri, iar Predoiu e inca alesul PDL. Accidente au intervenit la PNL, care a renunțat la Antonescu, ca și la PSD, care a renunțat tot la Antonescu și amana desemnarea cuiva. Sper sa gaseasca un looser de calitate!

 Candidatul PMP Cristian Diaconescu nu este cotat deocamdata grozav in sondajele de opinie. Este candidatura domnului Diaconescu definitiva sau ea poate fi schimbata?

Cristian Preda: E abia inceputul.

Dl Emil Boc face parte și din Fundația Mișcarea Populara. Exista posibilitatea ca domnia sa, sa-și anunțe intenția de a candida la prezidențiale in locul d-lui Diaconescu, chiar daca inca n-a facut public acest anunț?

Cristian Preda: Fostul premier Boc e membru PDL și a anunțat ca susține un membru PNL care inca nu a fost desemnat oficial de partidul sau: e vorba despre Iohannis. Mi-e greu sa cred ca și-ar schimba opțiunea.

 Dl Ponta pare tot mai hotarat sa intre in competiția pentru Palatul Cotroceni, deși multa vreme a ezitat. Este pentru PSD cel mai bun candidat sau cel mai vulnerabil candidat?

Cristian Preda: Orice pesedist e un pericol, cata vreme partidul acesta a ajuns o rețea de spoliatori ai bugetului și de inamici ai Legii. E grav ca sunt susținuți de socialiștii europeni; de altfel, aceștia privesc cu dispreț catre regiunea noastra. Altfel cum sa explici faptul ca in Bulgaria au sprijinit alianța socialiștilor cu Attaka, iar la noi – pe cea a lui Ponta cu PPDD?

  Tot in legatura cu alegerile prezidențiale, in situația in care PSD va pierde, credeți ca va urma și o reconfigurare a majoritații?

Cristian Preda: Sunt convins ca noul președinte va dori sa-și ofere o majoritate. Dar nu știm nici cine va fi președinte, nici ce majoritate il va urma. Ce știm e ca, deocamdata, toate alegerile prezidențiale au schimbat guvernele, iar la noi inerția e foarte mare in politica. Sau vedeți pe cineva care sa fie ales și care sa exclame bucuros: vreau sa guvernez cu o majoritate care sa-mi fie ostila!

 Unii comentatori au speculat despre faptul ca dupa prezidențiale am putea asista la o surprinzatoare Coaliție PSD-PMP. Este total exclusa o asemenea varianta sau orice posibilitate este deschisa ca intotdeauna in politica?

Cristian Preda: Ar fi o uriașa prostie. Sunt impotriva unei asemenea colaborari. PMP trebuie sa fie partener cu formațiunile de centru-dreapta. Colaborarea poate lua diverse forme: de la un acord politic la un pact de neagresiune. Dezbinarea ajuta PSD.

Daca dupa alegerile prezidențiale PMP va da președintele sau nu, dar va fi cooptat la guvernare, iar dvs personal veți face parte din noul guvern, concret, ce portofoliu ați dori sa preluați și ce legi veți adopta?

Cristian Preda: Prim-ministru! Glumesc, evident. In principiu, n-aș vrea sa intru in guvern fara a fi votat mai intai intr-un scrutin național. Deocamdata, doresc sa lucrez in comisia de afaceri externe a Parlamentului European. Daca, intr-o buna zi, voi face parte dintr-un guvern, mi-aș dori sa dețin un portofoliu care sa se numeasca „afaceri externe și politica europeana”. Aș folosi experiența de la Bruxelles in folosul Romaniei. Chiar daca – așa cum se știe – de multe ori reușești printre straini și te ponegresc ai tai, eu cred ca nu trebuie cedat. Mi-ar placea sa fac intr-o zi politica externa și europeana a Romaniei, dupa ce am facut politica externa europeana folosind experiența romaneasca.

 Trecand la politica europeana, cum estimați ca se va construi majoritatea in Parlamentul European? Se va ajunge la o Mare Coaliției intre PPE și socialiști sau exista și alte formule posibile?

Cristian Preda: Ca și in ultimii ani, majoritatea va fi asigurata de ințelegerea dintre cele mai mari doua grupuri, adica PPE și socialiști. Sa nu credeți ca e foarte ușor: cele doua grupuri reunesc peste 80 de partide, iar ințelegerea realizata e foarte nuanțata. O alternativa mai puțin rea nu e posibila: ar fi mult mai prost ca socialiștii sa faca majoritatea cu comuniști sau ca PPE sa colaboreze cu Farage și le Pen. Nici n-ar fi suficiente voturi, nici n-ar fi onorabil.

In Parlamentul European au intrat multe partide care sunt socotite eurosceptice. Credeți ca prezența lor va crea probleme suplimentare procesului de integrare europeana, care și așa a pierdut din viteza pe care o avea acum 10 ani?

Cristian Preda: Integrarea nu e amenințata de partidele eurosceptice. Acestea folosesc Parlamentul European ca pe o tribuna, dar nu au acces la decizie. Iar majoritatea pro-europeana din PE va colabora cu Consiliul și cu Comisia pentru a consolida ceea ce s-a facut, nu pentru a darama edificiul european. Faptul ca adversarii Uniunii sunt vocali, nu inseamna ca ne pot invinge.

 Șefia Comisiei Europene este revendicata de dl Juncker și dvs susțineți ca membru al grupului PPE aceasta candidatura. Cu toate acestea, credeți ca exista șanse ca un alt candidat sa fie propus de Consiliul European?

Cristian Preda: In campanie, partidele din PPE au susținut candidatura lui Jean-Claude Juncker. A doua zi dupa alegeri, socialiștii au recunoscut ca au pierdut și au anunțat ca-l susțin pe fostul premier din Luxemburg. David Cameron și Orban Viktor au introdus multa confuzie in dezbaterea despre desemnarea candidatului la șefia Comisiei. Procedura democratica ar fi avut de caștigat daca, in locul unei discuții inutile despre o alternativa la Juncker, s-ar fi dezbatut ce portofolii ar trebui sa aiba viitorul Colegiu al comisarilor.

 Romania iși propune de cand a aderat la Uniunea Europeana sa ajunga și in Spațiul Schengen. Președintele Basescu insista ca macar parțial acest lucru sa se intample in timpul mandatului care i-a mai ramas? Credeți ca se va intampla?

Cristian Preda: Ar fi timpul ca macar aeroporturile sa fie acceptate. Siguranța e maxima. Basescu ar merita din partea celorlalți europeni acest final de mandat, ceva mai fericit decat ce-i doresc politicienii romani cu care s-a confruntat de-a lungul anilor.

 In final, spuneți-ne care sunt principalele trei proiecte pe care vi le-ați propus personal pentru noul mandat.

Cristian Preda: Intrarea in zona euro mi se pare esențiala. Apoi, mi-aș dori ca Moldova sa fie candidata. In al treilea rand, cred ca aș putea contribui la articularea unei politici externe a Uniunii ceva mai coerenta decat in ultimii cinci ani. Sper sa mai vorbim pana in 2019.