Malta este una dintre destinațiile turistice preferate de români și nu numai, atât în sezonul cald cât și iarna. De ce este Malta o destinație turistică populară și ce poți vizita în această țară, vei afla din acest articol.

1. În Malta e cald aproape tot anul – Această țară este tocmai bună de vizitat în cazul în care nu îți place frigul. Iernile sunt destul de blânzi, iar temperatura medie este de 13-14 grade. Iar verile nu sunt chiar atât de călduroase, spre deosebire de destinațiile din Vestul Europei. Astfel, temperatura medie vara este de aproximativ 27 de grade Celsius. Atenție însă dacă intenționezi să vizitezi Malta în perioada noiembrie – ianuarie pentru că, deși temperaturile sunt bune pentru această perioadă a anului, plouă destul de des și vântul e puternic.

2. În Malta aproape toată lumea vorbește engleză – Engleza este a doua limbă oficială din Malta și faptul că nu există o barieră lingvistică face ca țara să fie foarte populară printre turiști. Malta a făcut parte din imperiul britanic pentru aproximativ 160 de ani și și-a câștigat independența în 1964. Din acest motiv, influența britanică se simte din plin, iar limba engleză este vorbită de aproape toți locuitorii, astfel că nu vei avea probleme din acest punct de vedere.

3. E un loc special pentru pasionații de poker – Foarte mulți turiști ajung în Malta și datorită turneelor de pokerlive organizate, de regulă, toamna. 888poker live Battle of Malta este cel mai mare turneu de poker live din Malta și atrage anual oameni din întreaga lume. Spre exemplu, la ediția din 2019 au participat 4.657 de oameni la Main Event, iar premiile totale au fost de 2.258.645 de euro. Câștigător a fost Sergei Lisii, care a plecat acasă cu 247.167 de euro.

4. Ai ce vizita în Malta – Această țară este încărcată de istorie, iar pe lista ta ar trebui să fie capitala Valetta, unde vei găsi o mulțime de monumente în aer liber, fortărețe, muzee și bastioane. De asemenea, mai poți merge și în Mdina, un alt oraș superb, considerat o bijuterie medievală. Insula Comino, unde se află și Laguna Albastră cu apele ei turcoaz, este un loc ideal pentru snorkeling și surfing. De asemenea, mai poți vizita Grota Albastră și Popey Village, satul construit special în 1980 pentru filmările la Popeye.

5. Nu este o destinație scumpă – Malta are și renumele de a fi o țară în care prețurile nu sunt tocmai ridicate, ci mai degrabă se situează undeva la media din Europa. În primul rând, zborurile spre Malta nu sunt scumpe. Din România poți plăti pe un bilet, în funcție de perioada anului, chiar și 250 de lei sau mai puțin. Apoi, în ce privește cazarea, aceasta variază în funcție de ce perioadă îți alegi să vizitezi Malta. În timpul verii, poți rezerva o camera la un hotel chiar și de la 60-70 de euro pe noapte, iar în sezonul mai rece prețurile pleacă de undeva de la 40 de euro. În ce privește transportul în comun, un bilet costă 2 euro în lunile de vară și 1.50 euro în perioada noiembrie – martie și este valabil timp de 2 ore de când îl cumperi.

Cât privește prețul la mâncare, în Malta vei găsi multe patiserii, unde vei descoperi produse destul de ieftine. La restaurantele obișnuite, o masă costă în jur de 10-15 euro pentru o persoană, în timp ce la cele mai scumpe poți da cam 50 de euro. Cât privește obiectivele turistice, în general intrarea costă între 5 și 10 euro. Excepție face Hal Saflieni Hypogeum, unde intrarea este 35 de euro pentru un adult.

6. Malta are o viață bună de noapte – Pentru pasionații de distracție, Malta este o țară care merită vizitată. Sunt multe cluburi și DJ renumiți precum Tiesto, Paul van Dyk, Ferry Corsten și Carl Cox au mixat aici. De asemenea, sunt și foarte multe cluburi în aer liber, iar acestea sunt extrem de populare atât printre localnici cât și printre turiști. Cea mai importantă zona când vine vorba de viața de noapte este Paceville (St. Julian’s), dar și Bugibba, Qawra și St. Paul’s Bay sunt populare. Cât privește cluburile în aer liber, sunt interesante cele din Outskirts of Rabat, dar ține cont că acestea sunt deschise doar în lunile de vară.

7. Oamenii sunt calzi și primitori – În general, maltezii sunt oameni liniștiți și știu să te facă să te simți bine când le vizitezi țara. Starea lor de spirit te va molipsi și pe tine și îți va da cu siguranță o stare de bine în timpul liber.

8. În Malta poți face plajă – Poate că Malta nu este țara cu cele mai frumoase plaje din Europa, nu se compară cu cele din Porto Seguro, dar poți merge chiar și pentru plajă aici. Și nu doar în resorturi sau hoteluri, ci și pe plaje. Cele mai cunoscute sunt Mellieha Bay, Golden Bay și Ghajn Tufieha.