„O alianța numai cu susținere explicita și credibila pentru anticorupție, stat de drept, justiție, proprietate privata, capitalism și libertate”. Asta spune ca vrea Monica Macovei, care susține „alternativa la stanga corupta reprezentata de PSD trebuie sa fie o dreapta reprezentata de oameni integri, competenți și credibili”. 

O alianța de dreapta nu se poate construi decat pe baza respectului fața de statul de drept, de lege si justiție, fața de valorile de dreapta, și respectul fața de partenerii noștri occidentali, mai spune Macovei.

Aceasta afirma pe blogul sau ca este necesara susținerea unui candidat comun al dreptei la prezidențiale, dar ca acesta „trebuie sa garanteze  romanilor continuarea luptei impotriva corupției, respectarea legii și a valorilor de dreapta, a mediului de afaceri și a Romaniei cinstite și muncitoare”.

„Candidatul dreptei trebuie sa fie credibildedicat valorilor dreptei, validat prin ceea ce deja a facut”, subliniaza Monica Macovei.

Eurodeputata mai spune ca partidele componente ale acestei alianțe trebuie „sa asume public și fara dubii ca anticorupția și aplicarea egala a legii pentru toți nu sunt negociabile”, dar și ca in economie capitalismul este soluția, ca proprietatea privata este sacra, ca sectorul privat trebuie stimulat, ca libertatea persoanei in raport cu statul este esențiala.

O chestiune nenegociabila este in opinia Monicai Macovei susținerea unor instituții precum DNA și ANI.

„PDL a aparat statul de drept și cele mai eficiente și independente instituții anticorupție, model pentru intreaga Europa: Direcția Naționala Anticorupție și Agenția Naționala de Integritate. Aceasta poziție trebuie susținuta public și clar de orice partener de alianța și un capitol nenegociabil trebuie sa fie “Lege, Anticorupție, menținerea independenței DNA și ANI, menținerea independenței Justiției”, arata Macovei.

Eurodeputata mai crede ca o alianța de dreapta trebuie sa afirme public și clar respectul și atașamentul fața de partenerii Romaniei din  Europa și Statele Unite.

O alianța de dreapta trebuie sa aplice condiții minimale de etica politica, mai crede Monica Macovei. „Politicienii care au fost condamnați și cei care au fost ofițeri sau colaboratori ai Securitații nu pot fi membri ai Alianței. Politicienii care au decizii de incompatibilitate sau conflict de interese trebuie sa se retraga pana la expirarea interdicțiilor aplicate de instanțe”, spune Macovei (se ridica problema ce s-ar intampla in cazul lui Klaus Iohannis, pe numele caruia exista constatari ale ANI, dar nu și decizii definitive ale instanțelor).

„Persoanele și structurile care s-au poziționat impotriva acestor principii trebuie sa iși asume greșelile trecute și sa afirme public ca nu vor abdica niciodata de la anticorupție, stat de drept și optiunea euro-atlantica a Romaniei. Orice incercare de a acționa impotriva acestor principii trebuie sancționata fara ezitare”, mai spune Monica Macovei.

PDL trebuie sa-si pastreze identitatea

Monica Macovei nu pare incantata de ideea unei fuziuni cu un alt partid. „PDL trebuie sa-și pastreze identitatea pentru a putea fi garantul, ca și pana acum, al independenței justiției și instituțiilor anticorupție”, afirma Monica Macovei.

Eurodeputata este de parere ca pentru a-si pastra forta, formatiunea din care face parte trebuie sa iși consolideze filialele pe criterii de performanța, credibilitate și moralitate. „Rezultatele obținute de PDL la alegerile europarlamentare pot fi satisfacatoare pentru unii, avand in vedere ruptura și perioada grea prin care am trecut, insa nu sunt ceea ar trebui sa ne propunem ca partid. Avem organizatii județene cu scoruri peste medie, peste 16%, și organizații cu performanțe foarte bune, unele depașind 20%, care se bat de la egal la egal cu PSD, dar avem și organizații care trebuie intarite. PDL trebuie sa revina la perioada cand era “partidul primarilor”, cu ierarhii bazate pe performanța individuala și lideri credibili in fața electoratului”, crede Monica Macovei.

„In jurul acestor principii trebuie sa se formeze Alianța de Dreapta pentru a fi credibila și a oferi o alternativa la socialismul corupt și oligarhic promovat de PSD.  In jurul acestor principii PDL poate fi deschis unor construcții politice, indiferent de simpatii și animozitați personale, prezente sau trecute”, conchide eurodeputata.