Fostul lider din Diaspora al PNȚCD, Constantin Oana (stanga foto), a inființat un nou partid (Diaspora Creștin Democrata) scopul sau fiind obținerea unui numar suficient de voturi pentru intrarea in Parlament. Intr-un interviu pentru PaginadePolitica.ro, el vorbește despre planurile noii formațiuni, dar și despre cele doua randuri de alegeri din acest an.

De altfel, liderul DCD nu da prea multe șanse de succes votului prin corespondența, despre care spune ca ar descuraja romanii din strainatate sa participe la alegeri.

Domnule Octavian Constantin Oana, sunteți unul dintre fondatorii formațiunii Diaspora Creștin Democrata (DCD). Ce iși propune acest partid și cine sunt cei implicați in politica DCD ?

Octavian Constantin Oana:  Intr-adevar reprezint Diaspora partidului Diasporei Creștin Democrate – DCD, și sunt membru fondator, in conformitate cu documentele deținute de Comitetul Național de Inițiativa al DCD.  Acest partid iși propune coagularea comunitaților Diaspora, pentru ca aceasta comunitate romaneasca nereprezentata politic, sa aiba o contribuție reala, prin implicare, la dezvoltarea societații romanești. DCD este un partid cu doctrina de centru-dreapta, avind misiunea ca partid creștin democrat, de a urmari crearea unei societați moderne in Romania, bazata pe principiile creștin democrate, iar ca obiectiv complementar, DCD va iniția demersurile necesare pentru afilierea partidului ca observator, și ulterior ca membru cu drepturi depline, la marea familie creștin democrata europeana, respectiv la Partidul Popular European (PPE). In DCD sunt implicați in primul rand ,, diasporenii, care vor avea pentru prima data reprezentanți pe primul loc in listele de candidați, in proporție de 75%, candidați care vor fi propulsați de membrii celor mai importante comunitați din Diaspora.

Sunteti familiar cu politicile crestin-democrate si populare din Diaspora. Ce parere aveti despre repozitionarea partidului pe care il reprezentati si cum vedeti colaborarea cu partidul sora din Romania?

Octavian Constantin Oana: DCD este cel mai nou partid legalizat, soluția favorabila fiind emisa de instanța de judecata in data de 21 decembrie 2015, astfel ca nu se poate vorbi despre o repoziționare a partidului, ci doar despre o poziționare a DCD pe principiile  creștin-democrate a doctrinei de dreapta. Partidele care au atașate in sigla sintagma creștin-democrat, nu sunt partide surori deoarece ne desparte paternitatea, deci nu pot fi decat in cel mai bun caz surori vitrege, partide care au contactat Diaspora numai cind au avut nevoie de voturi, așa cum procedeaza și acum.

Ce ne puteți spune despre Asociația Creștin Democrata a Salariaților din Romania (CDS)?

Octavian-Constantin Oana: CDS are ca scop statutar, apararea intereselor forței de munca, contribuția la dezvoltarea unei societați bazate pe dreptate sociala și influențarea vieții politice conform principiilor creștin-democrate, si a obiectivelor Uniunii Europene a Asociatiilor Crestin Democrate a Salariatilor – ,, Europaische Union Christlich-Demokratischer Arbeitnehmer ” (EUCDA) si a Partidului Popular European ( PPE). CDS urma ca dupa perioada de organizare teritoriala sa se transforme in partid politic, dar schimbarea Legii Partidelor Politice a facilitat inființarea unui partid nou, respectiv DCD.

Diaspora Creștin Democrata pregatește afilierea la Partidul Popular European (PPE)? Ce insemana acest lucru pentru DCD?

Octavian Constantin Oana: Intr-adevar, DCD a pregatit toate documentele necesare pentru afilierea partidului ca membru observator, și ulterior ca membru cu drepturi depline, la marea familie creștin democrata europeana, respectiv la Partidul Popular European (PPE), documente pe care impreuna cu conducerea CDS le vom susține in fața conducerii PPE intr-un viitor foarte apropiat.

Cu partidul pe care-l conduceți, aveți in vedere sa intrați in cursa pentru alegerile de anul viitor? Care este obiectivul și ce scor considerați ca veți inregistra la alegeri?

Octavian Constantin Oana: In alegerile din 2016 vom intra doar in cursa pentru alegerile parlamentare, cele locale fiind prea apropiate pentru a ne putea organiza in teritoriu in vederea obținerii unui scor pozitiv. La alegerile locale insa, vom susține un partid sau o alianța de dreapta, daca au candidații de pe locurile eligibile, persoane necontroversate. Obiectivul DCD pentru  Alegerile Parlamentare este cel al oricarui partid care intra in cursa electorala, respectiv atingerea pragului electoral. Cit va fi acel prag electoral, este mult prea devreme pentru a ma pronunța. Totul depinde de scorurile obținute de partidele de dreapta la Alegerile Locale din iunie.

Votul prin corespondența va fi disponibil la alegrile parlamentare din acest an. Ce impact va avea asupra scrutinului?

Octavian Constantin Oana: Legea votului prin corespondența, pentru ca acum vorbim despre lege, este in detrimentul electoratului din Diaspora și a fost special conceputa incat sa renunți la vot. Este o lege alambicata care te pune pe drumurile inscrierii, confirmarii și reconfirmarii. DCD este adeptul votului electronic, dar pina atunci trebuie pus la punct votul tradițional prin asigurarea condițiilor optime de votate civilizata. Asta este mai mult mana PNL-ului care are teama de Mișcarea Populara (MP) și DCD, știind ca un nou miracol, ca și in noiembrie 2014, poate fi, dar nu neaparat pentru PNL (…). Apoi, inca nu este clar in ce se va transforma guvernul tehnocrat Ciolos.