Iranul a respins orice cooperare cu Statele Unite ale Americii in combaterea ISIS in Irak. Anuntul a fost facut luni de liderul religios al tarii, ayatollahul Khamenei, pe contul sau de Twitter.

Resping oferta SUA catre Iran in ceea ce priveste ISIS deoarece Statele Unite s-au compromis in aceasta chestiune”, se spune in mesajul ayatollahului.

Compromise sau nu, SUA pot rasufla usurate. Odata facut anuntul lui Khamenei, Washingtonul scapa de jenanta perspectiva in care ar fi trebuit sa respinga el insusi, ferm si cu argumente, prezenta Teheranului in coalitia internationala anti-ISIS.

De altfel, secretarul de stat american John Kerry a declarat ca, in opinia sa, Iranul nu ar trebui sa participe la conferinta de luni, de la Paris, dedicata strategiei anti-ISIS. Opinia lui Kerry a facut nota discordanta cu cea a gazdelor franceze.

Drept motiv, Kerry a invocat sprijinul iranian pentru presedintele Siriei, Bashar al-Assad, pe care Occidentul l-ar dori plecat din fruntea tarii dupa mai mult de trei ani de razboi civil soldat cu aproape 200 de mii de morti.

Insa exista o ratiune mai puternica decat acesta: daca Iranul siit vine alaturi de SUA, atunci sprijinul pentru coalitie din partea Arabiei Saudite – tara sunnita – este periclitat. Ori, pana in prezent Riadul s-a dovedit, cel putin declarativ, cel mai insemnat aliat potential al SUA in campania impotriva Statului Islamic.

Hisham al-Hashimi, un expert irakian in problema ISIS, a declarat pentru CNN ca indepartarea Iranului din coalitia internationala este o greseala grava.

 Iranul controleaza militiile siite din Irak si aceste militii ar putea sabota operatiunile militare cand se va pune problema suportului logistic sau chiar ar putea sa ameninte securitatea consilierilor si instructorilor americani din Irak”, sustine expertul.

El mai afirma ca „este esential” sprijinul din partea teologilor egipteni si sauditi pentru castigarea „razboiului ideologic”.

Al-Hashimi crede ca presedintele american Barack Obama a gresit dezvaluind „prea mult” din planul sau iar acum liderii ISIS sunt pusi in garda.

El estimeaza ca luptatorii lui Abu Bakr al-Baghdadi, autoproclamat calif in teritoriile cucerite in Irak si Siria, au inceput deja sa retraga armele si munitia din locurile expuse pentru a evita supravegherea aeriana iar luptatorii ISIS s-au amestecat cu populatia civila pentru a ingreuna loviturile aviatiei anuntate de Barack Obama.

UPDATE: Summit-ul de la Paris, la care au participat cateva zeci de state, inclusiv 10 tari arabe, s-a incheiat cu o declaratie comuna a ministrilor de Externe. Declaratia spune ca participantii se angajeaza sa sprijine lupta noului guvern irakian impotriva ISIS „prin toate mijloacele necesare, inclusiv prin furnizarea de asistenta militara adecvata”.

Franta si-a anuntat mai devreme participarea la zborurile de supraveghere in Irak. De asemenea, conform unor surse oficiale americane, mai multe tari arabe s-au oferit sa participe la loviturile aeriene asupra pozitiilor ISIS in Irak. Turcia a ramas consecventa pozitiei cunoscute: va permite folosirea bazelor NATO de pe teritoriul sau doar pentru operatiuni umanitare si logistice.

Statele arabe care s-au raliat coalitiei initiate de SUA sunt Egipt, Irak, Iordania, Liban, Bahrein, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

UPDATE: Marea Britanie da, din nou, mesaje divergente de ale SUA in privinta strategiei vizavi de Statul Islamic.

Ministrul britanic de Externe Philip Hammond a declarat ca Iranul trebuie sa colaboreze cu alianta internationala formata pentru contracararea ISIS.

Anterior, secretarul de stat John Kerry s-a exprimat impotriva participarii Iranului la reuniunea ministrilor de Externe de la Paris, unde s-a adoptat luni o declaratie de sustinere, inclusiv prin masuri militare, a guvernului irakian in lupta cu ISIS. Kerry a acuzat Iranul de sustinere a regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Insa ministrul britanic a exprimat o pozitie mai nuantata.

A fost improbabil ca Iranul sa devina un membru cu drepturi depline al coalitiei, dar eu cred ca putem spera in continuare ca Iranul va sustine liniile principale ale acestui proiect si ne putem astepta ca Iranul sa fie cooperant in privinta planurilor coalitiei”, a spus Philip Hammond, conform Mediafax.