25 de ani neimpliniti, designer ce a trecut de debut cu 2 mari colectii prezentate, preparator universitar la Universitatea de Arta si Design Cluj Napoca, intern la Wendy&Jim, un concept space propriu deschis si multe alte realizari pe care le vom mentiona pe parcurs.

Cine esti si cum ai reusit?

Lucian: Sunt masterand in anul II la UAD si prepator universitar la departamentul de Fashion Design al aceleiasi institutii. De-a lungul celor sase ani in care am studiat in cadrul Universitatii din Cluj am lucrat impreuna cu colegii de an la proiecte nationale si internationale, coordonate de lect.univ.drd. Elena Basso Stanescu, printre care si la colectiile realizate pentru Targul CPD Dusseldorf. Perioada studiilor a fost si este foarte importanta pentru mine, am obtinut in anul III si o bursa Erasmus in Marea Britanie; in anul IV am debutat cu colectia de diploma “Simptome nomade” la Romanian Fashion Week, Iasi.

Am lucrat si lucrez foarte mult la proiecte, sunt un workahoolic… au fost vacante in care cea mai mare parte din timp o dedicam studiului, documentarii, schitelor si proiectelor fashion art. Pentru un tanar designer in Romania e foarte greu sa realizeze propriile sale colectii si tocmai de aceea trebuie sa subliniez faptul ca pentru colectia de debut am avut sustinerea unor brand-uri importante- Jolidon si Romanoexport care mi-au transpus din piesele vestimentare, pentru ca altfel ar fi fost imposibil… Costurile unei colectii conceptuale sunt foarte mari si tocmai de aceea nu se poate lucra decat daca ai sustinerea unor sponsori.

Internship-ul la Wendy&Jim in Viena l-am castigat la concursul international Arts of Fashion la Metropolitan Museum of Modern Art , San Francisco, iar in ceea ce priveste concept space-ul Topos , am fost onorat de faptul ca Diana Dochia, curatorul de la Anaid Art Gallery, mi-a propus sa imi expun haine in spatiul galeriei de arta contemporana.

Premiile pe care le-am obtinut sunt importante pentru ca sunt ca o validare a demersurilor. Pentru fiecare proiect lucrez foarte mult , pun suflet in ceea ce fac si incerc sa conturez ceva care sa fie consistent. Le sunt foarte recunoscator celor care m-au promovat si ma promoveaza si care au crezut in ceea ce fac. Cred ca pe orice tanar designer un feedback profesionist il motiveaza.

Esti absolvent al scolii de design din Romania si cadru didactic in aceeasi institutie. Ai incredere in capacitatea acesteia de a scoate viitori creatori de moda?Lucian: Am incredere pentru ca am vazut in fiecare an rezultate concrete – insemnand concursuri nationale si internationale pe care studentii sectiei le-au castigat, invitati din tara si din strainatate care au dat un feedback pozitiv, evenimente care de la un an la altul devin din ce in ce mai complexe. Ceea ce va pot spune este ca se lucreaza foarte foarte mult pentru crearea de platforme de promovare si indrumare a studentilor si absolventilor, platforme care cu siguranta se vor dezvolta si mai mult in urmatoarea perioada.

UAD Cluj si British Council au organizat workshop-ul “My Maramu”. Pe aceeasi linie Andra Clitan a participat la Festivalul Pasarela 2009 cu “Mara Mi” si “Roots”, colectia de debut semnata Andreea Badala este si ea inspirata din portul popular. Cat de bogata este zestrea noastra populara? Se pot construi piese pret a porter contemporane si urbane pornindu-se de la aceasta?

Lucian: Zestrea romaneasca este fascinanta si poate fi o sursa inepuizabila de inspiratie. De la simbolistica traditionala si pana la proportia si armonia costumelor populare, se poate face o investigare complexa a fenomenului. Fiecare zona geografica are poezia ei, are incarcatura ei spirituala. Intr-o lume hipertehnologizata in care dimensiunea virtuala e din ce in ce mai accentuata si mai prezenta in viata de zi cu zi, preluarea si interpretarea elementelor traditionale poate fi o alternativa, o cale de intelegere a nevoii de intoarcere spre ceva mult mai organic si mai uman. Se impune ca aceste elemente sa fie atent selectionate, filtrate prin propria viziune si apoi transpuse in produse cu un accentuat caracter artistic. Aspectul acesta mi-a placut mult la colectia “Mara Mi” a Andrei Clitan- ea a reusit sa realizeze produse frumoase, elegante, arty, prin intermediul preluarii si reinterpretarii unor elemente maramuresene. Volumetriile si insertiile realizate de Andreea Badala mi s-au parut avangardiste si bine executate.

In 2008 ai castigat premiul revistei Beau Monde “Globul de cristal”, debutul anului in Fashion Design, iar in aprilie 2009 revista Vip Moda ti-a oferit premiul “Tanar designer”. Cat de importanta este pentru un tanar designer sustinerea presei de glossy si monden? Aduce mai multe beneficii si plus la capitolul imagine decat presa de specialitate?

Lucian: Premiile pe care le-am obtinut sunt importante pentru ca sunt ca o validare a demersurilor. Pentru fiecare proiect lucrez foarte mult , pun suflet in ceea ce fac si incerc sa conturez ceva care sa fie consistent. Le sunt foarte recunoscator celor care m-au promovat si ma promoveaza si care au crezut in ceea ce fac. Cred ca pe orice tanar designer un feedback profesionist il motiveaza.

Ai participat la Targul Pret a Porter Paris cu un proiect realizat pentru Romanoexport. Creezi pentru arta sau pentru a vinde? Ai gasit echilibrul dintre cele doua lumi astfel incat poti trai exclusive din moda?

Lucian: Proiectul realizat pentru Romanoexport a fost parte din colectia de diploma- si a constat in piese de tricotaj realizate in diferite tehnici- au fost produse concept nefiind destinate unei serializari. Pe langa respectivele produse Romanoexport a expus la Targ si produse mult mai comerciale. Este foarte fin si problematic acest raport dintre arta si vandabilitate- e clar ca trebuie sa existe si o finalitate in afara de colectiile de podium sau de concept space-uri… Deocamdata imi dezvolt colectiile conceptuale si incerc sa realizez mini serii pentru concept store-uri. Nu mi-am propus sa demarez proiecte destinate unor serii foarte mari.

Te caracterizeaza taieturile si jocurile de volume inedite, paleta cromatica intotdeauna intunecata. Tu cum iti descri stilul si pentru cine creezi?

Lucian: Underground, conceptual, ciudat. Publicul tinta sunt acei oamneni care isi doresc un produs vestimentar care are cusut in interior un concept. Cred ca e unul dintre cele mai mari complimente sa vezi pe cineva imbracat in haine create de tine. Colectiile de podium au un styling bazat pe multe suprapuneri insa luate individual, unele haine pe care le creez sunt purtabile.

Mai 2008 cu Simptome Nomade la Romanian Fashion Week, martie 2009 la Soirees de la Mode cu Sky Mirror. Pe ce podium te vom revedea si cu ce colectie?

Lucian: Lucrez in acesta perioada la colectia de toamna iarna 2010/2011, insa prefer sa nu vorbesc despre proiectele viitoare pana nu se concretizeaza.

Ce inseamna pentru tine o femeie cu stil? Ce sfat dai cititoarelor noastre in ceea ce privesti stilul vestimentar?

Lucian: O femeie cu stil are in primul rand multa atitudine. Chiar nu conteaza ce brand poarta atata timp cat o face cu distinctie si cu eleganta. Am vazut foarte multe romance imbracate stylish, iar acest lucru se datoreaza si faptului ca urmaresc site-uri, blog-uri si publicatii care le sunt dedicate, fiind up to date cu ce se intampla in moda fiecarui sezon.