Indiferent de cat de mult adera la principiile saraciei, religiile au “produs” unele dintre cele mai maginifice piese de arhitectura din istoria umana. In continuare va vom prezenta imagini cu cele mai importante si mai semnificative cladiri si temple pentru 10 dintre religiile Pamantului.

10. Pantheonul

Pantheonul este un templu construit in anul 27 i.Hr. in onoarea tuturor zeilor din Roma Antica. Pantheonul nu a fost daramat nici pana in zilele noastre pentru ca a inceput sa fie considerat biserica catolica atunci cand paganismul roman incepea sa decada. Desi au fost facute numeroase modificari crestine in templu, acesta retine inca numeroase elemente pagane, printre care elemente simbolice si numerice in design. Pantheonul este, evident, localizat in Roma.

9. Sri Digambar Jain Lal Mandir

Sri Digambar Jain Lal Mandir este cel mai mare si mai vechi templu jainist. Templul a fost construit in 1656 in Delhi, India. Turistii care vor sa-l viziteze sunt supusi unor reguli interesante: nu le este permis accesul cu mancarea (nici macar cateva firimituri in coltul gurii), fara haine de piele, iar femeile care se afla la menstruatie nu au voie sa intre.

8. Templul lui Confucius

Templul lui Confucius din Qufu, China este cel mai important templu al confucianismului. A fost primul construit (in 479 i.Hr., la un an de la moartea lui Confucius), a ramas la ora actuala cel mai mare templu al acestei religii din intreaga lume si este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Este cel mai mare lacas de cult din China moderna si, pentru ca a suferit reparatii in urma unor incendii chiar dupa construirea Orasului Interzis, are cateva caracteristici inspirate din acesta.

7. Templul Lotus

Desi nu este templul primar al religiei Baha’i, Templul Lotus este cel mai nou si poseda cea mai interesanta structura. Este menit sa arate ca o floare de lotus si se “descurca” de minune! A fost construit in 1986 si este cea mai noua cladire de pe lista noastra. Inauntrul lui sunt admisi turisti de toate religiile, dar sunt interzise predicile si instrumentele muzicale.

6. Marea Sinagoga din Budapesta

Marea Sinagoga din Budapesta este unul din centrele iudaismului neolog. Este cea mai mare sinagoga din Europa si se afla pe locul 5 in lume. Gazudieste un muzeu al holocaustului, o scoala si un cimitir. A fost construita intre 1854 si 1859 si poate primi inauntru 3.000 de persoane.

5. Sri Harmandir Sahib

Sri Harmandir Sahib este unul dintre locurile sfinte ale sikhismului. Se afla in Punjab, India si a fost construit intre 1585 si 1604. Contine scripturile lui Guru Granth Sahib, o varietate de poeme, imnuri si instructiuni religioase. Templul este supranumit adesea si “Templul Aurului” pentru ca etajele superioare sunt acoperite cu aur masiv.

4. Templul Mahabodhi

Templul Mahabodhi este cel mai important loc al budismului si a fost construit pe spatiul despre care se credea ca e “Buricul Pamantului”. Este vorba despre zona copacului Bodhi, locul unde Buddha ar fi atins pentru prima oara iluminarea, undeva in anul 528 i.Hr. Templul se afla in statul Bihar din India. Din pacate, in ultimii ani,  s-a zvonit ca donatiile pe care templul le primeste sunt fraudate, iar obiectele sacre sunt vandute pentru profit.

3. Templul Kashi Vishwanath

Kashi Vishwanath Temple este unul dintre templele sacru ale hindusilor. Este localizat in Varansi, oras mentionat in scripturile hinduse drept casa lui Shiva. Hindusii trebuie sa calatoreasca macar o data in Varansi si este ideal ca acestia sa arunce cenusa persoanelor decedate din familie in fluviul Gange. Hindusii spun ca orasul Varansi este cel mai vechi din istoria omenirii. Templul are un turn din aur inalt de 15 metri.

2. Masjid al-Haram

Masjid al-Haram este o moschee uriasa din Mecca, Arabia Saudita. Ea reprezinta cel mai important lacas de cult al islamului si gazduieste Kaaba, o constructie neagra, in forma de cub, prin care toti musulmanii trebuie sa se roage in fiecare zi. Se spune ca Kaaba ar contine o piatra ce poarta amprenta lui Avraam, precum si o piatra neagra despre care musulmanii spun ca ar fi un meteorit cazut din Rai pentru a le arata lui Adam si Eva unde sa-si construiasca altarul. Constructia lui Masjid al-Haram a inceput in anul 630.

1. Basilica Sfantului Petru

Basilica Sfantului Petru se afla in Vatican si este centrul Bisericii Catolice inca de la inceputuri. In primul secol d.Hr. Sfantul Petru a fost ingropat in acel loc dupa ce a fost crucificat. Datorita importantei sale ca prim Papa, locul a fost venerat de vechii crestini. In secolul IV a fost construita prima basilica, inlocuita in secolul XVI de actuala basilica, construita de Donato Bramante, Michelangelo, Maderno Carlo și Gian Lorenzo Bernini. Este una dintre cele mai mari piese de arhitectura renascentista care exista in zilele noastre.