Pana la urma, care este povestea trupelor tribut? Adesea cei care canta in trupe tribut sunt muzicieni remarcabili; asadar, de ce isi consuma energia copiind pe altcineva? Este vorba de o admiratie dusa la extrem, de goana dupa bani sau doar de lipsa de originalitate? A canta intr-o formatie tribut te solicita mai mult decat a canta intr-o formatie care face coveruri. De fapt, multi membri ai unor trupe de acest gen se pare ca au trecut de la statutul de fani la cel de fanatici.

Adevaratele trupe tribut celebreaza dragostea lor pentru o anunita formatie impreuna cu publicul. Motivatia acestora este iubirea, si nu banii. De asemenea, au acel extra-ceva care ii separa de multe alte pretinse formatii tribut. Iata topul celor 10 trupe tribut.

Cateva criterii pe care le-am folosit:

Trupe tribut 100% (fara prea multe coveruri, fara melodii originale); active (daca nu au activitate recenta le-am descalificat); tribut unei formatii, nu unui cantaret ; muzicalitate (chiar sa stie sa cante atat vocal cat si instrumental); nu trebuie sa aiba membri din formatia originala. 10. Fan Halen (Van Halen)

Deci asta face acum David Lee Roth … Glumeam! Cu siguranta ca arata ca David Lee Roth, daca David Lee Roth ar fi avut o masina a timpului (pun pariu ca incearca sa gaseasca una ca sa se intoarca in vremurile bune – din fericire Axel Rose o s-o gaseasca primul).

9. Lez Zeppelin (Led Zeppelin)

(“All girls All Zeppelin” www.myspace.com/lezzeppelin) Au ajuns in aceasta lista pentru ca sunt unii care chiar muncesc din greu si care chiar fac treaba buna. Dar cel mai important, numele lor care este de-a dreptul amuzant!

8. Pink Fraud (Pink Floyd)

Acestia se axeaza pe muzica celor de la Pink Floyd din perioada 1968-1979. Dupa site-ul lor folosesc ‘imbracaminte si echipament autentice pentru a ramane fideli aranjamentului formatiei si al organizarii din turnee’ pentru ‘a crea senzatia de ancorare in timp pentru cei care au fost prezenti la concertele din acea perioada si pentru a oferi o experienta unica noilor fani’. (www.pinkfraud.co.uk) In mod normal nu ar fi ajuns in lista mea doar pentru ca arata si suna ca Pink Floyd, dar sunt aici pentru ca ‘o ard’ in stil pink de mai bine de 20 de ani si, de asemenea, pentru ca numele formatiei este amuzant si dureros de sincer.

7. BC/DC (AC/DC)

Aceasta formatie ce vine din British Columbia (B.C.) Canada, insista ca nu este o trupa tribut, si ca, de fapt, AC/DC este o trupa tribut a BC/DC. Ce copii teribili! De asemenea dupa filmul de mai sus, chitaristul poarta un costum de vaca pe scena. Ciudat. 

6. Gabba (ABBA/The Ramones)

Canta melodiile celor de la Abba in stilul Ramones. Oare este exact invers? Greu de spus daca ar fi sa ne luam dupa numele melodiilor: “Surfing Queen”, “The Pinhead Takes it All”, “Hej Ho Disco”.

5. Mini Kiss (Kiss)

Initial nu vroiam sa ii includ in lista pentru ca in pagina de pe wikipedia se spune ca nu ei sunt cei care canta la instrumente, dar dupa ce am urmarit mai multe clipuri mi-am dat seama ca de fapt ei sunt cei care canta. Aparent, se pare ca exista o rivalitate intre aceasta si inca o formatie tribut a celor de la Kiss (…) ceea ce ii face si mai interesanti. 

4. The West End Girls (Pet Shop Boys)

Doua suedeze ce fac cover dupa melodiile celor de la Pet Shop Boys. Foarte euro-pop, amuzant si chiar atractiv.

3. Beatallica (Beatles/Metallica)

Dupa melodii precum “Hey Dude” si “…And Justice for all my loving”, cum nu ar putea sa fie in aceasta lista? Uita-te putin!

2. The Bootleg Beatles (The Beatles)

In 1982 Bootleg Beatles a fost prima “trupa de rock occidental care ar fi facut vreodata un tur in URSS”. (www.bootlegbeatles.com) Cu toate ca sunt foarte multe formatii care au destul de multe probleme in a arata si a suna precum Beatles, aceasta este singura care a facut istorie in ceea ce inseamna rock’n’roll. Apoi, in adevaratul stil tributar si nebunesc au ajuns din Londra, pentru turneul din Statele Unite, la exact 20 de ani dupa grupul lor favorit – intr-un zbor Pan Am 01A pe 7 februarie 1984. Coincidenta? Ma indoiesc!

1. Bjorn Again (Abba)

A inceput ca o trupa tribut in 1988, ajungand astazi, din cate am inteles, un fel de franciza avand mai multe versiuni ce sustin concerte simultan in toata lumea. Dupa site-ul lor (www.bjornagain.com), trupa nu este etichetata ca un “tribut” sau o “copie”, ci este vazuta ca o formatie de sine statatoare. Totusi, eu merg mai departe si spun ca sunt o trupa tribut, de vreme ce canta melodiile celor de la Abba, se imbraca precum cei de la Abba si au nume precum membrii formatiei originale (Bjorn Volvo-us, Benny Anderwear, Frida Longstokin si Agnetha Falstart). Au castigat numarul unu in aceasta lista din mai multe motive: longevitate (20 de ani si inca mai numaram), au ajuns in aeroportul Heathrow imbracati in costumele pentru turneul din UK, una din melodiile lor a intrat in top in Marea Britanie si pentru ca formatia Nirvana i-a ales pentru a canta la Reading Festival. A … si au fost in turneu cu versiunea reala a lui Cher si a Shaniei Twain.