Unele filme bine scrise sunt marcate de experiente profesionale. De aceea, unii regizori prefera sa creeze filme al caror subiect principal este crearea altor filme. Va prezentam o lista cu zece astfel de filme.

10. Boogie Nights

Poate cel mai socant si mai realist film care a portretizat industria pornografiei  American, “Boogie Nights” spune povestea unui actor de filme pentru adulti a carui cariera ii aduce notorietatea, care-i ofera atat faima cat si abuz.

9.  Tropic Thunder

“Tropic Thunder” este povestea a trei actori (Ben Stiller, Jack Black si Robert Downey Jr.) care joaca intr-un film despre razboiul din Vietnam. Este o comedie intesata cu actiune, care a reusit sa-l depaseasca pe “Dark Knight” in box office-ul american. De asemenea, i-a adus lui Downey Jr. o nominalizare la Oscar.

8. Adaptation

Un film ciudat, semi-autobiografic despre incercarile unui scenarist care incearca sa ecranizeze cartea lui Susan Orlean, “The Orchid Thief”. Charlie Kaufman, care a incercat sa adapteze cartea in realitate, a scris un scenariu despre propriul sau esec.

7. A Star is Born

Aceasta pelicula de 3 ore spune povestea unei vedete de cinema care ajuta o tanara starleta sa ajunga faimoasa, desi aceasta are probleme cu alcoolul. Din nefericire, unele scene din film, care ar putea fi cele mai bune minute din cariera lui Judy Garland, sunt considerate pierdute.

6. Millenium Actress

“Millenium Actress” este un anime despre un regizor de documentare care investigheaza viata unei actrite in varsta. Desenul este realizat intr-un stil film-in-film, care estompeaza liniile dintre realitate si fictiune. Este considerat un tribut adus cinematografiei Japoneze si artei animatiei.

5. Ed Wood

Poate cel mai bun film al lui Tim Burton, “Ed Wood” prezinta povestea celui mai prost regizor de la Hollywood din toate timpurile, Edward D. Wood. Filmul il infatiseaza pe protagonist intr-o lumina pozitiva, fiind mai degraba un tribut decat o parodie si inventeaza unele explicatii pentru esecurile regizorale ale acestuia.

4. Barton Fink

Filmul fratilor Coen se axeaza in jurul unui dramaturg venit la Hollywood sa scrie scenarii. Filmul face un contrast direct intre Hollywood si Broadway si arata cum Al Doilea Razboi Mondial si-a pus amprenta asupra cinematografiei. Pelicula este una controversata, care lasa loc de multe interpretari.

3. The Artist

Filmul se centreaza in jurul lui George Valentin, o adevarata vedeta a filmelor mute. Acesta refuza cu desavarsire sa joace in noile pelicule care implica vocea actorilor si cade in autodistrugere. Isi regaseste speranta atunci cand o intalneste pe Peppy Miller, o tanara dansatoare. Filmul a castigat 3 premii Oscar si numeroase premii la festivalurile importante.

2. Sunset Boulevard

Clasicul lui Billy Wilder spune povestea unui scenarist atras in visele ciudate ale unei foste starlete care isi dorea sa se reintoarca pe marile ecrane. Este un film ciudat, bizar, dar care capteaza excelent atmosfera anilor ’50.

1. 8 1/2

Opera lui Federico Fellini, “8 1/2″, il are drept protagonist pe un regizor care incearca sa-si termine ultimul film, in timp ce viata trece pe langa el. Fellini, traversand o perioada de blocaj in cariera sa, a scris un film semi-autobiografic chiar despre propria lipsa de inspiratie. Un film greu de digerat, dar poate cel mai bun despre cum se face o pelicula.