Banca Mondiala (BM) a revizuit obiectivul de crestere a Produsului Intern Brut al Chinei la 8,2, de la 8,4%, avertizand totodata asupra riscurilor de crestere a inflatiei. In aceasta situatie, institutia financiara internationala recomanda liderilor chinezi sa gaseasca solutii pentru prevenirea unei incetiniri brutale a cresterii.

Extrem de dependenta de exporturi, a doua economie mondiala este afecatata de dificultatile de pe principalele piete, in primul rand cea europeana si, in consecinta, va trebui sa-si supravegheze cheltuielile bugetare. „Pe termen scurt, provocarea pentru China va fi aceea de a sustine economia pentru a preveni o cadere brutala”, se arata in raportul Bancii Mondiale, care estimeaza ca „in parte, incetinirea cresterii este bine venita in masura in care reflecta o crestere care, la estimarile anterioare, se situa la un nivel superior adevaratului potential. In timp ce probabilitatea unei incetiniri graduale a cresterii ramane ridicata, nelinisti trezeste totusi o cadere prea rapida, din acest motiv autoritatile chineze fiind obligate sa ia masuri imediate.

Potrivit Bancii Mondiale, economia Chinei va avea in 2012 o crestere de 8,2%, fata de 9,2 procente in 2011 si 10,4% in 2010. „Continuarea diminuarii cererii din tarile dezvoltate se va oglindi rapid si in lant asupra productiei si comertului din Asia orientala unde China ocupa o pozitie centrala”, avertizeaza Banca Mondiala, adaugand la aceasta si un risc intern care consta in corectiile aplicate pe piata imobiliara chineza.

Pericolul inflatiei

Guvernul chinez si-a stabilit pentru anul acesta un obiectiv de crestere de 7,5% din PIB pentru a preveni cresterea somajului si a evita eventuale tulburari sociale. Incurajand Guvernul de la Beijing la cheltuieli bugetare suplimentare, Banca Mondiala reaminteste totusi ca investitiile masive in infrastructura, care au constituit masura Beijingului impotriva crizei financiare din 2008, au dus la cresterea inflatiei. Institutia financiara internationala recomanda masuri bugetare care sa sustina consumul, scaderea impozitelor, cheltuieli pentru protectie sociala si alte masuri sociale considerate drept prioritare.

Pentru a stimula cresterea, China face… investitii Beijingul, contrar recomandarii Bancii Mondiale, va accelera procesul de aprobare de noi investitii in infrastructura in speranta de a contracara incetinirea cresterii. Potrivit datelor macro-economice, economistii chinezi se asteapta la o rata de crestere de 7,9%, estimare care „afecteaza moralul” investitorilor. Rata de crestere scade pentru prima data din 2008 sub pragul de 8%, un nivel considerat de catre multi investitori drept minimum de crestere necesar pentru a asigura crearea unui numar suficient de locuri de munca. Guvernul nu exclude chiar si demararea unor proiecte de investitii prevazute pentru 2013 daca va considera ca aceasta masura este absolut obligatorie pentru a asigura cresterea, dar va continua sa puna in aplicare o politica bugetara riguroasa combinata cu politici monetare prudente.

Impact asupra zonei Asia-Pacific

Reducerea cresterii economiei chineze va avea influente negative pe intreaga economie in dezvoltare a zonei Asia-Pacific pentru care Banca Mondiala prevede o crestere in 2012 de 7,6%, fata de 8,2 procente in 2011. Exporturile de materii prime din regiune au cunoscut un boom anul trecut, dar o scadere mai mare decat fusese prevazut a cresterii in China ar putea acum sa dovedeasca vulnerabilitatea acestei zone. Totusi, Banca Mondiala apreciaza ca sistemele bancare din regiune sunt bine capitalizate si ca, in ansamblu, zona Asia-Pacific este bine pregatira pentru noi tulburari pe pietele mondiale.