La cea de-a XXXII-a editie a Trgului Tehnic International Bucuresti, Pavilionul 12, care a gazduit Salonul de Cercetare, avand ca scop promovarea inteligentei si creativitatii romnesti, a fost cel mai vizitat

Editia din acest an a trgului a reunit 951 de expozanti, din care 621 de firme romnesti si 330 din strainatate, din 26 de tari. Pavilionul Inventika a pus fata in fata inventatorii si cercetatorii cu reprezentantii unor mari firme producatoare si comerciale, att pentru promovarea produselor, ct si pentru a fi gasiti investitori in vederea realizarii in productie de serie a inventiilor prezentate.

Modulul individual de protectie antiseismica Mircea Manolescu Jr. a prezentat la salon un modul individual de protectie antiseismica. Foarte rezistent, acesta poate adaposti un adult si unul sau doi copii (in functie de vrsta) sau doi adulti si poate rezista la solicitari de compresiune de pna la 100-120 de tone, in functie de situatie. Cu aproximativ 30 de secunde inainte de sosirea undei de soc, un avertizor seismic declanseaza o alarma sonora, comanda inchiderea alimentarii cu gaze din exteriorul cladirii si porneste difuzarea instructiunilor de siguranta. Utilizatorul nu trebuie dect sa le urmeze pentru a se plasa in zona protejata. Echipamentul cu care este prevazut adapostul asigura utilizatorilor conditii pentru a supravietui 3 sau 4 zile, precum si contactul radio cu familia si echipele de salvare. De dimensiuni reduse, se adapteaza in orice spatiu si poate fi integrat in mobilier. Date de contact : Mircea Manolescu Jr: www.mysupershelter.net, telefon: 0788.325.921 sau [email protected]

Chilotul anti-spondiloza lombara Inventatorul Ion Vlcu este detinatorul mai multor brevete, din diferite domenii. Astfel, periuta cu autoincarcare elimina operatia de incarcare a periutei cu pasta aflata intr-un tub independent. Prezinta siguranta, eficienta si respecta intru totul normele de igiena stomatologica. Chilotul anti-spondiloza lombara are in dotare un element activ care acopera zona vertebrelor lombare si sacrale. Medicina chineza si studiile clinice mondiale au confirmat beneficiile energiei elementului activ, acesta contribuind la relaxarea musculara, indepartarea durerii, marirea aportului de oxigen in celule, ajutnd astfel la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate. Maioul functioneaza pe acelasi principiu, elementul activ acoperind intreaga zona a coloanei vertebrale. Noul ciocan romnesc are in dotare un mecanism de alimentare automata cu cuie si doua locase pentru cuie, astfel inct nu mai este nevoie sa fie tinute cu mna, eliminndu-se complet posibilitatea de accidentare. Umbrela mini libere a fost conceputa in asa fel inct poate fi folosita fara a fi tinuta cu mna, intruct are un suport propriu de sustinere. Pentru toti cei care au activitate nocturna in aer liber, suportul de sustinere este dotat si cu banda reflectorizanta. Date de contact: Ion Vlcu: telefon 0722.421.227, 021.639.04.37.

Priza dubla cu contact de protectie, prezentata de IOMAI GROUP, este un sistem revolutionar care protejeaza fisele si cordoanele electrice ale aparatelor, eliminnd posibilitatea smulgerii prizei din doza sau montura. Date de contact: www.iomaigroup.com, telefon: 0237.232.746

Manusile tricotate de protectie impotriva riscurilor mecanice si/sau termice sunt rezistente la taiere prin transare, sfsiere si la abraziune. De asemenea, pot rezista la o temperatura de maximum 250 grade Celsius. Date de contact: Institutul National de Cercetare pentru Textile si Pielarie, e-mail: [email protected], telefon: 021.340.49.28.

Institutul de bioresurse alimentare a prezentat napolitane, cornuri cu gem, nectar de mere, gemuri, compot de cirese, toate aceste produse pentru diabetici fiind testate clinic in cadrul Spitalului de Urgenta pentru Copii Maria Sklodowska Curie din Bucuresti. Date de contact: www.bioresurse.ro, telefon: 021.211.36.39.

Insecticidul biologic Silposan VOP combate insectele defoliatoare din pomicultura, viticultura, legumicultura si viermii fructelor si legumelor. Este biologic, deoarece contine sporii unei bacterii care, nghitita de larvele daunatorilor, le provoaca septicemie, distrugandu-le n proportie de 95-100% dupa 14-30 de ore de la ingerare. Date de contact: telefon 0232.253.708.

Materialul absorbant electromagnetic pus la punct de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica are urmatoarele avantaje: este rezistent la trafic, este flexibil, are aderenta la diverse suprafete si e disponibil sub diferite grosimi. Date de contact: www.icpe-ca.ro, telefon: 021.346.72.35.

De asemenea, printre numeroasele inventii prezente la Salonul de Cercetare s-au aflat si filtrul de apa ceramic care retine bacteriile (contact: 021.444.34.37), scutul anticanin cu ultrasunete, care tine la distanta cinii si pisicile, sau vopseaua ecologica pentru marcaj rutier (contact: 021.402.93.35).