Biserica Arbore este un lacas de cult din judetul Suceava. Ea a fost ctitorita la inceputul secolului al XVI-lea, de catre hatmanul Luca Arbore. In prezent, biserica face parte din patrimoniul UNESCO.

In 1503, hatmanul Luca Arbore a construit un conac boieresc, alaturi de biserica ce-i va purta numele. In ziua de azi, doar lacasul de cult a mai supravietuit, in vreme ce conacul a ars din temelii din cauza unui incendiu. Biserica poarta hramul Sfantului Ioan Botezatorul.

Biserica se remarca imediat prin lipsa turlelor, fapt specific pentru constructiile boieresti. Forma sa longitudinala si simpla, dar si gradul ridicat de stilizare o fac cu atat mai speciala. In ceea mai mare parte, biserica a fost ridicata cu ajutorul pietrei extrase din depozitele din regiune. Arhitectura tipic moldoveneasca este evidenta de indata ce patrundeti in interiorul manastirii. Zidurile laterale se prelungesc inspre exterior si sunt unite printr-un arc in partea nordica a constructiei. Aici s-ar fi aflat initial locul unde se gaseau clopotele.

Arcadele se afla mai jos decat in multe alte manastiri sau biserici si nu au spirale, in vreme ce pantele arcelor dau un aspect frumos si pretios constructiei edificiului. De asemenea, se remarca prezenta calotelor in naos, dar si in pronaos. Se poate observa cu ochiul liber calitatea lucrarilor si a mesterilor care au realizat-o.

Cu toate ca nu s-au pastrat multe lucruri care sa ateste trecutul istoric al biserici, chivotul de la mormantul hatmanului Luca Arbore a fost conservat si se gaseste in interiorul lacasului de cult pe care acesta l-a ctitorit. Se pare ca el s-ar numara printre cele mai de seama si mai importante obiecte gotice din intreaga regiune a Bucovinei.

La mijlocul secolului al XVI-lea, sotia hatmanului Luca Arbore va comanda pictura interioara si exterioara a bisericii. Frescele au fost realizate de catre un maestru din Moldova, Dragos Coman, care va introduce in picturile sale elemente laice care vor ramane celebre. Stilul sau foarte diferit de cel canonic impresioneaza chiar si astazi, in vreme ce in vremurile in care constructia a fost realizata, el i-a inspirat pe foarte multi alti mari maestri in pictura. Siluetele, culorile si tot ansamblul acestora poarta fara indoiala amprenta unui expert de vaza.

Culorile folosite in picturile din biserica sunt vii si deschise. Portretele realizate se remarca prin amploarea si perfectiunea detaliilor, dar si prin luminozitatea deosebita care emana dinauntrul lor. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt cel al Fecioarei Maria, cel al imparatului Constantin cel Mare, dar si cel al al ctitorului Luca Arbore, impreuna cu familia sa. De-a lungul anilor, picturile au fost afectate din cauza problemelor cu care s-a confruntat biserica.

Dintre personajele reprezentate in imaginile manastirii, nu lipsesc nici Sfintii Constantin si Elena. Bogatia tipic feudala este si ea scoasa in relief datorita nimburile suflate cu aur, chiar daca acestea au fost realizate intr-o perioada in care luptele cu Imperiul Otoman erau la apogeu. De asemenea, sunt infatisate si cateva dintre succesele impotriva turcilor. Cu toate ca, dupa cum spuneam si mai sus, multe dintre picturi nu mai sunt in cea mai buna stare de functionare datorita trecerii veacurilor, ele sunt totusi vizibile si s-au conservat intr-un mod decent. Acest lucru a fost posibil si datorita maiestriei mesterilor pictori.

In exterior, imaginile infatisate prezenta multe persoane aflate intr-o miscare continua. Si in acest caz, se remarca culorile deschise si plina de viata. Elementele de factura occidentala si cele de factura orientela se armonizeaza perfect, iar alaturi de acestea nu lipsesc nici elementele pur traditionale. Picturile de influenta catolica sunt prezente, in special datorita imaginilor sfintilor martiri sau ale pruncului Hristos. Toate aceste detalii sunt imbinate ideal pentru a realiza niste lucruri de o calitate demna de invidiat, mai ales prin prisma faptului ca ele au fost facute acum mai bine de cinci secole.

Fatada din estul bisericii este pictata cu un grup de miniaturi, printre cele mai pretuite din secolul al XV-lea din Romania. Culorile folosite sunt albastrul si verdele, iar printre imaginile prezentate sunt ospatul Sfantului Gheorghe sau Adam si Eva. Expertii sunt de parere ca aceste prezentari sunt inspirate din picturile renascentiste italiene.

In anii 1600-1700, acoperisul bisericii a fost distrus. Restaurarea edificiului a avut loc la inceputul secolului trecut, dar si la jumatatea si la sfarsitul acestuia.

Biserica Arbore este un monument foarte important din Bucovina. Construit in urma cu mai bine de cinci veacuri, el sta drept marturie pentru o epoca demult apusa. Marcat de stilul opulent si luminos al vietii boieresti a secolului al XVI-lea, edificiul prezinta si multe trasaturi specifice stilului baroc si celui renascentist, insa exista si cateva elemente traditionale, care fac din Biserica Arbore, ctitorita de catre hatmanul cu acelasi nume, un loc pe care trebuie sa-l vizitati daca va aflati prin regiune.