Bursele europene au evoluat surprinzator de bine in deschiderea sedintei de miercuri, dupa ce marti, atat pietele de pe Batranul Continent, cat si cele americane sau asiatice, au inregistrat caderi spectaculoase ca urmare a noilor temeri privind cresterea costurilor de imprumut in cazul Spaniei.

FTSE 100 a deschis cu un avans de 0,2%, DAX, cu unul de 0,7%, iar CAC-40 s-a apreciat cu 0,3%, sustine Wall Street Journal (European Stocks Rise). Marti costurile de finantare ale Spaniei au crescut la cel mai inalt nivel inregistrat din decembrie 2011. Dow Jones Industrial Average a avut cea mai proasta zi din noiembrie 2011 pana azi, pierzand 1,7%, iar indexul Stoxx 600 a inregistrat si el un declin e 2,5%.

Pietele asiatice au continuat trendul mondial in sedinta de miercuri, in special indicii firmelor exportatoare japoneze. Nikkei Stock Average a pierdut 0,6%, Hang Seng 1,2%, S&P/ASX 200 1%, iar Shanghai Composite Index 0,1%. Pe piata valutara, yen-ul a luat o pauza dupa castigurile semnificative obtinute marti in fata dolarului si monedei euro.

“Ni se aminteste ca Europa se afla inca pe un drum extrem lung si dificil. Guvernele trebuie sa profite de oportunitatile pe care BCE le-a creat si nu sa vada tiparnita BCE ca solutie a crizei, menita a inlocui responsabilitatea fiscala”, precizeaza un raport al Rabobank International.

Randamentul obligatiunilor cu maturitate la zece ani emise de Spania au urmat marti la 5,95%, maximul ultimelor cinci luni, atingand niveluri similare celor inregistrate inainte de decembrie, cand BCE a lansat prima facilitate de finantare pe trei ani, cu dobanda de 1%.

Spain and EU reject talk of bailout este titlul prin care Financial Times incearca sa calmeze panica investitorilor. Ministrul economiei spaniol Luis de Guindos a respins posibilitatea ca statul iberic sa obtina un pachet “salvator”, similar celor acordate Greciei, Irlandei sau Portugaliei, afirmand ca Spania nu are nevoie de “o salvare in momentul de fata”. Si ministrul de finante, Cristobal Montoro, a respins sugestia, sustinand ca lichiditatile oferite de BCE sunt suficiente.

WSJ a identificat si paradisul investitional preferat de piata: titlurile de stat germane (German Yields Near Record Lows). Costurile de finantare ale Germaniei au atins noi minime, ca urmare a faptului ca investitorii cauta plasamente sigure. Randamentele obligatiunilor cu scadenta la 10 ani au ajuns la 1,655%, la numai 0,02 puncte procentuale de minimul de 1,635 inregistrat la mijlocul lui septembrie 2011. In schimb, randamentele obligatiunilor similare spaniole ataca nivelul de 6%, cale urmata si de cele italiene, aflate la un niveld e 5,62%.

“Datele recente nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor, drept urmare pe piata obligatiunilor suverane a revenit la moda criza. Temerile privind contagiunea alimenteaza ingrijorarile pietei ca masurile de austeritate promovate de guvernul spaniol vor provoca o recesiune mai adanca si nu vor ajuta, ci vor compromite tentativa de atingere a tintei de deficit”, sustine un raport WestLB.

Retragerea lui Rick Santorum din cursa pentru nominalizarea republicana la presedintia SUA este tratata de toate publicatiile: Bloomberg (Santorum Suspends Republican Presidential Campaign), WSJ (Santorum Exits GOP Contest) si FT (Santorum exit clears way for Romney). Concluzia este una singura: Mitt Romney are cale libera sa-l infrunte pe actualul presedinte Barak Obama.