In prezent, exista multe cazuri si afectiuni care sunt atribuite noilor practici de cultivare si productie a alimentelor procesate, deoarece acestea trec prin proceduri chimice si alte proceduri pentru a-si spori eficienta pe piata. Din acest motiv, din ce in ce mai multe voci din intreaga lume sunt ridicate in sprijinul consumului de produse bio si ecologice.

Ce avantaje are consumul de produse bio

Realitatea este ca alimentele organice sunt mult mai sigure, deoarece cultivarea sa nu contine pesticide si erbicide care pot ameninta sanatatea consumatorului final. In ultimii ani au existat numeroase studii si specialisti care au dovedit beneficiile consumului de produse bio atat la animale, cat si la oameni. 

De fapt, este bine cunoscut faptul ca alimentele transgenice si procesate, care au structura moleculara modificata datorita tratamentelor chimice, cauzeaza adesea alergii si afecteaza sistemul imunitar al consumatorilor lor. De fapt, chiar si alimentele de la animale care nu sunt tratate organic si care sunt hranite cu hormoni si alte substante chimice afecteaza alimente precum ouale si laptele.

In multe studii s-a dovedit ca alimentele organice au cu aproximativ 50% mai multi antioxidanti , ajutand la prevenirea bolilor cardiovasculare sau chiar a cancerului. In plus, aceste produse bio ajuta la prevenirea supraponderalitatii si au un efect mult mai benefic asupra copiilor si copiilor mici.

Acest lucru nu inseamna ca fructele si legumele organice au o aroma mai intensa si placuta pentru gustul consumatorilor lor.

Avantajele productiei si consumului de produse bio nu se limiteaza doar la sanatatea consumatorului, ci si a fermierului, care la randul sau nu trebuie sa se ocupe direct de substantele chimice foarte toxice care le ameninta sanatatea.

Mediul beneficiaza, de asemenea, de aceasta practica, deoarece cultivarea de produse bio si organice nu acorda atentie sau utilizeaza mijloace industrializate care polueaza si promoveaza incalzirea globala. Utilizarea pesticidelor si a metodelor moderne duce la eroziunea solului. O alternativa este utilizarea pesticidelor organice.

Agricultura ecologica sporeste, de asemenea, biodiversitatea, deoarece fermierii fac tot ce le sta in putinta pentru a mentine un echilibru natural in culturile lor, folosind seminte traditionale cu o rezistenta mai mare la boli si conditii meteorologice nefavorabile, fara a recurge la tratamente chimice moderne. Acest lucru se realizeaza, de asemenea, cu o combinatie naturala de plante si animale care isi urmeaza ciclurile naturale si utilizeaza corect habitatul.

In general, marcile de supermarketuri sunt tentante si ne ofera solutii rapide pentru bucatarie. Desi este intotdeauna mai bine sa mergeti la fructele si legumele de la un magazin alimentar din cartier sau la un fructar, mai degraba decat sa cumparati in lanturile mari.

Alimentele organice sunt mai sigure, deoarece aceasta tehnica agricola interzice utilizarea de rutina a pesticidelor si a erbicidelor, adesea in combinatii potential periculoase.

Studiile stiintifice au aratat efecte reale asupra sanatatii. In plus, au fost cumparate rezultate excelente ca terapii alternative pentru cancer.

Pentru bucuria iubitorilor de viata sanatoasa, nu este necesar sa aveti o gradina extinsa pentru a va crea propria gradina, deoarece exista mai multe intreprinderi care ghideaza oamenii care locuiesc in orase mari, astfel incat sa poata avea plantatii mici pe balcoane si terase.

Dupa cum puteti vedea,  alimentele organice au, de asemenea, multe avantaje in ceea ce priveste mediul, dar acesta nu este singurul motiv pentru a incepe sa le consumati. Prin faptul ca nu folosim substante chimice in cresterea sa, corpul nostru le tolereaza mai bine, iar ficatul nostru nu trebuie sa faca o munca suplimentara pentru a filtra toxinele din alte tipuri de alimente. Toate sunt avantaje!

In cele din urma, am dori sa subliniem faptul ca agricultura ecologica foloseste tehnici care respecta foarte mult mediul si care contribuie chiar la imbunatatirea sanatatii planetei. De exemplu, nu folosesc ferme mari sau utilaje poluante pentru a semana sau recolta fructele, ci mai degraba se face la scara mai mica. Acest lucru contribuie, de asemenea, la imbunatatirea economiei zonelor mai putin avantajate si care, odata cu cresterea companiilor care exploateaza terenul, au pierdut oportunitati de afaceri. Ii intelegi magnitudinea?

De fapt, puteti sa creati singur plantatia dvs. de hrana organica cultivand o gradina urbana . Este foarte simplu si va va permite, de asemenea, sa incepeti o noua activitate cu intreaga familie si sa va bucurati de propriile legume, economisind bani si bucurandu-va de toata aroma sa. Ce parere aveti despre idee? Incercati si spuneti-ne despre experienta dvs.!

In concluzie, alimentele organice, desi tind sa aiba un cost mai mare, sunt optiunea sanatoasa si sensibila . Beneficiile sale depasesc cu mult concurentii sai transgenici si, in acelasi timp, am mai pune un bob de nisip in conservarea iubitei noastre planete Pamant.