O analiza Bloomberg publicata joi arata diferenta enorma intre veniturile bancherilor chinezi si ale celor americani. In timp ce Jamie Dimon, presedinte director general al JPMorgan Chase & Co., primeste 1,21 milioane de dolari pentru fiecare miliard de dolari profit, directorul general al Bancii Industriale si Comerciale a Chinei (ICBC), cea mai profitabila institutie financiar bancara la nivel mondial, rasplateste performanta directorului general cu 9.400 de dolari.

Anul acesta, diferenta la nivelul plati pentru performanta va creste. Institutia controlata de statul chinez, condusa de Jiang Jianqing, ar putea anunta pe 30 august un venit net pentru al doilea trimestru de 9,63 miliarde, in timp ce, potrivit analistilor, Bank of China Ltd. ar putea raporta in cursul zilei de maine 5,44 miliarde de dolari.

In cealalta parte a lumii, profitul celei mai mari banci americane din punctul de vedere al activelor, JPMorgan, a scazut cu 9 procente in trimestrul al doilea, la 4,96 miliarde de dolari. Tranzactiile neautorizate pe piata derivatelor financiare efectuate de angajatii unui birou de trading din Londra au costat corporatia americana 5,7 miliarde de dolari.

O stricta supraveghere guvernamentala i-a scapat pe managerii numiti de statul chinez de problemele cu care se confrunta omologii lor de peste Ocean, implicati in scandaluri de spalare de bani, manipularea dobanzilor, pierderi pe piata derivatelor complexe. Cu toate acestea, salarizarea nu a tinut pasul cu nivelul castigurilor.

Totodata, castigurile bancilor sunt mentinute la un nivel scazut de teama ca o crestere economica scazuta va aduce multi dezvoltatori si guverne in incapacitate de plata. Aceasta caracteristica a bancilor chineze vine pe un fond cultural specific, precizeaza specialistii, dar lucrurile se vor schimba in urmatorii ani.

„Bancile chineze nu isi asuma prea multe riscuri din cauza fondului cultural, a unei structuri diferite de compensare a directorilor si a profitabilitatii operatiunilor de creditare. Totusi aceste institutii sunt supuse schimbarii si vor ajunge in urmatorii cinci ani sa semene, in mare masura, cu omoloagele lor occidentale”, a explicat directorul de investitii al Shah Capital Management, Himashu Shah.

Amanat la plata

Cei 1,96 milioane de yuani, aproximativ 308.000 de dolari, pe care Jiang Jianqing i-a castigat pentru performantele din 2011 includ si o suma de 589.500 de yuani ce va fi platita intr-un interval de trei ani, incepand cu 2012, in functie de performantele acestuia. Banca, al carei actionar majoritar este compania chineza de stat Huijin Investment Co., nu a precizat daca plata de anul trecut a inclus si bonusuri amanate din 2010. Castigurile bancherului au crescut cu aproximativ 50% din 2006, cand ICBC s-a listat la bursa. In aceasta perioada, profitul net al ICBC a crescut de peste patru ori, ajungand la o suma-record de 208,3 miliarde de yuani.

Jiang Jianqing are 59 de ani si a devenit director al Bancii Industriale si Comerciale a Chinei in 2000 si presedinte al acesteia in 2005. Fiul unui medic din Shanghai, acesta s-a angajat la banca in 1984, dupa cateva perioade de munca pe la diverse ferme si mine de carbune, in perioada Revolutiei Culturale Chineze.

La fel ca posturile-cheie din partid si guvern, functiile de conducere din cadrul ICBC sau al altor banci si companii de stat, sunt ocupate prin numiri facute de organizatia centrala a Partidului Comunist. Directorii, care sunt si membri de partid, sunt tinuti sub supravegherea directa a unei comisii disciplinare.

Cel mai bine platit

Jamie Dimon, presedintele director general al JPMorgan, a primit in 2011 compensatii de 23 de milioane de dolari, incluzand salariu, bonusuri si optiuni la bursa. Conform unui clasament anual al Bloomberg Markets, bancherul, in varsta de 56 de ani, era cel mai bine platit dintr-un total de 50 de manageri ai companiilor financiare americane.