Belgia a luat noi masuri de austeritate, dovedindu-se cel mai «sarguincios elev» european, in conditiile in care, in prezent, unele tari, cum ar fi Spania si Olanda, au mari dificultati in a reduce deficitul bugetar, iar Italia a intrat in recesiune.

Eforturile facute de Belgia sunt fara precedent in istoria acestui regat cu 11 milioane de locuitori. Dupa o saptamana de dezbateri in cadrul coalitiei de stanga-centru-dreapta aflata la putere, premierul socialist Elio di Rupo a anuntat noi masuri de austeritate in urma carora se vor face economii la buget de 1,82 miliarde de euro, suma ce se adauga planului adoptat la finalul anului trecut, cu economii cifrate la 11,3 miliarde de euro. Obiectivul final este acela de a limita deficitul bugetar pentru 2012 la 2,8% din PIB. Luand aceasta decizie, guvernul s-a bazat pe o previziune de crestere pentru anul acesta aproape nula, 0,1%, fata de 0,8 procente, cat recomandase Comisia Europeana.

Nu va creste TVA

Dupa masurile de austeritate anuntate in luna noiembrie a anului trecut, cum ar fi limitarea pensionarii inainte de termen, reducerea perioadei acordarii indemnizatiei de somaj, impozitarea operatiunilor bursiere, premierul belgian a incercat sa-si convinga concetatenii de caracterul echitabil al noului plan de masuri.

Banii ce vor fi economisiti conform noului plan vor proveni din eradicarea muncii la negru si dintr-o crestere a fiscalitatii aplicata la tutun si tranzactiile bursiere. In schimb, nivelul salariului minim (1.413 euro lunar), alocatiile familiale si pensiile nu vor fi scazute.

“Nu ne vom atinge de TVA (21%). Nu ne vom atinge de venituri. In ciuda contextului dificil, puterea de cumparare a cetatenilor trebuie pastrata, iar competitivitatea companiilor pusa la adapost. Bugetul pe anul in curs ne va permite reducerea deficitului bugetar, iar cele din 2013 si 2014 ne vor ajuta sa ajungem la un echilibru in 2015″, a declarat premierul.

In noiembrie anul trecut, downgradarea notei datoriei suverane a Belgiei de catre Standard&Poor’s a determinat adoptarea rapida a unui plan de austeritate de mare amploare.

Presiuni asupra Spaniei si Olandei

Anuntarea masurilor de austeritate luate de Belgia in cursul unei reuniuni a ministrilor de finante din zona euro a avut drept urmare cresterea presiunii asupra Spaniei si Olandei, state care au anuntat recent ca le va fi foarte greu, daca nu imposibil, sa-si respecte angajamentele luate fata de Uniunea Europeana.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a preconizat ca deficitul public al Spaniei va fi de 5,8% din PIB in 2012, superior pragului de 4,4 procente stabilit anterior. In Olanda, previziunile estimeaza un deficit de 4,5% in acest an.

Italia este in recesiune

Produsul Intern Brut al Italiei a scazut cu 0,7% in trimestru patru al anului trecut, a anuntat Institutul de statistica Istat. Dupa o crestere de 0,2% inregistrata in trimestrul trei al anului trecut, aceasta reducere marcheaza intrarea in recesiune a celei de-a treia economii din zona euro. In anul 2011, Italia a inregistrat o crestere de 0,4%.

Aflata in atentia pietelor din cauza datoriei sale colosale de 1.900 miliarde de euro (120,1% din PIB), Italia a adoptat incepand din 2010 mai multe planuri de austeritate care insa nu au facut decat sa puna “mici plombe” economiei italiene. In aceste conditii, executivul de la Roma a prevazut pentru acest an o scadere a PIB-ului de 0,4%, dar institutiile internationale sunt destul de pesimiste in legatura cu realizarea obiectivului anuntat – Uniunea Europeana preconizeaza o scadere de 1,3%, iar FMI de 2,2 procente.