Despre viața interna a PMP Cristian Preda iși exprima regretul ca „doctoratele franceze” au fost marginalizate și marturisește ca la Congresul PMP a avut „un sentiment ciudat” atunci cand a fost ales vicepreședinte cu „un scor stalinist”.

Pe de alta parte, Cristian Preda il apara pe președintele Traian Basescu in fața atacurilor la care este supus și estimeaza ca Justiția „nu va putea fi capturata de PSD” deoarece „vremea lui Adrian Nastase a trecut și nu se mai intoarce”.

Am inclus in finalul acestei prime parți și comentariile eurodeputatului cu privire la numirea lui Ioan Rus in funcția de ministru al Transporturilor. „Portofoliul de la transporturi a avut parte de foarte mulți miniștri. In curand vor fi mai mulți decat kilometri de autostrada asfaltați”, afirma cu ironie Preda.

Domnule Preda, PMP a trecut printr-o perioada tulbure dupa alegerile europarlamentare, generata și de pasiunile din jurul Congresului partidului. Cum vedeți rezultatele Congresului și ce credeți despre „dizidența intelectuala”, daca o putem numi așa, din care fac parte domnii Baconschi și Papahagi, perdanți in cadrul Congresului?

Cristian Preda: Congresul a avut puține competiții, in afara celei pentru șefia PMP, care i-a opus pe Udrea și Funeriu. Am avut un sentiment ciudat sa candidez singur, fara adversar și sa obțin un scor stalinist, de 97%. Din pacate, prietenii mei Papahagi și Baconschi au candidat unul impotriva celuilalt, iar caștigator a fost… Vlaston.

 Ca vicepreședinte al PMP, deci membru al conducerii partidului, veți incerca sa mediați diferendul dintre domnii amintiți și conducerea PMP?

Cristian Preda: Daca va fi diferend, voi media. Deocamdata, Papahagi s-a retras intr-un colț din biblioteca (nu e prima data!), in vreme ce Baconschi e liderul uneia dintre cele mai puternice filiale a PMP. E pacat ca doctoratele franceze au fost marginalizate: iar aici am in vedere și situația lui Funeriu, și pe cea a lui Paleologu. Fiind eu insumi doctor in Franța, sunt evident de parere ca a fi doctor in științe e un motiv de mandrie, nu de jena, și ca partidele ar trebui sa treaca de la așezarea temporara a intelectualilor in vitrina la folosirea sistematica a experienței pe care acești distinși doctori au avut-o in Occident.

Victoriile lui Basescu din 2004 și 2009 au ținut PSD in afara guvernarii cațiva ani, dar n-au fost suficiente”

 Președintelui Traian Basescu i se solicita demisia și pare ca este intr-o reala dificultate, cel puțin la nivelul imaginii, in urma ultimelor atacuri la care a fost supus. Mai are președintele „suflu” pe acest final de mandat și mai ales dupa ce va pleca de la Cotroceni? Va intrebam pentru ca banuim ca PMP iși face mari speranțe in aportul lui Traian Basescu din 2015 incolo.

Cristian Preda: Declarația Parlamentului e un gest ridicol. Președintele e pus la colț, deși tot ceea ce știm e ca a respectat domnia legii, iar acuzatorii sai sunt cei despre care tot ceea ce știm e ca disprețuiesc domnia legii. Au dovedit-o, de pilda, votand sistematic pentru ca imunitatea aleșilor sa nu fie ridicata atunci cand respectivii sunt invinuiți de DNA. Lumea noastra politica e derutanta. Ea cultiva suspiciunea, ii protejeaza pe suspecți și stigmatizeaza normalitatea. Spiritul public e, in acest fel, batjocorit. Asta sporește decepția oamenilor curați și incurajeaza lichelele.

 Credeți ca va veni un moment in care PMP va trebui sa se desprinda de Traian Basescu? Un partid adevarat este cel care supraviețuiește liderilor sai formali sau informali.

Cristian Preda: Definiția partidelor pe care o asuma observația dvs. are in vedere fondatorii. E un loc comun in teoria partidelor. Suntem departe de situația cu pricina, fiind vorba despre un partid care nu are nici macar un an. In plus, imi ingadui sa va reamintesc ca Traian Basescu nu a anunțat ca s-ar retrage

 Se vorbește despre o noua suspendare a președintelui in exercițiu, vedem ca este o presiune fantastica pe justiție. Vedeți prin aceasta posibila suspendare, acapararea justiției de catre baronii PSD și scaparea acestora de pușcarie? Ca doar președintele mai are cateva luni pana iși incheie mandatul.

Cristian Preda: Justiția nu va putea fi capturata nici de PSD, nici de vreun alt partid, nici de vreo persoana. Vremea lui Adrian Nastase a trecut și nu se mai intoarce. Cred ca presiunea asupra lui Basescu e expresia nerabdarii. S-a trecut repede peste o declarație mai veche a lui Ponta, care a anunțat ca il vor suspenda oricum pe președinte in ultima zi. Sunt curios daca ar organiza apoi și un referendum…

 Va reuși președintele sa-și incheie mandatul?

Cristian Preda: E greu de crezut ca o a treia suspendare ar putea reuși, fiindca ar insemna sa accept ca exista 9,3 milioane de romani care ar vrea sa participe la ghilotinarea pe Basescu, așa cum ar dori pesediștii și aliații lor. Insist asupra cifrei de 9,3 milioane, fiindca de atata e nevoie, nu de celebrele 7,4 milioane invocate de Ghișe și compania de doi ani incoace.

 PSD este acum la maximum, deține controlul politic in Parlament, in teritoriu, aproape la fel cum a fost și in anul 2004, cand, la acea vreme, Romania era sub dominația Iliescu – Nastase. Așadar, președintele Traian Basescu lasa PSD la fel de puternic cum l-a avut la inceputul mandatului. Sa fie un eșec politic?

Cristian Preda: Victoriile lui Traian Basescu din 2004 și 2009 au ținut PSD in afara guvernarii cațiva ani buni. Din pacate, nu au fost suficiente. Alianțele facute, de-a lungul ultimului deceniu, de PNL, PDL și UDMR l-au transformat pe Traian Basescu in opozant al guvernului. Nu cred ca e un eșec faptul ca a coabitat cu guverne dintre cele mai diverse. PSD e puternic fiindca e o rețea de influența, nu o asociere libera. Corupția afecteaza și calitatea democrației, nu doar veniturile publice.

„Rus e chemat dupa ce doi ani n-a existat politic”

 Dl Ioan Rus a preluat Ministerul Transporturilor in locul lui Dan Șova, cu doar cateva luni inainte de alegerile prezidențiale! Dl Șova a fost și premiat pentru rezultate deosebite. Va surprinde acest transfer, este o alta manevra a social – democraților, ce se incearca de fapt?

Cristian Preda: Plecarea lui Șova e o veste buna, fiindca cu greu ar putea fi gasit cineva care sa amestece in chip atat de expresiv aroganța și incompetența. Portofoliul de la transporturi a avut parte de foarte mulți miniștri. In curand vor fi mai mulți decat kilometri de autostrada asfaltați. Rus e chemat dupa ce doi ani nu a existat politic. A demisionat, dosarul care a produs demisia lui nu a fost soluționat, dar el e chemat in guvern și accepta. Bizar. Dar ce e rațional in politica pesedista?

 Este cunoscuta situația politica din Ardeal pentru toata lumea. Transilvania a ramas singura zona ce nu este sub dominație pesedista. Se incearca prin numirea fostului șef la Interne, Ioan Rus – numit acum sa preia fraiele Transporturilor, tocmai in ideea ca acesta va putea atrage mai mult electorat pe stanga?

Cristian Preda: Folosirea mandriei regionale vreme de cinci luni nu cred ca pacalește prea multa lume.