Ministrul grec de finante, Yannis Stournaras, s-a inteles cu reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si a Fondului Monetar International sa creasca varsta de pensionare cu doi ani. Ca urmare a acestei decizii, grecii ar putea iesi la pensie la 67 de ani. Aceasta masura face parte din pachetul de economisire a 11,5 miliarde de euro prin taieri si economii in 2013 si 2014 solicitat de catre Troika. Daca va fi adoptata, se estimeaza ca aceasta va aduce in trezoreria greceasca pana la un miliard de euro. Pe de alta parte, guvernul grec a propus sa obtina alte 2 miliarde de euro prin cresterea veniturilor din taxare si implementarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Pana acum, reprezentantii Greciei si a Troikai au cazut de acord asupra obtinerii sumei de 6,5 miliarde de euro prin reduceri salariilor, pensiilor si altor beneficii si a 1,5 miliarde de euro prin reformarea sectorului public. Exista insa si masuri propuse de guvernul condus de Antonis Samaras care au fost respinse de Troika. Cele doua entitati inca disputa reducerea bugetelor in domeniile sanatate, aparare si administratie locala cu 2 miliarde de euro. Grecia a anuntat la inceputul acestei saptamani ca a inceput sa vanda proprietati ale statului, printre care foste palate regale, porturi, aeroporturi si resedinte diplomatic din strainatate.

Ministrul de finante Stournaras continua negocierile cu Troika. Intre timp, surse din cadrul ministerului acestuia sustin ca spre sfarsitul zilei ar putea aparea un acord in privinta detaliile tehnice. Reprezentantii Comisiei Europene, a Bancii Centrale Europene si a Fondului Monetar International vor parasi Atena saptamana viitoare pentru a pregati raportul despre finantele grecesti pentru intalnirea Eurogrup ce va avea loc pe 8 octombrie.

Un raport pozitivi din partea Troika si o intelegere cu creditorii sunt factorii care ar putea oferi Greciei sansa de a accesa urmatoarea transa de ajutor. Cu o valoarea totala de 31 de miliarde de euro, aceasta face parte dintr-un pachet mai mare, de 173 de miliarde de euro, promis statului la inceputul anului.

Intre timp, Grecia se confrunta cu un nou val de proteste impotriva masurilor de austeritate. Lucratorii feroviari, de la metrou si tramvai au anuntat joi un protest cu durata de 24 de ore, iar unul dintre principalele sindicate a anuntat ca va declansa o greva saptamana viitoare.