Compania germana STEAG va prelua de la dezvoltatorul de parcuri eoliene Monsson Group proiectul Crucea Nord din judetul Constanta. “De zece ani, STEAG este activ pe piata din Romania in calitate de dezvoltator de proiecte si furnizor de servicii de inginerie. Cu proiectul Crucea Nord, ne extindem «know-how-ul » in industria energiei eoliene”, a declarat Daniel Vosswinkel, responsabilul STEAG GmbH pentru dezvoltarea proiectelor majore din domeniul regenerabilelor.

Firma din Germania a anuntat ca va investi peste 200 de milioane euro in Crucea Nord, parcul urmand sa fie echipat cu 36 de turbine Vestas, cu o putere de 3 MW fiecare.Energia electrica ontinuta aici va fi evacuata catre o noua statie de transformare, situata in apropiere de localitatea Stupina, care se va conecta la reteaua de inalta tensiune a Transelectrica. Noua statie va simplifica accesul la retea si pentru alte viitoare parcuri eoliene ce vor aparea in aceasta zona.

Proiectul Crucea Nord urmeaza sa devina operational pana la finele anului viitor si sa infiinteze indirect in jur de 100 de locuri de munca. Atunci cand constructia noului parc eolian va fi terminata, acesta va produce electricitate curata pentru circa 200.000 de gospodarii din Romania si va reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 300.000 de tone pe an.

“Monsson Group, in calitatea sa dubla de vanzator si dezvoltator, este incantat sa finalizeze aceasta tranzactie cu STEAG, al cincilea cel mai mare producator de energie din Germania. Credem ca Romania demonstreaza astfel ca a devenit o destinatie atractiva pentru investitori, mai ales in urma punerii recente in aplicare a legislatiei referitoare la energia regenerabila, in conformitate cu directivele UE, si avand in vedere resursele sale naturale bogate din acest domeniu”, a explicat Andrei Muntmark, directorul comercial al Monsson Group.

Crucea Nord urmeaza sa faca parte dintr-un complex eolian mai mare, ce va avea o capacitate totala de cel putin 600 MW.

Investitorul german care a preluat parcul eolian din Dobrogea este implicat in generarea de energie de aproape 75 de ani. Capacitatile de productie ale grupului se bazeaza pe combustibili fosili si – de mai bine de un deceniu – pe resurse regenerabile de energie, cum ar fi bioenergia, energia geotermala, energia eoliana si energia solara.

In 2011, STEAG a generat vanzari de 3,1 miliarde de euro si un EBITDA (profitul inainte de taxe, dobanzi, deprecieri si amortizari) de 491de milioane de euro, avand 5.800 de angajati. Fiind unul dintre cei mai mari producatori de electricitate din Germania, STEAG opereaza 11centrale electrice si peste 200 de unitati de distributie a energiei din surse regenerabile, ocupandu-se si de alimentarea cu energie si caldura, atat pentru clientii industriali, cat si pentru alte tipuri de consumatori. Grupul are in prezent o capacitate totala instalata de aproximativ 9.400 MW in intreaga lume, incluzand peste 7.700 MW in Germania si trei centrale electrice in Columbia, Turcia si Filipine.

Compania Monsson Group a fost infiintata in 1997. Din 2004 s-a orientat spre energiile regenerabile i a devenit rapid unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul eolian din Romania, ajungand sa deina in prezent un portofoliu de peste 2,4 GW, din care proiecte insumand mai mult de 850 MW au fost deja vandute catre companii precum CEZ, OMV Petrom, ButanGas sau STEAG. Monsson Group a dezvoltat i a vandut cu succes catre CEZ cea mai mare ferma eoliana de pe uscat din Europa, Fantanele – Cogealac de 600 MW, din care 400 MW sunt deja in operare, proiectul urmand sa fie finalizat in 2012.