Un spin-off al seriei Buffy Spaima Vampirilor, serialul Angel a fost creat de Joss Whedon in colaborare cu David Greenwalt. Prima sa difuzare a avut loc in 1999, a avut 5 sezoane si un numar total de 110 episoade. Serialul impleteste genuri precum supranaturalul, drama, comedia, horror-ul si actiunea. Serialul urmareste agonia personajului principal, un vampir al carui suflet a fost restaurat de catre tiganii care l-au pedepsit in acest mod pentru uciderea unuia dintre ei. Remuscarile si vina pe care le simte vampirul sunt urmari ale tuturor crimelor pe care acesta le-a infaptuit in 100 de ani de existenta. In primele sezoane, el lucreaza ca detectiv intr-un Los Angeles fictionalizat in care ii ajuta pe nevinovati sa isi salveze sufletele de la caile gresite pe care le-au urmat. Aceasta munca presupune lupte cu demoni si oamenii afiliati acestora.

Angel, vampirul care apare mai intai in Buffy, Spaima Vampirilor, unde joaca un rol principal in primele sezoane, s-a nascut in secolul 18 in Irlanda. El a devenit legendar pentru faptele sale machiavelice dupa ce a fost transformat intr-un vampir fara suflet si nemuritor. Niste tigani nedreptatiti reusesc sa ii aduca sufletul inapoi, facandu-l sa simta foarte multa vina fata de lucrurile marsave pe care le-a facut. Vampirul reuseste intr-un final sa porneasca pe drumul spre mantuire si se altura lui Buffy pentru trei sezoane. La sfarsitul celui de-al treilea, el pleaca din Sunnydale pentru a se duce in Los Angeles si a-si continua menirea fara Buffy. El este vazut de creatorul sau ca un supererou, in acelasi sens in care era si Buffy.

Angel (David Boreanaz) este personajul principal al serialului eponim si intruchipeaza imaginea eroului vampir. Are 200 de ani si era cunoscut sub numele de Angelus in timpul masacrelor din Europa. El este ajutat de Allen Francis Doyle (Glenn Quinn) care ii aduce la cunostinta viziunile criptice de la forta binelui din serial cunoscuta sub numele de „The Powers That Be”. Celor doi le se alatura Cordelia Chase (Charisma Carpenter), o fosta majoreta ce a aparut si in Buffy, care incepe prin a fi o persoana rece si falsa, insa in timp devine un erou. Ea obtine viziunile lui Doyle cand il saruta pe acesta si devine legatura dintre forta binelui si erou. Celor trei li se alatura si alte personaje ce joaca roluri de vanatori de demoni care ii ajuta pe protagonisti sa invinga fortele raului sau dimpotriva, le pun piedici acestora.

Locatia serialului Angel are mai multe explicatii care vin din partea producatorilor. Acestia au ales Los Angeles in primul rand datorita numelui care se traduce prin Orasul Ingerilor (referire la numele protagonistului). In al doilea rand, au dorit sa utilizeze un oras plin de dualitati: acesta nu este un oras stereotip al frumusetii ci un loc al durerii, viselor ruinate si alienarii. In primul sezon, sediul investigatiilor este apartamentul protagonistului, insa mai apoi locatia se schimba, devenind un hotel vechi. Se evoca deci tema trecutului si a uitarii prin folosirea hotelului Hyperion ca baza de operatii a investigatorilor. Mai tarziu echipa se muta la firma de avocatura malefica Wolfram si Hart.

In Angel se accentueaza diverse stadii ale vietii de adult dupa ce omul pleaca de acasa si incepe sa se intretina singur. Cea mai importanta diferenta se vede in Cordelia Chase care se transforma dintr-o tanara majoreta nesigura intr-o femeie foarte matura. Serialul aduce un tribut genului de film noir prin prisma faptului ca protagonistul incearca sa isi gaseasca salvarea in ajutarea celorlalti precum o faceau detectivii din filmele noir. Lumea de scursuri este in acest caz o lume a demonilor si fiintelor supranaturale. In timp, s-a pus mai mult accent pe povestile supranaturale si pe cele inspirate din mitologie si povesti.

Desi la inceputul serialului, Angel era un om in cautare de mantuire si incercare de a arata bunatate fata de oameni, acesta a devenit un campion al umanitatii care trece prin ambiguitate morala si experimenteaza care sunt costurile spirituale ale violentei. Tema cea mai longeviva in serial a fost insa lupta pentru mantuire. Ca si motive, in serial au fost utilizate tradarea si inselaciunea, duplicitatea si iluzia. Chiar si profetiile au fost utilizate, insa acestea au fost vazute ca arme ale inselatoriei care nu sunt decat minciuni. Personajele au invatat ca nu pot sa aiba incredere in nimeni.

In serialul Angel au fost multe momente ce au aratat existenta sentimentelor de singuratate, pericol si posomorarea specifica metropolelor. Lumea ordonata a zilei nu se compara cu haosul din timpul noptii. Protagonistul nu are o viata in decursul zilei. Pe masura ce seria a inaintat, parti mai intunecate ale fiecarui personaj au iesit la iveala si au putut fi explorate, insa protagonistul a fost cel mai fascinant subiect, el comitand acte de o moralitate indoielnica si ajungand sa se intoarca la alter-ego-ul sau malefic Angelos.