Primaria Cluj-Napoca face ce n-au reusit sa faca nici una dintre marile municipalitati din Romania: sa inceapa implementarea unui sistem de bike sharing self service. Desi lipsesc cateva date din ecuatia primarului Emil Boc, o intrebare se poate deja pune: ce sanse de succes are un sistem de inchiriere gratuit?

Anul trecut, cam pe vremea asta, se anunta lansarea unei licitatii pentru atribuirea unui contract de realizare de sistem de bike sharing in Cluj. De-atunci si pana acum lucrurile s-au puse pe roate si avem deja primele poze, atat cu bicicletele ce vor fi utilizate in sistem, cat si cu primele statii. Cateva cifre cheie zic asa:

 Bicicletele: vor fi produse de compania bulgara Cross, costa circa 150 de euro, vor avea trei viteze, frane pe ambele roti si o aparatoare a rotii din spate, pentru reclame. In total, 540 de bucati. Spre comparatie, pretul unei biciclete din sistemul parizian Velib este de 400 de euro (care e costul de inlocuire al unei biciclete; pretul de achizitie nu a fost facut public de primaria Parisului). Sau 3.500 de dolari (aici sunt incluse si costurile de operare a sistemului, plus mentenanta).

Statiile de inchiriere: 50 in total. In Paris, distanta dintre statii este de 300 de metri, in Cluj distanta va fi considerabil mai mare.

Pistele de biciclete: 59,75 kilometri. Deja e scandal insa cu ele: inca este neclar pe unde vor trece pistele si cum vor arata. Clubul de Cicloturism Napoca a dat in judecata (si a castigat) una dintre primariile implicate in proiect deoarece a refuzat sa ofere informatii. “Pe de alta parte Primaria Cluj-Napoca a lansat niste idei de te doare capul: traseul din centru catre Manastur-Floresti ar urma sa se faca prin Zorilor (adica pe un traseu cu diferenta de nivel de vreo 300-400 de metri), cand exista variante mult mai scurte si fara urcus – doar ca acelea vor fi pastrate in totalitate la discretia automobilistilor”, ne spune un clujean, Vasile Moisil. Bonus: o ancheta City News, care spune ca amenajarea celor 59 de kilometri de piste de biciclete, care ar lega Florestiul de Someseni, este blocata din cauza ca in cele doua localitati s-au construit trotuare chiar pe traseul pistelor. Sounds familiar, right?

Pretul inchirierii unei biciclete: Punctul la care am vrut sa ajung din start, pentru ca mi se pare esential. Discutia pe bani vs gratuit la inchiriat de biciclete am avut-o si in Bucuresti, cu iVelo si Cicloteque. (la un moment dat inchiriatul de biciclete era gratuit pentru toata lumea la iVelo, s-a vorbit despre concurenta neloiala; intre timp lucrurile s-au mai schimbat, e gratuit doar pentru copii). Nu ca mi-as dori musai, dar sunt de parere ca un sistem de inchiriat biciclete trebuie sa fie pe bani. Asta ca sa fie functional. Ca sa existe bani pentru intretinut mai apoi sistemul, platit angajati etc etc. N-are rost sa va spun ca Parisul si Londra taxeaza serviciul acesta (Londra va dubla pretul de la anul: de la 1 lira la 2 lire pe ora).

Deci, ce ziceti, poate avea trai lung un sistem de bike sharing gratuit, cum se anunta cel de la Cluj? Eu le tin pumnii, mai multe vom vedea la un an-doi de la lansare, cand vine factura cu costurile de intretinere (mira-m-as sa fi avut cineva in vedere treaba asta).