DMPA, mai frecventa cunoscut sub numele Depo Provera, este o metoda reversibila de contraceptie pe baza de prescriptie medicala. De asemenea, cunoscuta sub numele injectia Depo sau injectia contraceptiva, aceasta metoda este disponibila numai prin injectare.

Cum functioneaza Depo Provera

Depo Provera elibereaza lent progesteron si protejeaza impotriva sarcinii pentru o perioada de 11 pana la 14 saptamani.

Cum este folosit

In prezent, exista doua versiuni diferite ale Depo Provera. Cu exceptia catorva diferente enumarate mai jos, amandoua preparatele injectabile functioneaza in acelasi fel si ofera acelasi nivel de protectie impotriva sarcinii.Injectia Depo Provera

Formula originala Depo Provera trebuie injectata in muschi, de obicei in zona feselor sau bratului superior. Trebuie sa iti faci o astfel de injectie de 4 ori pe an (la fiecare 11 sau 13 saptamani) pentru a mentine rata de eficienta a Depo Provera si pentru a fi protejata de sarcina imediat dupa fiecare injectie. Aceasta optiune contine 150 mg de acetat de medroxiprogesteron.

Injectia Depo Provera subQ 104

Aceasta este versiunea noua a injectiei originale Depo. Depo Provera subQ 104 contine cu 31% mai putini hormoni decat ingectia Depo originala (104 mg de acetat de medroxiprogesteron). Deoarece are o doza mai mica de progesteron, aceasta duce la mai putine efecte secundare legate de acest hormon.

Injectia subQ se realizeaza subcutanat, ceea ce inseamna ca poate fi injectata sub piele (nu in muschi), deci are un ac mai mic si cauzeaza mai putina durere. Injectia Depo Provera subQ 104 trebuie injectata in copsa sau abdomen de 4 ori pe an (la fiecare 12 sau 14 saptamani). De asemenea, ofera protectie imediata impotriva sarcinii.

Avantaje

Injectia contraceptiva este o alternativa buna pentru femeile care nu isi doresc bataile de cap date de contraceptivele zilnice; Preparatul injectabil Depo Provera trebuie administrat doar de 4 ori pe an; Poate face ca menstruatiile sa fie foarte usoare sau acestea se pot opri de tot dupa cateva injectii; Este o metoda de control foarte eficienta si reversibila; Nu interfereaza cu viata sexuala si permite spontaneitate sexuala; Este o alegere contraceptiva privata si discreta; Nu contine estrogen, astfel incat poate fi o buna alternativa pentru femeile care nu pot lua estrogen; Femeile care alapteaza sau au 6 saptamani de la nastere pot folosi Depo Provera.

Dezavantaje

Pachetul cu injectia contraceptiva contine un avertisment despre posibile pierderi ale masei osoase: “Femeile care folosesc Depo Provera pot pierde semnificativ din densitatea masei osoase (DMO)”. DMO masoara cat de mult calciu este stocat in oase. Folosind aceasta metoda de-a lungul timpului poate duce la o pierdere de calciu, dar aceasta revine odata ce metoda este oprita. Multe femei inceteaza sa foloseasca Depo Provera in timpul primului an de utilizare din cauza menstruatiilor neregulate si/sau sangerari prelungite, care sunt deosebit de frecvente in primele 3 luni de la utilizare. In studiile clinice, aproximativ 6% dintre femei au prezentat reactii cutanate in zona in care li s-a administrat injectia. Pielea din jurul acestei zone se poate umfla. Pfizer recomanda ca o femei sa se opreasca din a-si administra preparatele injectabile Depo Provera cu un an inainte daca isi doreste sa ramana insarcinata. Acest lucru se datoreaza faptului ca este nevoie de o medie de 9 pana la 10 luni (uneori mai mult de un an) sa-si recastige fertilitatea dupa ultima injectie. Pe parcursul primului an de utilizare, cele mai multe utilizatoare Depo Provera iau in greutate 1-3 kg. Unele femei raporteaza o durere usoara asociata cu injectia. Trebuie sa-ti amintesti sa-ti programezi injectia la fiecare 12 saptamani.

Din pacate, nu exista nici o modalitate de a opri reactiile adverse care ar putea rezulta in urma utilizarii contraceptivului injectabil Depo Provera. Acestea pot dura pana cand injectia dispare din organism (12 pana la 14 saptamani).

Efecte adverse mai putin frecvente includ: schimbari ale apetitului sexual, depresie, nervozitate, ameteala, greata, schimbarea poftei de mancare, dureri de cap, eruptii sau pete pe piele, sani inflamati, caderea parului si/sau cresterea parului pe fata sau corp.