Buretele este o metoda contraceptiva de bariera, disponibila fara prescriptie medicala. Buretele contraceptiv este un dispozitiv rotund, de aproximativ 4 centimetri in diametru si 2 centimetri grosime.

Acesta este fabricat din spuma poliuretanica moale, care se simte la fel precum tesutul vaginal natural si este acoperit cu spermicid nonoxynol – 9. Buretele are si un siret de nailon, sub forma unei bucle, in partea de jos, pentru indepartare.

Cum functioneaza

Buretele contraceptiv previne sarcina timp de 24 de ore prin combinarea a trei moduri distincte de actiune contraceptiva. In primul rand, functioneaza ca un sistem de eliberare de spermicid. Prin eliberarea continua de spermicid in vagin, acesta ucide sperma atunci cand intra in contact cu ea. Buretele ofera protectie contraceptiva blocand si absorbind sperma.

Buretele este mentinut in pozitia sa de muschii vaginali. In plus, identarea ajuta la pozitionarea buretelui in mod corespunzator si o mentine in loc prin colul uterin.

Buretele este mai intai umezit cu apa (ce activeaza spermicidul) si apoi femeia trebuie sa il plaseze in vagin inainte de sex. Acesta poate fi introdus cu pana la 24 de ore inainte de actul sexual. Buretele trebuie sa fie, de asemenea, pastrat in vagin pentru cel putin 6 ore dupa ultimul act sexual.

Avantajele buretelui contraceptiv

Buretele contraceptiv se poate cumpara din orice farmacie si nu necesita prescriptie medicala; Nu este necesara o montare speciala; Ofera o alternativa fiabila la contraceptivele hormonale, cum sunt pilulele; Nu afecteaza hormonii naturali ai unei femei; Poate fi folosit de femeile care alapteaza; Ofera o doza imediata si continua de spermicid pentru o perioada de 24 de ore; Permite oricat de multe acte sexuale iti doresti pe o perioada de 24 de ore de utilizare fara sa fie necesare spermicide suplimentare; Nu interfereaza cu spontaneitatea sexuala deoarece poate fi introdus in vagin cu 24 de ore inainte si poate fi purtat timp de 30 de ore dupa inserare; Se potriveste confortabil pe colul uterin si de obicei nu poate fi simtit sau perceput de catre partener; Spre deosebire de alte metode de contraceptie, buretele poate fi folosit numai atunci cand este necesar; Dimensiunile sale mici iti poate permite sa il porti discret in geanta;

Dezavantajele buretelui contraceptiv In general, majoritatea femeile nu prezinta efecte secundare atunci cand utilizeaza buretele. Cu toate acestea, posibile neajunsuri includ: Unele femei se plang ca buretele face sexul prea uscat; folosirea unui lubrifiant pe baza de apa poate reduce uscaciunea vaginala; Din moment ce buretele nu se poate dizolva, trebuie indepartat; Buretele poata cauza iritatii vaginale; Nu poate fi folosit de femei (sau parteneri) care sunt alergice la sulfiti/sulfamide sau poliuretan; Nu poate fi folosit in primele 6 saptamani dupa nastere; Poate fi dificil pentru unele femei sa introduca sau sa indeparteze buretele; Daca tragi prea tare sau prea repede de siretul buretelui, acesta se poate rupe.
Producatorul sufereaza ca “daca nu se pot elimina bucatile ramase de burete sau esti ingrijorata ca s-ar putea sa mai fi ramas bucati din el in vaginul tau, contacteaza medicul”; Utilizarea spermicidului nonoxynol-9 de mai multe ori pe zi de catre persoane cu risc HIV poate irita tesutul vaginal si creste riscul de HIV si alte boli cu transmitere sexuala; O femeie aflata la menstruatie nu poate utiliza buretele contraceptiv; Femeile care utilizeaza buretele contraceptiv pot fi la un risc usor crescut de sindrom de soc toxic; femeile care au un istoric de sindrom de soc toxic nu ar trebui sa utilizeze buretele; Persoanele care sunt sensibile la Nonoxynol-9 pot experimenta iritatii, care pot include arsuri locale, mancarime, roseata sau eruptii cutanate; de obicei, aceste simptome vor disparea treptat, in termen de cateva zile oana la o saptamana. Unele femei pot avea o reactie la buretele contraceptiv care sa le declanseze o secretie vaginala alba, care este adesea confundata cu infectia. Daca acest lucru se intampla, consulta medicul pentru a evalua situatia.