Top 5 programe de slabit

Romanii mananca sanatos, dar nu fac suficient sport. Romanii se numara printre natiunile cel mai putin preocupate de silueta. Si totusi, romanii sunt unul dintre cele mai in forma popoare din Europa, conform studiilor din ultimii ani. Mihaela Murgu, instructor in cadrul programului de aerobic online Hisport, va explica de ce. Tot ea a facut  topul celor mai populare si mai eficiente programe de slabit de la noi.

Muzica se aude din boxe sau casti, fiecare pastreaza ritmul cu religio­zitate, energia din sala aproape ca poate fi taiata cu cutitul. Cam asa se prezinta atmosfera in orice sala de sport din Bucuresti care se respecta la orele serii sau in weekend.

Un studiu rea­lizat anul trecut de Ministerul Educatiei Fizice si Sportului arata ca peste 75% dintre barbati si circa 55% dintre femeile din Romania merg la sala in mod regulat, unii pentru definirea masei musculare, ceilalti pentru a slabi (si doar cativa pentru a se mentine). Explicatiile sunt din cele mai hilare – “vreau sa arat ca Alex Ya­masha/modelele de la Victoria’s Secret”. Dar ce mai conteaza motivele atat timp cat rezultatele sunt cele scontate?

Clasicul fitness este indicat in special barbatilor si asta pentru ca ajuta la cresterea si definirea masei musculare daca este efectuat corect si insotit de o alimentatie bogata in proteine. Acestia prefera sa-si antreneze mai ales muschii abdominali, muschii fesieri si bicepsii.

In ce priveste femeile insa, cele mai populare programe de antrenament sunt cele care ajuta la scaderea in greutate. Lasand la o parte mersul pe tocuri (care, mai nou, este catalogat in Statele Unite drept “best workout”), cele mai eficiente programe sunt acelea de tip cardio, spune Mihaela Murgu.

Pe locul cinci in topul eficientei este Kangoo. “Este un nou program de aerobic care, cu ajutorul unor ghete speciale reuseste sa transforme ora de aerobic intr-una de sarituri. In doar 10 minute de kangoo se ard pana la 200 de calorii”, spune Mihaela Murgu, instructor in cadrul programului de aerobic online Hisport (www.hisport.ro).

In top urmeaza Dance-Aerobic, antrenament in care se experimenteaza placerea de miscare in pasi de dans combinata cu exercitii de fitness si aerobic. Acesta ajuta la imbunatatirea conditiei fizice si, mai ales, la arderea a 300-500 de calorii pe toata durata unei ore de dans.

Pe locul trei se afla Step-Aerobic. “Este unul dintre cele mai populare stiluri de antrenament, pentru ca este un fel de upgrade al aerobicului clasic. Prin folosirea stepului si a altor accesorii menite sa creasca intensitatea exercitiilor se ard apro­ximativ 500-800 de calorii in functie de intensitatea programului”, ex­plica Mi­haela Murgu.

Tae Bo, o combinatie intre aerobic, balet, karate, box, dans, hip-hop si an­trenament cu greu­tati, se afla pe locul trei in clasament. Tae Bo consuma intre 500 si 800 de calorii intr-un antrenament.

Cel mai eficient program pentru sla­bit este Aerobic Circuit Training in care se ard intre 600 si 800 de calorii. “Se incepe cu partea de incalzire, se folosesc pasi simpli si cu un ritm scazut ce creste treptat. Se combina exercitii de tae bo, step-aerobic, exercitii pentru membrele superioare, abdomene, muschii fesieri si la final se face stretching”, spune instructoarea Hisport.