Spectrul sumbru al falimentului determina Grecia sa ia masuri disperate. Intalnirile dintre autoritatile grecesti si investitorii americani, germani, rusi si cei din Emiratele Arabe Unite se desfasoara in aceste zile cu o repeziciune ametitoare. Totul intr-un decor feeric, intr-un hotel de lux situat pe maul Marii Egee. Grecia e de vanzare!

Ultima reuniune de acest gen, care a avut loc miercuri si joi la Sounion, a adus la masa negocierilor o delegatie de 50 de reprezentanti ai unor mari companii din Emiratele Arabe Unite condusa de ministrul de externe, seicul Abdallah ben Zayed Al-Nahyane.

Plin de curtoazie fata de gazdele sale elene, de la inaltimea tribunei unde si-a rostit discursul oficial, seful diplomatiei din Emirate a cantat eleganta arie a cooperarii, a preamarit si citat filosofii antici greci si a conchis metaforic si diplomatic: “minunatul vostru ambient climatic din acest moment, cu ploaie si zapada, se apropie acum benefic si de tara mea”.

La pauza de cafea insa, a schimbat tonul brusc, brutal de concret si ancorat in realitate, socandu-i putin pe oficialii eleni – “As vrea lista companiilor destinate privatizarii. O aveti?”

Autoritatile grecesti insa nu-si pot permite sa se lase socate, aceste negocieri si incheierea lor cu succes fiind extrem de importante pentru viitorul tarii.

“Emiratele au trimis la noi o delegatie de cel mai inalt nivel, cu reprezentanti de varf din domeniul energiei verzi, aluminiului, infrastructurii portuare si aeroportuare, serviciilor financiare si turismului si este de inteles de ce vor sa-si faca o imagine clara a situatiei si oportunitatilor de investitii”, a declarat un inalt responsabil al executivului grec citat de presa franceza.

Investitorii din aceasta parte a lumii sunt bine primiti in Grecia pentru ca nu pretind sa preia conducerea companiilor in care investesc, cerand doar garantii de rentabilitate, a explicat vicepremierul elen Theodoros Pangalos, care s-a declarat multumit de rezultatele discutiilor la finalul celor doua zile de negocieri.

Dupa Emirate, urmeaza, pe 20 ianuarie, intalnirea cu investitori din Qatar, o reuniune in care Atena isi pune mari sperante.

Virtutile Greciei, scoase la mezat

La fiecare dintre aceste forumuri, ministrul elen al dezvoltarii, Michalis Chrissohoidis, lauda virtutile Greciei – clima, civilizatia, soarele, marea, potentialul turistic si chiar minunata bucatarie greceasca.

Pentru ca, spune el, “in contextul virulentei crize financiare si economice cu care ne confruntam, chiar si cea mai mica informatie pozitiva trebuie facuta cunoscuta pentru a atrage potentialii investitori”.

In plus, in aceste zile, in Grecia este asteaptata o delegatie din partea creditorilor sai, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana pentru a pune la punct noul program de austeritate bugetara, in conditiile in care deficitul public pentru anul 2011 a fost mai mare decat fusese prevazut.

Intalniri cu potentiali investitori au avut loc in Grecia incepand din toamna anului trecut, inainte de caderea guvernului socialist condus de Georges Papandreou, la initiativa patronatelor germane, aflate in cautarea de oportunitati de afaceri in domeniul energiei reciclabile si turismului medical – infiintarea de case de sanatate pe malul Marii Egee pentru persoane in varsta.

O dovada a faptului ca partea elena mizeaza viitorul tarii pe cartea investitorilor straini si se foloseste de orice argument pentru a reusi este si faptul ca, in decembrie, la intalnirea cu investitorii americani, intre care se aflau si multi membri ai diasporei elene, premierul Papademos a mizat pe patriotismul acestora, indemnandu-i sa reflecteze asupra unei fraze rostite candva de presedintele american John Fitzgerald Kennedy – „Stim ce a facut tara pentru voi, dar voi, voi ce ati facut pentru patria voastra?”

In urma acestor intalniri, deputatul socialist Spyros Kouvellis, fost secretar de stat pentru relatii economice internationale, a concluzionat ca „in cazul in care Grecia va putea demonstra ca are o baza de stabilitate si risipeste temerile ca ar putea parasi zona euro, investitorii vor avea tot mai putine retineri in a face afaceri cu Atena”. Grecia e de vanzare!