Esecul Romaniei in aderarea la Spatiul Schengen este aproape o certitudine. Dupa ce presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, i-a transmis presedintelui Basescu in acest week-end, la summit-ul NATO de la Lisabona, ca Romania are probleme nerezolvate cu frontierele, iar vineri liderul PES, Martin Schultz, aflat la Sofia, a declarat, cu subiect si predicat, ca Romania si Bulgaria nu vor intra in Schengen in 2011, Palatul Cotroceni pregateste opinia publica pentru aceasta infrangere usturatoare, dand vina pe alegerile din tarile UE.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat aseara, la Realitatea TV, ca anul viitor vor avea loc alegeri interne in unele tari, astfel ca liderii politici ai statelor respective incearca sa atraga capital electoral de pe urma Romaniei, generandu-se astfel probleme cu aderarea la Schengen.“Lucrurile sunt mai simple decat pare la prima vedere. Ce se intampla cu atitudinea Frantei? Presedintele Sarkozy are alegeri foarte curand, e intr-o scadere de popularitate, de aici a aparut chestiunea cu romii. Probabil noi avem un pic ghinion ca la anul, cand ar trebui sa se discute despre intrarea noastra in Schengen, in anumite tari sunt alegeri.

Cand sunt alegeri acolo, toata lumea incearca sa capitalizeze pentru ca exista o ingrijorare a cetatenilor din tarile vest-europene legate de romi, de migrantii care vin din Romania si atunci cei care sunt la putere incearca sa capitalizeze pe aceste probleme. Si atunci intervine, pe langa componenta tehnica, care tine de securizarea frontierelor, unde noi ne-am atins obiectivele, intervine si o componenta politica pe care le vedem in atitudinea Frantei, a Olandei. Depinde de noi cat de convigatori suntem”, a spus el.Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen anul viitor, pentru ca Germania si Franta se opun.

Declaratia ii apartine liderului socialistilor din Parlamentul European, Martin Schulz, aflat vineri in vizita la Sofia. Schulz a pus opozitia pe seama problemelor cu imigrantii, in cazul Frantei etnicii romi, in cel al Germaniei muncitorii.