Citiți mai jos ce crede Cristian Diaconescu despre atribuțiile președintelui in desemnarea candidatului la funcția de prim ministru, dar și cum raspunde cand este intrebat daca i-ar grația pe greii fotbalului sau pe Adrian Nastase.

In interviu, Diaconescu a comentat și declarația lui Mihai Razvan Ungureanu privind tandemul pe care acesta l-ar face cu el. In fine, candidatul PMP la alegerile prezidențiale a vorbit și despre rolul președintelui Traian Basescu in perioada de dupa plecarea acestuia de la Palatul Cotroceni.

Credeți ca daca veți fi ales președinte, actualul Guvern va mai ramane in funcție? Considerați ca PSD se va putea menține la putere fara sa caștige scrutinul din toamna?

Cristian Diaconescu: Eu nu cred ca „daca” voi fi ales, ci cred ca voi fi ales Președinte. Guvernul reprezinta expresia majoritații – daca actualul guvern va avea majoritate, va continua sa guverneze, daca alta formula va dicta o alta majoritate, atunci acea majoritate va guverna. Rolul meu nu va fi acela de a dicta majoritați, de a dicta guverne ci de a genera cadrul optim de stabilitate pentru exercitarea puterii in Romania de catre un guvern legitim. Acesta este și motivul pentru care in tot parcursul meu politic și in aceasta campanie mai cu seama, am dorit sa imi pastrez o relație corecta, civilizata și neconflictuala cu toți actorii politici din Romania – imi doresc conlucrare, dincolo de culoarea politica. Oricat de straniu v-ar parea, eu cred in valoarea fiecaruia dintre actorii politici relevanți și mai cred ca ei pot oferi Romaniei soluții daca sunt extrași din matricea razboiului politic stupid.

 Ați declarat recent ca nu vreți sa fiți un președinte-jucator. Am dori sa aflam parerea dvs – și ca posibil viitor președinte dar și ca jurist – cu privire la desemnarea candidatului pentru funcția de prim ministru. Are președintele dreptul sa nominalizeze orice persoana crede de cuviința sau are obligația de a semna „ca primarul” pe orice propunere de candidat facuta de o Coaliție care se formeaza in Parlament? Concret, daca veți fi președinte in 2016 iar Victor Ponta va avea sprijinul unei majoritați parlamentare, il veți desemna pentru un nou mandat?

Cristian Diaconescu: Eu imi doresc sa fiu un președinte care iși face in mod serios, cu expertiza și buna credința rolul de președinte al unei Romanii moderne și europene. In ce privește desemnarea premierului, aici lucrurile sunt clare – președintele se consulta cu formațiunile politice iar in aceasta etapa se sintetizeaza majoritatea. Din randul majoritații se desemneaza un Prim Ministru care iși formeaza guvernul, iar majoritatea prezumata se verifica la investire. Nimeni nu semneaza ca primarul niciunde…

Daca veți ajunge președintele Romaniei, ii veți grația pe greii fotbalului? Dar pe dl Adrian Nastase și Gheorghe Becali? Dar mass-media in general, va fi ea libera sa-și exercite meseria, va fi cenzurata sau va cenzura? Aici ma refer la trusturile de ”casa” de pe stanga!

 Cristian Diaconescu: Cred ca ducem discuția intr-o zona contraproductiva – ca sa va raspund totuși, va voi spune ca sunt un mare susținator al justiției independente – ceea ce decide justiția este calea de urmat, fara alte artificii de populism preistoric. Am mai spus-o și o reiterez – din punctul meu de vedere instituția imunitatii trebuie sa suporte reforme de substanța – nimeni, dar nimeni, inclusiv Președintele, nu este mai presus de lege in fața justiției independente. Cat despre libertatea presei, in democrație media este libera sa se exprime, iar cine iși imagineaza ca poate sa opreasca aceasta stare de normalitate democratica, se inșeala și sufera consecințe greu de indurat – am avut și sper sa am o relație funcționala cu presa, deși in unele perioade, domeniile in care am activat nu mi-au permis o comunicare foarte elaborata.

 Cum vedeți competiția cu ceilalți candidați de dreapta? Ați fi gata sa intrați intr-un tandem cu vreunul dintre ei? Mihai Razvan Ungureanu susținea ca un tandem cu dvs „suna bine”.

Cristian Diaconescu: Eu nu ma aflu intr-o competiție propriu zisa cu nimeni – singurul meu interlocutor este romanul. Pana astazi competitorii afișati sau cei prezumați, au comunicat și s-au luptat exclusiv intre ei, iar din acest peisaj romanul a lipsit totdeauna. De aceea, eu nu ma aflu in acest conflict, in aceasta competiție – eu comunic cu altcineva. Comunicarea mea se face in mod direct și prin intermediul dumneavoastra cu oamenii. Domnul Ungureanu este un specialist in domeniile pe care le stapanește extraordinar de bine și aș fi bucuros sa ma pot baza pe expertiza domniei sale.

 Domnul Emil Boc, și-a anunțat sprijinul la prezidențiale pentru Klaus Iohannis, in detrimentul lui Catalin Predoiu. Va surprinde, este doar o chestiune de imagine? Cum comentați?

Cristian Diaconescu: Are tot dreptul, insa domnul Iohannis are nevoie de sprijinul electoratului inainte de a avea nevoie de sprijinul domnului Boc. Nu ma surprinde nimic, nu vreau sa comentez – ii privește cum se sprijina și daca se sprijina intre domniile lor, va repet, au tot dreptul.

Exista posibilitatea sa nu ajungeți in turul II al alegerilor prezidențiale. Intr-o atare situație, veți indemna electoratul sa voteze impotriva candidatului susținut de PSD, oricare ar fi acela, sau exista și posibilitatea ca in funcție de candidații ramași in cursa, sa nu dați o indicație de vot sau chiar sa-l susțineți pe cel susținut și de PSD?

Cristian Diaconescu: Eu mi-am propus sa ajung Președintele Romaniei, sunt convins ca veți gasi printre candidați și oameni dispuși sa va raspunda la aceasta intrebare. Ceea ce trebuie sa rețineți insa, este ca PSD-ul ne-a aratat cum anume vrea sa conduca țara aceasta și incotro dorește sa o indrepte – daca PSD va primi și funcția de președinte, atunci viitorul Romaniei se va derula in cu totul alți parametri decat aceia pe care ii poate ințelege lumea democratica occidentala. Atenție, așadar, cum se va vota – aici important nu este cui dau eu sau altcineva voturile, ci cum va arata ziua de maine pentru fiecare dintre oamenii din aceasta țara.

Daca viitoarele sondaje de opinie care se vor face, nu vor fi in favoarea dvs, veți renunța la aceasta candidatura? Va reveni domnul Boc in prim plan?

Cristian Diaconescu: Cu tot respectul, mi-aș permite sa constat un aspect pe care mi-aș dori sa nu uitați sa-l publicați – m-ați intrebat daca am fost impins spre aceasta candidatura, daca nu cumva evoluez pentru altcineva, ce caut la dreapta cand „toata lumea”…, ce parere am despre Boc sau Iohannis, daca il voi desemna pe Ponta, daca l-aș grația pe Becali ori pe Nastase…. Pana la urma, din nici una dintre intrebarile dumneavoastra nu pot gasi oportunitatea de a va spune cum cred ca trebuie sa evoluam de maine inainte, ce cred ca nu s-a realizat și cum cred ca putem face ceva util pentru Romania și pentru oamenii din țara asta. Incep sa cred ca nu politicienii sunt cei care induc romanii pe terenuri minate, in zone hologramice, in tot felul de scheme și realitați paralele…. Imi pare rau, din respect pentru dumneavoastra ma abțin sa raspund acestei intrebari.

 Ați asumat public „proiectul lui Traian Basescu”. Dar explicit pe președintele Traian Basescu unde il vedeți dupa ce-și incheie mandatul? V-ar placea sa va fie consilier, chiar și neoficial?

Cristian Diaconescu: Mi-am asumat in mod onest „proiectul de modernizare a Romaniei din perioada Traian Basescu”. Am facut-o pentru ca fiecare perioada din scurta noastra democrație, a avut direcții care merita continuate – este in folosul nostru, al meu, al dumneavoastra, al fiecarui roman, sa avem continuitate, sa venim de undeva și sa ne indreptam spre o ținta viabila. Modernizarea statului, consolidarea instituțiilor, independența justiției, statul de drept, orientarea noastra euroatlantica…toate sunt elemente pe care le consider demne de a fi continuate. Lumea trebuie sa se convinga ca suntem serioși, consecvenți, ca odata ce am luat o anumita decizie, nu ne mai razgandim, ca ceea ce spunem in exteriorul țarii facem cu buna credința acasa și ca nu uzam de populism aberant și naționalism, aici intre granițe, cu scopul de a vana voturi in ape tulburi, sperand ca lumea internaționala e oarba.

Nu va pot raspunde eu la aceasta intrebare – ceea ce știu cu certitudine este ca președintele Traian Basescu a acumulat in 10 ani, o experiența pe care Romania trebuie sa o fructifice in interesul țarii, al oamenilor care traiesc aici ori al romanilor care traiesc temporar oriunde in lume. Eu consider ca pentru a deveni ceea ce pretindem ca suntem, este nevoie de efortul conjugat al fiecaruia dintre noi!