Nu stiu cati dintre voi sunt adepti ai cartilor de genul “Cu manusi” de Mihaela Nicola sau “Cum sa fii o Lady” de Candace Simpson-Giles, insa mie una imi place sa fiu pusa la curent cu noul cod al bunelor maniere. De aceea am zis sa trecem in revista cateva legi nescrise ale etichetei moderne.
Ca majoritatea lucrurilor timpul are atat parti bune, cat si parti rele. Partea nefasta a timpului este ca el trece cand noi ne-am dori sa mai stagneze. Partea buna este ca odata cu trecerea timpului, lucrurile evolueaza.
Acelasi lucru se aplica si in cazul codul bunelor maniere, a caror varianta moderna urmeaza sa vi-o prezint. Este de la sine inteles ca unele maniere sunt imbatranite si probabil ca le-ati mai auzit, insa o lady stie sa aprecieze lucrurile “vintage“.
Codul modern al bunelor maniere
Cand prindem putin timp liber, nu neaparat o adevarata vacanta – cand nu vrem sa mai auzim de nimeni, ne dorim sa mergem in vizita la prieteni sau chiar in familie. Daca vrei sa stii cum sa fii atat un invitat mai respectuos, cat si o gazda in cunostinta de cauza, te sfatuiesc sa iei in calcul urmatoarele norme ale conduitei moderne.
Vinul adus de invitati
Prima dilema are legatura cu vinul pe care il aduce un invitat. Trebuie sa stii ca daca ai toata seara pregatita, iar vinul ales de tine merge perfect cu mancarea, nu esti obligat sa deschizi sticla primita. Daca vinul primit merge mai bine, atunci nimic nu te opreste sa il servesti.
Invitatul nu are de ce sa se simta prost in prima situatie, insa daca vrea sa evite astfel de dileme poate sa aduca in dar o sticla de sampanie.
Meniul evenimentului
O gazda extrem de organizata va intreba despre restrictiile alimentare inainte de a planifica meniul evenimentului. In cele din urma este si datoria invitatilor sa puna in alerta gazda, din timp, daca sunt probleme medicale, morale sau religioase.
Sa constrangi o gazda pe ultima suta de metri sa schimbe meniul pentru ca ai devenit vegetarian nu este o justificare. Mai mult ca sigur vor fi alimente, mai putine ce este drept, care nu te vor face sa iti incalci noul stil de viata.
Inainte de un astfel de eveniment este bine sa mananci putin inainte, ca sa nu fii luat prin surprindere de meniu. Cu toate acestea, chiar si in cazul in care felurile de mancare nu sunt pe placul tau, adu cateva omagii de om diplomat gazdei pentru organizare. Iar ca gazda trebuie sa stii sa primesti un compliment.
In cazul in care gazda a uitat sa intrebe de restrictii, iar tu nu ai mentionat ca ai anumite dificultati, nu spune nu din start. Fiind deja prea tarziu ca sa se mai schimbe ceva, nu vei reusi decat sa pui gazda in dificultate. Cel mai bine plimbi putin mancarea in farfurie si o dai intr-o parte.
Nu trebuie sa uiti ca, in final, aceste adunari sunt pentru socializare, nu neaparat pentru alintarea papielelor gustative – asta daca nu esti la o reuniune a chef-ilor. Iar o gazda cu experienta o sa isi dea seama ca este o mica problema din prima ta reactie si nu o sa insiste ca tu sa gusti din tot ce este asezat pe masa.
Telefoanele mobile
La intalnirile cu prietenii este preferat sa le dedici intreaga atentie si deci sa pui telefonul pe vibratii. Nimeni nu o sa te oblige sa il inchizi, nu stii niciodata cand sunt urgente.
De preferat este sa nu lasi pe masa telefonul, o sa para ca un obiect-intrus. In geanta vei spune ca nu il auzi, insa daca il lasi in poala nu o sa para neadecvat. Nu uita ca atunci cand o sa sune, sa te scuzi de la masa si sa vorbesti in alta parte.
Social Media
In timpuri moderne trebuiesc luate in calcul si site-uri precum Twitter sau Facebook. Daca o cunosti pe gazda si stii in ce relatii este cu Social Media, este de la sine inteles ca poti posta fotografii sau comentarii in legatura cu masa la care esti invitat.
Cu toate acestea, mare grija cu viata privata. Gazda sau chiar un invitat poate sa nu aprecieze ca apare intr-o anumita fotografie. Poate ca a contramandat o alta intalnire cu scuza ca este bolnav, nu sta langa persoana care trebuie si asa mai departe.
Mesaje de multumire
Daca tot am ajuns sa vorbim despre noua tehnologie, in timpuri moderne este acceptat ca mesajul de multumire sa fie trimis si prin e-mail. Foarte putini trimit mesaje de multumire, ce pot sa mai zic despre cei pe cale de disparitie care trimit mesaje scrise caligrafic pe o foaie.
Tinuta
Doresti ca invitatii tai sa se imbrace intr-un anumit fel? Atunci incearca sa o spui intr-un mod elegant prin invitatie, fie ea scrisa sau prin telefon. Pentru multi o sa fie un sfat apreciat daca ii lamuresti in ce categorie intra evenimentul: elegant sau casual.
Probleme cu dadaca
In cazul in care esti parinte iar pe ultima suta de metri nu ai gasit o dadaca disponibila sunt mai multe situatii. Daca gazda iti este prietena poti sa clarifici cu ea. Daca are copii o sa inteleaga, daca nu situatia tocmai s-a complicat.
Atunci cand gazda nu iti este apropiata, telefoneaza si anunta ca din pacate dadaca te-a lasat in dificultate si nu ai cum sa ajungi. In astfel de situatii este bine sa te retragi decat sa mergi si cu copiii la un eveniment pentru adulti.
Salutul si conversatia
Aici depinde de nationalitatea persoanei sau de familiaritate. Americanii isi strang mana si se imbratiseaza, europenii se pupa si se imbratiseaza. Prietenii se pupa si se imbratiseaza, cunostintele isi strang mana doar sau dau din cap in timpul unui “buna”.
Cand ai cale libera catre conversatie poate sa fie un pic ciudat sa intrebi o persoana necunoscuta ce slujba are sau cat castiga din prima clipa. De preferat este sa conduci conversatia catre un astfel de subiect cu intrebari generale – unde ai calatorit ultima oara?