Unele tipuri de grasimi care se gasesc in uleiurile vegetale sunt inofensive, ba chiar benefice pentru sanatate. Acestea iti ofera energie si reduc riscul aparitiei cancerului sau a bolilor cardiovasculare.
Majoritatea uleiurilor vegetale sunt considerate grasimi nesaturate, deoarece contin acizi grasi mononesaturati, uleiul de masline fiind unul dintre aceste sortimente. La fel de sanatoase sunt si alte sortimente de ulei vegetal, precum uleiul din germeni de porumb, uleiul de palmier, uleiul de floarea-soarelui presat la rece, cel din nuca cocos, de rapita, din soia, din susan sau din seminte de dovleac.

Uleiul de masline

Este cel mai cunoscut sortiment de ulei vegetal care poate fi consumat ca atare, fiind o componenta a dietei mediteraneene. Consumul de ulei de masline ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare, dar are efecte benefice si pentru bolnavii care sufera de gastrita sau ulcer. Includerea uleiului de masline in dieta poate sa previna si aparitia cancerului de colon. Studiile au demonstrat ca femeile care consuma ulei de masline prezinta un risc mai mic de a face cancer la san. Totodata, uleiul de masline are efecte benefice si in tratamentul unor forme de diabet si ajuta la mentinerea densitatii osoase, reducand riscul aparitiei osteoporozei.

Uleiul de palmier

Bogat in vitaminele A si E, acest ulei este recomandat de nutritionisti in diete pentru prevenirea cancerului sau a bolii Alzheimer. Pentru ca nu contine colesterol este indicat in regimul alimentar al diabeticilor si al cardiacilor. Principalul atu al acestui ulei este rezistenta lui la prajit: nu se degradeaza in timpul prajirii si nu formeaza substante toxice, asa cum se intampla in cazul altor sortimente.

Uleiul de porumb

Acest ulei este cel mai indicat pentru salate. Nu contine colesterol si sodiu, in schimb este foarte bogat in vitaminele B, C, D si E, dar contine si caroten si minerale, precum fier, mangan, aluminiu, cupru si crom. Uleiul de porumb creste imunitatea organismului la bolile infectioase si favorizeaza eliminarea din organism a excesului de colesterol.

Uleiul de soia

Si uleiul de soia este recomandat pentru prepararea marinatelor si vinegretelor. Avand un nivel scazut de acizi grasi saturati, uleiul de soia este indicat pentru scaderea nivelului de colesterol din sange.

Uleiul de rapita

Foarte bogat in Omega 3, uleiul de rapita este un aliment de baza in prevenirea bolilor cardiovasculare. Specialistii sustin ca daca acest ulei este introdus in dieta zilnica, scade riscul de aparite a cancerului de san sau de prostata. Poate fi folosit cu succes la prepararea mancarurilor sau a prajiturilor. Astfel, dupa doar cinci luni de consum, uleiul de rapita poate reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor cu pana la 29%.

Uleiul din seminte de dovleac

Foarte bogat in vitamina E, acest ulei este obtinut prin presarea la rece a semintelor de dovleac decojite. Are o culoare verde-brun inchis si are un gust foarte aromat. Este indicat in diverse boli, precum litiaza renala sau infectiile genitale. Ajuta la o mai buna functionare a rinichilor, atat la femei, cat si la barbati, are efect benefic asupra vezicii urinare iritate si amelioreaza incontinenta urinara. Poate fi folosit la prepararea salatelor, cate doua lingurite amestecate cu suc proaspat de lamaie.

Uleiul de susan

Usor aromat, uleiul de susan este o sursa sigura de vitamine, nutrienti si minerale. Acesta da o savoare aparte preparatelor si se poate folosi pentru a praji legumele sau carnea. Este foarte gustos si poate fi folosit si la preapararea sosurilor sau salatelor. Consumul acestui ulei reduce nivelul colesterolului „rau” din sange si creste in acelasi timp nivelul colesterolului „bun”. Daca este folosit cu regularitate, uleiul de susan ajuta si la normalizarea tensiunii arteriale, dar si la reducerea riscului de aparitie a cancerului.

Uleiul de arahide

Foarte sanatos, cu o aroma speciala, uleiul de arahide poate fi folosit la prepararea mancarurilor sau poate constitui baza dressing-urilor pentru salate. Consumat frecvent, dar cu masura, uleiul de arahide poate imbunatati starea de sanatate. Asadar, acest uleiprevine aparitia bolilor de inima, reduce nivelul colesterolului rau, scade apetitul, previne cancerul si combate constipatia. Atentie! Uleiul este contraindicat persoanelor care au alergie la arahide.