Articolul final din trilogie, in care se afla de ce era sa faca Paula o criza de isterie intr-unul din cele mai frumoase locuri din lume, cum sa faceți sa diminuați șansele ca și voua sa vi se intample același lucru, și alte sfaturi care nu și-au avut locul in niciuna dintre secțiunile anterioare.

Sa incepem, așadar, cu detaliile picante.

Probleme frecvente cu agențiile de turism

In Cusco sunt peste o mie de agenții de turism, acreditate, și nici nu vreau sa ma gandesc cate or fi neacreditate. Puzderia asta permite, va inchipuiți, o paleta larga de practici, de la cele mai cinstite la cele mai puțin. Acestea din urma sunt, din pacate, destul de raspandite.

Sa va povestesc, de exemplu, ce am pațit eu. Mi-am rezervat trekul Salkantay cu o agenție din centru, contra unui preț de USD 200. Foarte frumos. Dupa cateva zile, insa, au aparut o serie de probleme.

Ajunsesem in Aguas Calientes, in a patra zi de trek, și eram cu o ora inainte de inchiderea casei de bilete pentru Machu Picchu. Sa știți ca de cele mai multe ori agențiile la care rezervați excursia sunt doar niște intermediari, trekul va fi organizat de altcineva; agențiile trebuie, insa, sa se ocupe de cumpararea biletului spre Machu Picchu și a biletului de tren de intoarcere spre Cusco. Ghidul nostru s-a dus, așadar, sa ridice bilețele. Cand colo, surpriza! Biletul meu nu exista in baza de date a Ministerului Culturii, agenția uitase sa il cumpere! Cand a incercat sa dea telefon la agenție, sa rezolve problema, numarul de telefon la care chipurile puteau fi contactați 24/7 nu raspundea. In criza de timp, am cumparat biletul eu cu banii mei, gandindu-ma ca a doua zi dupa intoarcerea din trek voi trece pe la ei cu voucherul și cu chitanța pentru a-mi recupera banii. Aveam noroc ca biletul pe care il vrusesem nu includea intrarea la Huayna Picchu, care nu s-ar fi putut cumpara pe ultima suta de metri.

A doua zi, insa, dupa ce am vizitat Machu Picchu, am fost sa ne ridicam biletul de tren spre Ollantaytambo, de la biroul Peru Rail, cu pașaportul. Din nou, bucurie. Agenția uitase sa cumpere și biletul de tren! De data asta se ingroșase gluma, pentru ca dupa ce cumparasem pe banii mei biletul la Machu Picchu nu mai aveam suficient numerar și pentru biletul de tren. Și chiar daca aș fi avut, nu mai existau bilete pentru ziua respectiva. Nu intru in detalii despre numarul de telefoane date și de incercari de a-i contacta. Intr-un final am reușit și mi-au cumparat biletul in ultimul moment, de la o alta companie, mai scumpa, dar ei au suportat cheltuiala.

Intoarsa in Cusco, am fost cu ghidul la agenție sa imi recuperez banii pe care ii cheltuisem. A treia surpriza, agenția era inchisa, oh joy! In final am revenit in ziua urmatoare, s-au aratat destul de surprinși sa ma vada, dar mi-au returnat banii.

Strategia de țepuire se pare ca era urmatoarea: agenția ”uita” sa iți cumpere un bilet (sau mai multe), deși sunt incluse in pachet. In disperare de cauza, tu cumperi biletul din banii tai, sperand sa ii recuperezi. Planuiești ca dupa trek sa mai stai o zi in Cusco (nu mai mult) pentru a te odihni și a-ți recupera banii. Zi in care agenția decide sa iși ia liber. A treia zi, turistul pleaca din Cusco pentru ca are și alte lucruri de vizitat in Peru. Nu și-a recuperat banii, dar asta e. Agenția ramane cu ei. ”Inteligent”, nu?

Dar asta nu e singura schema de inșelare a turiștilor practicata de agenții. Se mai poarta:

includerea a mai puține mese și servicii decat ar trebui in mod normal, celelalte fiind oferite la fața locului, dar contra cost informații incorecte cu privire la dimensiunea grupului. Ți se spune ca vor fi maxim 10 și te trezești cu o ceata de 17 persoane in microbuzul de plecare. Hmmmm, parca nu e același lucru, nu? cumpararea biletului de tren de intoarcere la alta ora decat cea convenita la momentul cumpararii pachetului (biletele au prețuri diferite in funcție de ora, cele la orele cele mai accesibile fiind, bineințeles, mult mai scumpe), așa ca ajungi sa te intorci in Cusco la 1 noaptea, in loc de 22, de exemplu.

Cum procedați sa va feriți de asemenea escrocherii?

1. Luați-va dupa recomandarile celorlalți. Experiența recenta a altor turiști cu diverse agenții e criteriul cel mai de incredere.

2. Verificați agenția la biroul de informații turistice din Cusco.  Au o lista completa cu toate agențiile de turism acreditate. Asta nu va asigura ca sunt și cinstiți, dar este un minim de precauție impotriva agențiilor-fantoma. Oricate probleme ați avea, sa ramaneți complet fara excursie este, de departe, cea mai costisitoare și mai neplacuta.

3.  Insistați ca voucherul sa fie cat mai detaliat, cu nopțile de cazare, tipul biletului spre Machu Picchu și, daca ați platit un supliment pentru ca trenul de intoarcere sa fie la o categorie sau o ora mai convenabila, sa fie specificata ora de intoarcere sau categoria biletului. Sa scrie nu doar ca “€œmesele sunt incluse”, ci sa specifice clar cate și care mese, altfel pentru un trek de 5 zile veți fi surprinși sa descoperiți ca sunt doar 4 pranzuri incluse.

4. Cereți-le sa va dea biletele INAINTE de a pleca in trek, pentru a evita surprize de ultim moment. Eventual, incercați sa cumparați voi inșiva biletul spre Machu Picchu și negociați cu agenția un pachet fara intrarea la complex.

5. Daca ați urmat sfaturile de mai sus și tot au aparut probleme iar agenția se da disparuta, puteți face o reclamație la biroul de turism din Cusco sau din Aguas Calientes. Nu știu in ce masura va vor ajuta sa va recuperați banii, dar ii pot retrage autorizația agenției și au un birou care acționeaza și ca un fel de “€œprotectie a consumatorului”. Se pare ca problemele sunt mai frecvente decat ar fi de dorit.

Alte sfaturi, informații, detalii

Care e cea mai potrivita perioada a anului pentru a vizita Machu Picchu? Mai-Septembrie. Știu, e iarna acolo și e mai frig, dar iarna in zonele tropicale coincide cu sezonul uscat. Lucrul e foarte important mai ales daca planuiți sa faceți un trek. In perioada decembrie – martie ploua foarte mult, exista chiar șanse ca raul Urubamba sa iși iasa din matca și sa provoace inundații (cu cațiva ani in urma turiștii care se aflau la Machu Picchu au trebuit evacuați cu elicopterul in urma unei inundații puternice), iar Inca Trail este inchis in februarie. Atenție, insa, in mai-iunie, daca vreți sa faceți o drumeție trebuie sa va așteptați la temperaturi foarte scazute in timpul nopții, in special in nopțile in care se campeaza la peste 3000m. Daca vreți sa evitați turiștii, poate ar fi o idee buna sa nu mergeți in iulie sau august. Septembrie pare a fi luna cea mai potrivita, pentru ca sezonul turistic e pe sfarșite, temperaturile nu sunt atat de mici ca in lunile precedente, iar sezonul ploios nu a inceput inca.

Pentru a intra la Machu Picchu va trebuie pașaportul in original. Daca mergeți in vreun trek, luați-l cu voi. Asigurați-va, de asemenea, ca agenția și-a notat bine datele voastre din pașaport, altfel chiar daca rezerva biletul nu veți putea intra cu el.

Lucruri de care veți avea nevoie obligatoriu, dar se pot cumpara sau inchiria in Cusco:

– Pelerina de ploaie. Musai. Și in sezonul uscat și in sezonul ploios, sa nu va faceți iluzii ca daca e iulie nu ploua.

–  Saci de dormit, daca plecați in trek. Se pot inchiria contra a 20 USD de la orice agenție de turism din Cusco. Atenție, insa, la temperaturile la care puteți folosi sacul, intre a doua jumatate a lui mai și prima jumatate a lui iulie aveți nevoie de saci pentru cel puțin -15 grade. In trekul Salkantay se campeaza o noapte la 3900 de metri, loc in care nu e frig, e FOARTE frig.

– Bețe de trekking, tot daca plecați in trek (evident). Aproape obligatoriu pentru Salkantay și pentru Lares. Puteți inchiria bețe profesioniste in Cusco sau cumpara bețe de lemn atent selecționate pe drum. 5 PEN (sub 2 EUR) bațul. Pentru Inca Trail nu știu daca se admit bețe, drumeția facandu-se in mare parte pe o carare pietruita de pe vremea imperiului incaș.  In Machu Picchu este interzis accesul cu ele..

Nu va pot spune cat de importanta este aclimatizarea la altitudine, mai ales daca planuiți o drumeție. Petreceți cel puțin 2-3 zile in Cusco (la 3300 m), ideal ar fi peste 4-5. Exista pastile de rau de altitudine care se pot cumpara, nu știu ce sa zic, eu n-am avut nevoie venind din altiplano, dar am auzit ca fac mai mult rau decat bine. Unii recomanda sa incercați mai degraba frunze de coca sau biscuiți / bomboane / alte produse de coca, se gasesc fara probleme in Cusco.