Daca pana acum artistii romani se uitau spre Europa pentru inspiratie, a venit timpul ca si Europa sa asculte muzica noastra, sa ii placa si sa o premieze. Edward Maya, Inna sau Dan Balan sunt cateva nume pe care europenii invata sa le pronunte corect, deoarece muzica lor dance i-a cucerit in ultimele luni.

Noua poate ca ni s-a parut haios titlul ales de baietii de la O-Zone pentru melodia lor, “Dragostea din tei”, dar europenilor nu prea le-a pasat acest mic detaliu, ei fiind cuceriti de ritm si au reusit, in timp, sa le invete chiar si versurile. La sase ani dupa succesul european, si nu numai, pe care l-a cunoscut cu trupa, Dan Balan vrea sa retraiasca acele momente si se bazeaza pe melodia “Chica Bomba” sa il readuca in topuri.

Potrivit lui Addy van der Zwan, producator si DJ olandez, “Acesta va fi anul in care dance-ul romanesc va deveni cu adevarat mainstream.”

Si se pare ca nu este o declaratie in vand daca ne luam dupa succesul inregistrat de Edward Maya/Vika Jigulina care au reusit sa se pozitioneze intre primii zece in topul European Hot 100 Singles al celebrului Billboard, performanata pe care au repetat-o cu doua melodii: “Stereo Love” si “This Is My Life”.

Potrivit Official Charts Company, melodia “Stereo Love” a reusit sa vanda 101.000 de unitati dupa ce s-a clasat pe locul al patrulea in clasamentul Europhobic UK.

Si ca sa continuam seria artistilor romani care au succes in Europa, nu trebuie sa uitam de Inna care desi a fost ironizata de o parte a presei britanice, aceasta a reusit  la inceputul anului sa ocupe prima pozitie intr-un clasament realizat de Billboard, dar si  locul intai in UK Dance Chart, devenind astfel primul roman care apare in aceste topuri.

Dupa ce a cucerit tari ca Spania, Ungaria, Olanda, Belgia, Turcia si Anglia, a venit timpul ca si Polonia sa ii rasplateasca munca artistei, care a fost desemnata, in luna aprilie, Artist Of The Year in cadrul Eska Music Awards 2010, acesta fiind considerat unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Polonia.

Si tot in luna aprilie, francezii au fost cei care nu se mai saturau sa asculte melodia “Hot”, care a devenit in acea luna cea mai difuzata piesa din Franta.

Marea Britanie i-a primit cu bratele deschise si pe Edward Maya si  Vika Jigulina a caror melodie a stat sase saptamani in European Billboard Top 5, pentru ca apoi sa isi faca loc direct pe locul al doilea in UK Top 40 Dance Singles, la categoria More Charts, dar si pe locul al patrulea la categoria Top 40 singles.

Atunci cand vine vorba de premii luate in afara granitelor tarii, se pare ca trupa Akcent sta cel mai bine, deoarece pe 16 mai a fost desemnata “Cea mai buna trupa” din Balcani in cadrul Premiilor Muzicale Balcanice.

Ca dovada a notorietatii muzicii romanesti, Balkan Music Awards a avut mai multi artisti nominalizati, precum Inna, nominalizata la categoria “Cea mai buna interpreta”, sau trupa Morandi care a fost propusa pentru “Cea mai buna trupa” si pentru “Cel mai bun clip video” (Colors).

Acesti cantareti au demonstrat ca si Romania poate fi valoroasa atunci cand isi da silinta si ca nu ar trebuie mereu sa admiram doar artisti straini care noua ni se par mai cool doar pentru simplul fapt ca nu au buletin de Romania. Si daca mergeti in vacanta in Europa, ar fi bine ca atunci cand ascultati la terasa sau in club o melodie romaneasca, sa spuneti cu mandrie ca si tara noastra poate sa impuna muzica dance acolo unde vrea ea!