1. Companie: Wizz Air: “NOI INCA MAI FACEM BANI, PE CAND EI NU”Domeniu: Transport aerian. Crestere: 86%
Wizz Air – compania maghiara a transportat in primele sase luni 720.000 de pasageri pe rutele din si inspre Romania, cu 86% mai mult fata de aceeasi perioada din 2008. Astfel, Wizz Air detroneaza liderul segmentului low-cost din ultimii patru ani – Blue Air –, care a transportat in acelasi interval 540.000 de pasageri. De precizat ca topurile in aceasta industrie se fac dupa numarul de pasageri pentru ca operatorii internationali din domeniu nu isi declara rezultatele financiare locale.
2. Companie: ALD Automotive: NU TOT CE E LEGAT DE INDUSTRIA AUTO SCADEDomeniu: Leasing operational. Crestere: 81%
Evident, industria auto, alaturi de real estate, este una din industriile cel mai greu lovite de criza. Insa nu tot ce este legat de auto scade – este exemplul operatorului de leasing operational ALD Automotive (divizie a BRD Groupe Societe Generale) care a crescut in primul trimestru cu 81%, pana la 6 mil. euro. De altfel, specialistii se asteapta ca intreaga industrie sa creasca pana la sfarsitul anului cu aproximativ 20–30 de procente.
Cum se explica evolutia atipica a acestei industrii? Operatorii de leasing operational – care inchiriaza flote de masini companiilor – vorbesc de reduceri ale costurilor cu parcurile auto ale clientilor de circa 15%. Or, daca inainte de criza cost-cuttingul era secundar, acum devine esential pentru supravietuire.
3. Companie: Centrul Medical Unirea: ABONAMENT MEDICAL IN LOC DE SALARIU MARITDomeniu: Servicii medicale. Crestere: 75%
Daca la sfarsitul anului trecut – cand au aparut primele semne ale crizei si in Romania – existau analisti care proroceau un declin al companiilor de servicii medicale care isi faceau grosul vanzarilor din abonamente de sanatate pentru segmentul corporate, Centrul Medical Unirea (CMU) da peste cap orice estimare pesimista. Compania, detinuta de medicul cardiolog Wargha Enayati si de fondul britanic 3i, a vandut in primul semestru al anului cu 75% mai mult, avand incasari de 30 mil. lei. Cresterea este valabila pentru vanzarile exprimate in lei, calculata la euro cresterea fiind undeva peste 50%. Apropo de logica potrivit careia vanzarile clinicilor care se bazeaza in special pe abonamente catre segmentul corporate ar fi trebuit sa scada in criza, in cazul CMU a fost exact invers. Tot mai multe companii si-au recompensat angajatii cu abonamente de sanatate, aceasta fiind o metoda mai ieftina de bonusare – preferata cresterii de salarii. Reprezentantii CMU au pus cresterea si pe seama investitiilor de anul trecut – Centrul de Imagistica Baneasa si Spitalul de Obstetrica Ginecologie “Regina Maria”.
4. Companie: Inditex: SPATII COMERCIALE PE ALESEDomeniu: Fashion. Crestere: 54%
Pentru spaniolii de la Inditex – companie din portofoliul careia fac parte brandurile de fashion Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho, Bershka, dar si Zara Home –, oportunitatea de criza s-a numit Media Galaxy. Vorbim despre inchiderea celui mai mare magazin Media Galaxy din Centrul Comercial Unirea – lucru care se petrecea la inceputul acestui an, pe fondul dificultatilor financiare ale retailerului de electronice si electrocasnice Altex (din care Media Galaxy face parte). Evident, daca toate industriile ar fi mers ca pe roate, cei de la Inditex nu ar mai fi putut obtine aceasta “comoara” de 6.000 mp amplasata in plin centru. Spaniolii au fost bucurosi sa investeasca aici 10 mil. euro pentru amenajarea primului magazin stradal Zara.
Andrei Vacaru, Senior Consultant la compania Jones Lang LaSalle, spune ca retailerii internationali de fashion profita de situatie pentru a se extinde cu costuri mai mici decat in vremurile de boom pentru ca acum pot “obtine conditii mai bune in centrele comerciale”.
5. Companie: McDonald’s: UN PRANZ CEVA MAI IEFTINDomeniu: Fast food. Crestere: 10–20%
“In fata la McDonald’s” este unul din cele mai frecvente repere pe care si le dau bucurestenii atunci cand vor sa se intalneasca, de exemplu, in Piata Unirii. Nu intamplator aceasta unitate a lantului de fast food american este cea mai profitabila din retea, cu vanzari pe anul trecut de 5 mil. euro. Si in plina criza, numarul reperelor de tip “in fata la McDonald’s” creste, pentru ca grupul american si-a vazut nestingherit de planurile sale de dezvoltare. Atat ca numar de unitati, cat si ca venituri.
Ritmul de crestere estimat de Alecu s-a confirmat in primul trimestru, cand McDonald’s a avut venituri cu 10% mai mari. Nu e deloc putin lucru daca tinem cont de faptul ca piata restaurantelor a scazut cu circa 20–30%, iar termeni de genul “crestere” sau “profit” au cam disparut din vocabularul proprietarilor.
6. Companie: Plus Discount: SI IN CRIZA SE MANANCA, NU-I ASA?Domeniu: Retail. Crestere: 32%
Pentru majoritatea retailerilor, Falticeni sau Otelu Rosu sunt orase care pur si simplu nu figureaza pe harta extinderii. Insa pentru compania germana Tengelmann, din care face parte reteaua de magazine tip discount Plus Discount, ele reprezinta fiecare o investitie de 1,5 mil. euro si un nou magazin in retea. Acestea sunt orasele tipice (cu populatie de peste 15.000 de locuitori) catre care isi indreapta investitiile discounterul german. Iar acest tip de target are cel putin doua avantaje: rata de penetrare a comertului modern este redusa si, nu in ultimul rand, acum in criza, in aceste orase, pretul este un element diferentiator foarte important. Iar strategia preturilor reduse se regaseste in insusi brandul de companie – Plus Discount.
7. Companie: Automobile Dacia: MASINA IEFTINA A EUROPEIDomeniu: Auto. Crestere: 20%
Chiar daca piata romaneasca de autoturisme s-a prabusit pur si simplu in acest an, producatorul roman a reusit sa vanda cu 20% mai multe autovehicule decat in prima jumatate a anului trecut. In total, in primul semestru din 2009, Dacia a comercializat 153.000 de masini, 85% din acestea mergand la export, cu toate ca piata europeana a scazut per ansamblu cu circa 11%.
Exporturile au fost cele care au salvat vanzarile companiei pentru ca, pe plan intern, vanzarile au fost in prima jumatate a anului cu 49% mai mici decat in acelasi interval al anului trecut. Cu toate ca Automobile Dacia a fost singurul jucator de pe piata auto care a folosit integral contingentul ce i-a fost alocat din programul “Rabla”.