Uruguayul ar putea deveni primul stat din lume care vinde marijuana cetatenilor sai, masura fiind parte dintr-un proiect care urmareste reducerea criminalitatii legate de traficul de droguri, potrivit cotidianului britanic The Daily Mail.

Planul prevede ca doar Guvernul va avea dreptul sa vanda marijuana, iar de cumparat vor putea cumpara doar persoanele adulte, acestea fiind obligate sa se inregistreze intr-o baza de date a Executivului, pentru ca autoritatile sa poata sa le monitorizeze achizitiile.

Ministrul Apararii din Uruguay, Eleuterio Fernandez Huidobro, a declarat ca masura vizeaza reducerea criminalitatii, caci va „subtia” profiturile traficantilor de droguri si ii va tine departe pe cetateni de stupefiantele mai puternice si mai periculoase.

El a adaugat ca un proiect de lege in acest sens va fi transmis curand Congresului, fara insa sa furnizeze o data precisa.

Bani pentru reabilitare, din vanzarea de droguri „Vrem sa introducem controlul strict al statului asupra productiei si distributiei de marijuana. Ducem o lupta pe doua fronturi, atat impotriva consumului, cat si a traficului de droguri. Credem ca introducerea prohibitiei asupra anumitor droguri creeaza mult mai multe probleme pentru societate decat drogurile in sine”, a subliniat Huidobro.

Ziarele din Uruguay au scris ca banii stransi la buget din vanzarile de marijuana ale Guvernului vor fi destinati finantarii de programe de reabilitare pentru persoanele dependente de droguri.

In Uruguay nu exista legi impotriva consumului de marijuana, iar posesia de astfel de droguri pentru uz personal nu a fost niciodata incriminata.

Potrivit mass-media uruguayene, in conditiile noii legislatii avute in vedere de Guvern, persoanele care vor depasi un anumit plafon, stabilit de autoritati, in privinta numarului de tigari cu marijuana cumparate vor fi obligate sa intre intr-un program de reabilitare.

Dezbatere nationala Unii uruguayeni au indoieli in privinta sanselor de reusita ale planului guvernamental.

„Consumatorii de marijuana nu vor cumpara de la stat pentru ca nu le va conveni sa se inregistreze in baza de date a autoritatilor”, spune Natalia Pereira, in varsta de 28 de ani, precizand ca fumeaza ocazional marijuana.

Pe retelele de socializare s-a declansat o adevarata dezbatere nationala asupra acestui subiect. Unii se declara ingrijorati in legatura cu faptul ca marijuana se va vinde la liber, in timp ce altii fac glume pe tema asta.

„Legalizarea marijuanei nu este ceva care sa intareasca siguranta cetateanului”, a postat pe Twitter un locuitor al capitalei Uruguayului, Montevideo.

„Ha, ha, ha! Imi imaginez cum se vor duce oamenii la chiosc sa cumpere paine, lapte si o cutiuta de marijuana”, glumeste un altul.

„Principalul argument in favoarea acestei masuri este acela ca i-ar putea tine la distanta pe consumatori de droguri puternice si periculoase precum heroina sau cocaina. Exista studii care arata ca multi incep cu lucruri usoare precum iarba si sfarsesc prin a deveni dependenti de stupefiante de sinteza”, spune Juan Carlos Redin, psiholog specializat terapii pentru dependentii de droguri.

El adauga ca uruguayenilor ar trebui sa li se permita sa cultive marijuana individual, intrucat Guvernul va intampina mari probleme daca va incerca sa vanda acest drog.

Legislatie permisiva Marea intrebare va fi: cine va furniza marijuana Guvernului?”, puncteaza psihologul.

Allen St. Pierre, director executiv al Organizatiei Nationale pentru Reformarea Legislatiei asupra Marijuanei din Statele Unite, spune ca masura vizata de Guvernul de la Montevideo va face din Uruguay singurul stat din lume care vinde marijuana.

„Daca autoritatile insele vor vinde marijuana si va trebui sa te duci la magazinele controlate de Guvern ca sa cumperi, fara indoiala se va fi creat un precedent, insa nu ar fi ceva chiar atat de diferit de ceea ce se intampla in jumatate din statele SUA, unde dispensarele locale pot vinde marijuana pentru uz medical”, spune el.

Posesia de marijuana pentru consum propriu nu a fost niciodata incriminata in Uruguay, iar potrivit unei legi care dateaza din 1974, doar instantele de judecata au autoritatea de a decide daca o anumita cantitate de marijuana gasita asupra unui suspect se incadreaza la consum personal sau la trafic ilegal.

Opinii contra Alti experti in reabilitarea dependentilor de droguri se opun cu totul planului guvernamental.

„Marijuana este doar o prima etapa catre alte droguri, mai puternice. Pe termen lung, marijuana este tot o otrava. Contine de 17 ori mai multe substante cancerogene decat tutunul, iar consumul duce la depresie si sinucidere”, declara Guillermo Castro, seful departamentului de Psihiatrie al spitalului Britanico din Montevideo.

„Daca marijuana va fi legalizata , perspectiva care tine acum exclusiv de vointa politicienilor, este foarte important sa li se explice oamenilor ce este si ce efecte are. Cred ca ar fi mult mai eficient sa ii educi pe oameni in privinta drogurilor decat se le legalizezi”, spune el.

Decizie politica Uruguayul este una dintre cele mai sigure tari din America Latina, insa recent s-au inmultit schimburile de focuri dintre bande rivale, precum si capturile de cocaina, ceea ce afecteaza si mai mult popularitatea, oricum in declin, a presedintelui in functie Jose Mujica, de orientare stangista, comenteaza The Daily Mail.

In primele cinci luni ale acestui an, numarul de omucideri aproape s-a dublat fata de perioada similara din 2011, de la 76 la 133, potrivit Ministerului de Interne de la Montevideo.

Unele state din America Latina, confruntate cu supraaglomerarea penitenciarelor, au imblanzit pedepsele pentru posesie de droguri pentru uz personal si s-au delimitat de atitudinea dura a Statelor Unite, adoptata acum patru decenii, cand administratia presedintelui Richard Nixon a declansat ceea ce se numeste „razboiul impotriva drogurilor”.

„Dintre toate drogurile utilizate pentru efectele lor psihoactive, marijuana este cel mai putin toxic si cu cel mai mic potential negativ. Cat priveste planul Guvernului uruguayan, s-ar putea sa mai treaca ceva timp pana se va elabora un sistem de reglementare care sa fie convenabil pentru toata lumea”, este de parere Lester Grinspoon, profesor asociat la Harvard Medical School.

In America de Sud castiga tot mai mult teren ideea potrivit careia marijuana trebuie tratata diferit de alte droguri, pentru ca este clar ca legile anti-drog fac mult mai mult rau decat drogul in sine, spune si Coletta Youngers de la think-tank-ul Latin America din Washington.

„Daca Uruguayul se indreapta in aceasta directie, acest lucru va reprezenta o provocare pentru intregul sistem international de control al drogurilor”, conchide ea.