Urmati sfaturile expertilor cu privire la modul de iluminare a gradinii pentru a face din ea un mediu primitor si confortabil: de la lumanari la lampi stradale, de la lanturi cu LED-uri la lumini solare, iata multe solutii elegante pentru a personaliza spatiul exterior!

Cum sa iluminati cel mai bine gradina ? Exista multe solutii de stil in ceea ce priveste iluminatul gradinii, pentru a lumina mediul exterior si a-l transforma intr-un loc cald si primitor. Unele idei implica interventii mici asupra structurilor, cum ar fi instalarea de aplice pe peretii casei. Exista totusi loc pentru alternative mai simple si chiar accesibile, cum ar fi utilizarea unui sistem de iluminat solar pentru gradina.

Urmati sfaturile expertilor nostri si alegeti-va preferatele dintre cele mai frumoase si stilate idei de decor pentru a ilumina gradina si a personaliza exteriorul!

Cum sa luminati gradina intr-un mod economic

Iluminarea gradinii este un aspect fundamental pentru confortul spatiului in aer liber. Alte solutii pot fi adaugate lampilor de podea normale care ilumineaza mediul pe tot parcursul anului. Sa vorbim despre lumini care ne pot ajuta sa personalizam exteriorul cu atentie la economisirea de energie.

Lampile cu LED, spoturile cu tehnologie LED, lampile solare reincarcabile, sunt toate solutii perfecte pentru a ilumina gradina la un cost redus. De fapt, folosind LED-uri veti avea o economie de aproximativ 95% fata de becurile cu incandescenta, 90% fata de lampile cu halogen si 60% fata de becurile fluorescente.

Cele mai potrivite lumini pentru un efect scenografic

Iluminarea corecta a gradinii este importanta nu numai pentru a infrumuseta exteriorul locuintei dvs., ci si pentru a asigura siguranta potrivita in jurul casei. Lumina din gradina, fie ea mica sau mare, va permite sa tineti tot spatiul exterior sub control. Dar, pe langa iluminarea necesara, este posibila si crearea unei iluminari scenografice de gradina.

Spoturi reglabile

Spoturile difuzeaza o lumina la fata locului pentru a ilumina doar anumite portiuni de drum, pereti sau zone cu plante si flori, cum ar fi paturi de flori, arbusti, etc. Sunt in general lumini mici sau mijlocii care va permit sa luminati gradina discret si fara stralucire.

Un mod foarte pitoresc de a folosi aceste lumini in gradina este sa ilumini copacii prezenti de jos. Acest lucru este valabil mai ales daca aveti o gradina foarte mare si daca copacii in cauza au frunze mici si inguste. Motivul este simplu, frunzele mici permit luminii sa se filtreze, creand jocuri sugestive de umbre. Pe de alta parte, in cazul copacilor cu frunze foarte mari, acest lucru nu se poate intampla deoarece aceleasi frunze ar forma o bariera in fata fasciculului de lumina.

Lumini de podea

Iluminati pasarele pietonale cu lumini incorporate in podea sau de-a lungul cararilor, chiar si pe calea de acces la garaj. In acest fel, veti crea un cadru evocator, mentinand in acelasi timp confortul de a vedea strada sau trotuarul pe care mergeti chiar si in intuneric.

Felinare exterioare

Una dintre optiunile care pot da un farmec deosebit este cu siguranta includerea felinarelor in aer liber. Puteti opta pentru un stil marocan, coordonand poate lampile cu pernele pentru a fi utilizate ca scaune. Sau puteti prefera un aspect de stil mai modern si minimal, prin elemente cu linii pure si esentiale.