Utilizarea unor tesaturi pe un termen indelungat de timp, calitatea inferioara a vopselelor si/sau a colonatilor artificiali utilizati la crearea acestora, precum si igienizarea lor in conditii improprii dar si depozitarea necorespunzatoare duc la decolorarea tesaturilor si a aspectului acestora.

Iar o tesatura ce nu se mai prezinta ca la bun inceput devine automat o risipa si un bun daunator al mediului inconjurator. De aceea e foarte necesar sa ingrijim tesaturile corespunzator de fiecare data, iar solutii sunt multiple. Iata cateva sfaturi privind mentenanta tesaturilor si cum te poti bucura de articolele tale preferate cat mai mult timp, cu putine eforturi.

Cum sa te bucuri de tesaturi “sanatoase” si in culori vibrante cat mai mult timp

1. Foloseste saci de vidat haine

Sacii de vidat te pot scapa simplu si rapid de nenumarate batai de cap cand vine vorba de mentenanta tesaturilor. Mediul de depozitare pe care acestia il creeaza este perfect, prevenind impactul negativ al factorilor externi, aparitia mucegaiului, impreganarea mirosurilor neplacute sau distrugerea tesaturilor la contactul cu insectele. De aceea, oricand iti reimprospatezi sau triezi garderoba personala si nu numai, recomandam sa folosesti sacii de vidat pentru tesaturile care consideri ca nu le vei mai utiliza o perioada de timp. Poti folosi si saci de vidat de dimensiuni mai mici sau mai mari, saci transparenti sau saci colorati, simpli sau parfumati. Exista saci de vidat pentru toate dorintele si preverintele, cat si pentru a indeplini toate nevoile utilizatorilor in materie de organizare si depozitare.

2. Foloseste programele de spalare potrivite

Un program de spalare de o durata mult prea indelungata, temperatura ridicata a apei sau numarul crescut al rotatiilor pe minut, la scurgere, iti pot deteriora cu usurinta tesaturile.

Pentru ca fiecare articol vine insotit de o eticheta cu specificatiile de rigoare privind mentenanta acestuia, iti recomandam ca de fiecare data sa citesti respectiva eticheta si sa igienizezi tesaturile conform mentiunilor.

3. Apeleaza la detergenti adecvati

Exista detergenti fel si fel, chiar si pentru tesaturile pretentioase. In raport cu un program de spalare potrivit, aceestia te pot ajuta sa-ti pastrezi tesaturile in culori vibrante, dar vei mentine si tesaturile intacte.

Sa nu uitam in acelasi timp ca detergentii cu o actiune mult prea intensiva contin si substante chimice mai daunatoare mediului inconjurator, care in cele din urma vor ajunge in emisarii naturali.

4. Atentie la mediul de uscare

Daca spatiul si bugetul iti permite, poti apela la o masina de spalat cu uscator inclus sau la o masina specializata pentru uscarea rufelor, separat. Insa, daca acest lucru nu e posibil, trebuie sa fii foarte atenta cum iti usuci tesaturile. Uscarea tesaturilor intr-un mediu umed si/sau inchis poate duce la aparitia unor mirosuri neplacute in tesaturi. Totodata, expunerea tesaturilor la temperaturi mult prea ridicate sau joase, inclusiv la soare, poate duce la decolorarea tesaturilor atunci cand realizam acest lucru pe termen lung.

Asadar, pentru mentinerea tesaturilor in perfecta stare pentru o perioada idelungata de timp exista numeroase optiuni la care putem apela. Saci de vidat haine vor contribui de asemenea la mentenanta lor, cat si la o buna organizare.