Pe parcursul celor doua decenii de mandat, Vladimir Putin i-a facut pe rusi sa vada ca el este cel care ia deciziile. Care pana la urma isi sufleca manecile si rezolva problemele. Cel care il asculta pe cetateanul care cere o alta linie de metrou in orasul sau indepartat, pentru ca la scurt timp dupa ce guvernatorul acelei regiuni sa o anunte. Sau veteranul militar care pretinde mai multe resurse. Dar in criza coronavirusului, presedintele rus a preferat sa joace un rol de sustinere.

Putin vrea doar sa dea vesti bune. Si a lasat cele mai dure anunturi locotenentilor sai. Alerta sanitara Covid-19, care in Rusia nu atinge (cel putin nu inca) numarul coplesitor de decese si infectii din Occident, si gestionarea acesteia este, insa, un episod decisiv nu doar pentru viitorul tarii, ci si pentru liderul lor.

Cu exceptia vizitei hipertelevizate la „linia intai” a principalului spital din Moscova pentru tratamentul coronavirusului, unde a imbracat un costum special de protectie galben stralucitor si o masca moderna, presedintele rus a lipsit din raspunsul la coronavirus. pandemie , care in Rusia a ucis aproximativ 130 de persoane si a infectat peste 15.700, conform datelor sale oficiale, desi autoritatile au recunoscut ca cifra reala este mult mai mare. Prim-ministrul sau, Mijail Mishustin, si guvernatorii sau primarii regionali precum cel al Moscovei, Serghei Sobyanin – cu un rol foarte proeminent – ​​au fost responsabili pentru propunerea si intreprinderea celor mai dureroase masuri de restrictie. „Un model care intr-o Rusia care a distrus federalismul, centralizand puterea si privand regiunile de resurse financiare, se ciocneste.

Intre timp, Putin a parut sa le ceara cetatenilor, pe un ton lent si venerabil, sa stea acasa, sa anunte planuri de sprijin economic pentru companii si profesionistii din domeniul sanatatii; si, fara declararea starii de urgenta, anuntarea unui regim de „zile nelucratoare” pana la sfarsitul lunii. „Dragi prieteni, totul trece si va trece si asta. Tara noastra a trecut in repetate randuri teste serioase: au chinuit-o pecenegii, si polovzi [ambele popoare semi-nomada]. Rusia i-a invins pe toti”, a spus el in aceasta saptamana. Iar compararea luptei impotriva coronavirusului cu razboaiele impotriva acelor dusmani medievali i-a lasat uluiti pe multi rusi.

„Discursul sau nepasional” arata acum mai mult ca oricand lipsa de contact cu realitatea, subliniaza politologul Litvinovici, care subliniaza ca liderul rus nu vrea sa-si piarda ratingul de popularitate. Si cu atat mai putin acum ca consultarea cetatenilor (amanata din cauza coronavirusului) privind reforma Constitutiei, care include un amendament care deschide o usa pentru ca Putin sa ramana in scaunul Kremlinului pana in 2036, nu a avut loc inca. increderea in liderul rus a ajuns sa sufere de cateva puncte de la 67% la inceputul anului la 60% in martie, potrivit sondajului de stat VTsIOM. Acum a revenit. Mai ales dupa ultimele discursuri, in care, in ciuda faptului ca nu si-a revendicat inca un rol principal.

„Aceasta este o tactica foarte veche, astfel incat nimic negativ, doar bun, nu vine de la Putin. Chiar daca vestea in sine este proasta, Putin o rasuceste incercand sa expuna doar ceea ce este pozitiv”, spune Alexander Solovyov, seful Partidului Schimbarilor de la Moscova. „De aceea, subordonatii sai, functiile inferioare, sunt cei care efectueaza principalele actiuni si anunturi nepopulare”, adauga el.

Politicieni precum Solovyov si analisti precum Marina Litvinovici au vorbit mult in aceste zile despre „dictionarul cuvintelor interzise al lui Putin”. Cuvinte precum „carantina”, „stare de urgenta” sau „referendum”, pe care nu le pronunta niciodata; nici nu a mai facut-o cu „Navalni”, evitand sa-i dea vizibilitate lui Alexei Navalni, unul dintre principalii lideri ai opozitiei extraparlamentare si binecunoscut in Occident.

Dar a nu declara o urgenta nationala si a opta pentru acele vacante platite poate avea o explicatie care nu este doar semantica, spune Soloviov. „Pentru a declara o carantina completa, este necesara declararea starii de urgenta. Acest lucru deschide legal usa cetatenilor sa ceara despagubiri de la stat pentru pierderile suferite. Acum povara revine restaurantelor, barurilor, magazinelor care trebuie sa inchida aproape fara sprijin. Iar firmele mici si mijlocii chiar urmeaza regimul zilelor nelucratoare platite”, spune politicianul. Astfel, cu si mai mult succes decat memele despre razboinicii pecenegi si polovzi, in aceste zile circula pe retelele de socializare rusesti o gluma care se refera la toate acestea: „Putin intra intr-un bar si spune „o runda pentru toata lumea”. Si imediat dupa aceea: „Invita casa”.

Astfel, acum sunt din ce in ce mai multe voci care cer Statului sa-si elibereze rezervele financiare. Ca lovitura pentru economie daca nu o face poate fi foarte grea. Insa Rusia, care are un fond pentru zilele proaste in detrimentul petrolului, a pariat in ultimii ani pe o politica severa de economisire si acest lucru este evident in buzunarele cetatenilor, care si-au vazut veniturile actuale reduse de recesiunea provenita din Occident. sanctiuni si o economie care necesita reforme; si ca acum se pot supara si mai mult. „S-au terminat vremurile vacilor grase, acum trebuie sa gestionam mai eficient resursele care exista in Stat”, a avertizat saptamana trecuta ministrul de Finante, Anton Siluanov.

O notificare care a escaladat un cetatean ingrijorat de ce se va intampla dupa aceasta criza de sanatate si care vede cum, in timp ce mastile lipsesc in tara lor si toaletele se plang ca nu au costume de protectie sau ca aparatele respiratorii si tehnologia din centrele lor sunt oarecum invechite, Rusia se prezinta drept salvator, trimitand un transport de material – donat – si un contingent de lucratori sanitari in Italia, Serbia sau Statele Unite.

Izolare severa la Moscova

Primarul capitalei Rusiei, unul dintre cele mai digitalizate orase din lume, a introdus un nou sistem de abonamente digitale fara de care nu se va putea calatori cu transportul public sau privat. Cetatenii care lucreaza in ceea ce sunt considerate profesii fundamentale, a caror activitate nu a fost inca suspendata: organizatiile financiare sau de sanatate, de exemplu, vor putea obtine aceste salvaconduite – in format QR si care vor fi descarcate pe telefoanele lor mobile. Angajatii statului, avocatii sau jurnalistii acreditati nu au nevoie de permis, deocamdata, conform decretului semnat de primarul, Serghei Sobyanin.

In capitala Rusiei au ramas active doar activitati esentiale: magazine alimentare, farmacii, unitati de telefonie mobila. Toate barurile si restaurantele sau centrele comerciale sunt inchise. Si nu poti iesi decat sa mergi si sa te intorci la munca, sa cumperi, sa scoti gunoiul sau sa plimbi cainele dar nu mai mult de 100 de metri de casa.

Aceste masuri au avut insa o urmarire foarte inegala. Iar acest lucru, a recunoscut primarul, a dus la inasprirea regulilor cu sistemul de permis. In unele cartiere, cetatenii nu au incetat sa iasa in parcuri sau chiar sa faca un gratar. Abia ieri, politistii au amendat peste 1.300 de persoane pentru incalcarea decretului si adunari in strada, potrivit autoritatilor.

„Aceasta este o necesitate. Necesitatea pastrarii vietii si sanatatii multor moscoviti, pentru a depasi cat mai curand dezastrul si a reveni la viata normala”, a remarcat Sobianin pe blogul sau, in care a explicat ca masura trecerilor va incepe sa fie introdusa treptat. Un oras rus a experimentat deja acest sistem. Dar Moscova este varful de lance a raspunsului la Covid-19. A fost primul care a decretat izolarea si a fost urmat de multi altii. De asemenea, puteti deschide calea acum, cu sigurante digitale care aprofundeaza si mai mult in formulele de control digital.