Ce parfum delicios de lavanda! Desi aceasta planta este cunoscuta pe scara larga pentru aroma sa bogata, beneficiile sale nu se limiteaza la mirosul ei. Este de fapt o planta foarte atractiva cu proprietati calmante si sedative. De aceea, este folosit in domeniul medicinal pentru tratarea anumitor probleme de sanatate.

Florile sale nu numai ca decoreaza o gradina, ci au proprietati vindecatoare, antiinflamatorii. In acest articol, vom explica beneficiile si utilizarile acestei plante pentru sanatate. Citeste mai multe despre cand se recolteaza lavanda si despre proprietatile ei pe Faude.ro.

Ce este lavanda si pentru ce se foloseste?

Lavanda este o planta care este cunoscuta sub diferite denumiri, cum ar fi lhucema, lavanda sau lavanda , printre altele. A fost folosit din vremuri milenare. 

A fost baza unor parfumuri rafinate, sapunuri de baie, arome, printre altele. Este originar din regiunea mediteraneana. Poate fi obtinut si in unele zone din Africa si Europa.

Exista aproximativ 40 de soiuri ale acestei plante care fac parte din familia mentei. Este important de mentionat ca Lavandula angustifolia sau lavandula officinalis este cea mai cunoscuta, deoarece este cea folosita in mod obisnuit in uleiurile esentiale.

Dar levantica este mai mult decat o planta frumoasa cu flori de liliac cu o aroma deosebita, are proprietati terapeutice , motiv pentru care este folosita pentru a trata urmatoarele probleme:

  • Anxietate sau stres
  • Depresie
  • Probleme digestive
  • Iritatii ale insectelor
  • Insomnie
  • Dureri reumatice
  • Tratati ranile sau arsurile
  • Regenerator celular, oferind beneficii pentru sanatatea pielii.

Proprietatile medicinale ale lavandei

Aceasta planta contine proprietati puternice care o fac un mare aliat al sanatatii. De fapt, a stat la baza multor medicamente sau produse care contribuie la bunastarea oamenilor.

  • Are proprietati antiinflamatorii.
  • Este cicatrizant si antiseptic, de aceea este util pentru a evita veziculele dupa o arsura sau pentru a evita infectiile in plagi.
  • Este folosit pentru a dormi datorita proprietatilor sale relaxante, anxiolitice si sedative.
  • Este un mare calmant natural al durerii.
  • Are proprietati astringente datorita contributiei sale in tanin.
  • Este antiviral si antibacterian.
  • Proprietatile sale antioxidante il fac util in combaterea problemelor pielii precum acneea. In acelasi timp, protejeaza celulele organismului. Mai multe despre acnee pe boomarking.ro.

Beneficiile pentru sanatate ale lavandei

Aceasta planta este remarcata de milenii pentru proprietatile sale medicinale si aromatice. In continuare, vom indica principalele beneficii ale acestei plante.

Pentru digestie

Aceasta planta are proprietati antibacteriene si antispastice , care sunt utile pentru a combate cresterea bacteriilor in stomac. De asemenea, contribuie la o digestie mai buna, de aceea se recomanda utilizarea infuziilor de lavanda dupa masa.

Beneficiaza sanatatea pielii

Uleiul de lavanda are proprietati analgezice, antiinflamatoare si regeneratoare, motiv pentru care a stat la baza cremelor si gelurilor pentru calmarea iritatiilor pielii. 

Potrivit unor studii stiintifice, utilitatea sa in tratamentul bolilor precum psoriazisul a fost dovedita. Pe de alta parte, a stat la baza unor lotiuni care contribuie la vindecarea arsurilor sau a ranilor.

Combate stresul si anxietatea

Aroma delicioasa a acestei plante poate aduce beneficii sistemului nervos. In acest fel, efectele sale anxiolitice pot reduce nelinistea, stresul sau anxietatea.

Gripa, bronsita si raceala

Proprietatile antivirale si antibacteriene pot aduce beneficii pacientilor care se confrunta cu o raceala sau gripa. Infuziile sau ceaiul de lavanda pot aduce usurare. 

In ceea ce priveste bronsita, lavanda poate fi folosita ca o completare a tratamentului medical prescris de medic.

Cum se foloseste lavanda?

Lavanda poate fi folosita in mod natural, prin infuzii sau tratamente farmaceutice. In acest fel, poate fi aplicat pentru o mare varietate de afectiuni.

Vopsire

In format tinctura, poti lua cate 1 lingurita pe zi pentru a combate probleme precum: dureri de cap (migrene), stres, depresie, printre altele.

Infuzie

Infuziile se pot face natural cu planta sau achizitionand un pliculet de ceai de lavanda. In acelasi mod, ajuta la combaterea oboselii nervoase si contribuie la o digestie mai buna.

Produse cosmetice

Crema sau gel pentru sanatatea pielii. Aceasta planta are proprietati antioxidante care lupta impotriva radicalilor liberi . Acest lucru a dus la formularea de tratamente care sunt utile in combaterea acneei si a altor afectiuni ale pielii.

Ulei esential

Acesta este cel mai folosit si versatil format pentru a profita de proprietatile medicinale ale lavandei. Unele dintre utilitatile sale din aceasta prezentare sunt urmatoarele:

  • Muscaturi de insecte. La 50 ml de apa trebuie adaugate aproximativ 10 picaturi de ulei. Puneti-l intr-un recipient ca spray pentru a ameliora zonele de muscatura. De asemenea, poate calma arsurile solare.
  • Dureri musculare. Uleiul de lavanda este folosit pentru masaj. Trebuie sa aplicati 20 de picaturi de ulei de lavanda in 10 ml intr-un ulei de baza. Locul in zona in care se afla boala.