Incontinenta urinara feminina este o problema delicata si foarte specifica care poate afecta o femeie in diferite momente ale vietii sale. Sa aflam cum sa o recunoastem din timp si cum sa luptam cu ea.
Multe femei se lupta cu asa-numita incontinenta urinara. O problema care duce la pierderea necontrolata de urina si care, dupa cum va puteti imagina, creeaza diverse inconveniente.
Motivul pentru care este considerata o problema pur feminina (desi si barbatii pot suferi de ea intr-un mod diferit) este dat de configuratia particulara a podelei pelvine.
De obicei, se manifesta prin pierderi necontrolate de urina care, cel putin la inceput, pot fi atat de usoare, incat nu sunt deloc suspecte. Daca este recunoscuta la timp, insa, remedierea acesteia este mult mai usoara, motiv pentru care este o problema care nu trebuie niciodata subestimata si careia ii acordati intotdeauna cea mai mare atentie.
Simptomele si cauzele incontinentei urinare feminine
Nu este intotdeauna usor sa stii sa recunosti incontinenta urinara de la inceput. Partial pentru ca poate aparea lent si treptat si partial pentru ca majoritatea femeilor tind sa nu le pese de diferite simptome.
Pentru a facilita lucrurile si pentru a face recunoasterea acestei patologii imediata, este bine, asadar, sa ne concentram asupra primelor simptome care sunt:
- Scurgeri mici de urina atunci cand razi sau tusesti
- Stimul foarte puternic pentru care cineva este obligat sa alerge la baie
- Pierderi in timpul exercitiilor fizice
- Mai multe treziri nocturne pentru a merge la baie
- Urinare nocturna involuntara
Incontinenta poate avea diverse forme care vor fi investigate cu medicul. Printre acestea se numara cel al efortului, al urgentei, functional, mixt si total.
Trecand la cauze, cele mai cunoscute sunt in general o slabire a planseului pelvin cauzata de sarcina sau nastere, menopauza, prolaps, probleme neurologice, infectii vaginale, reactii adverse date de administrarea unor medicamente.
Pentru o anamneza atenta este bine sa contactati urologi cu experienta in planseu pelvin care, dupa cateva intrebari si analize neinvazive, vor putea pune diagnosticul.
Cum se trateaza incontinenta urinara
Este bine de stiut ca pentru incontinenta urinara nu exista un remediu unic si valabil pentru toti. Prin urmare, in stadiile incipiente, poate fi necesara reeducarea podelei pelvine.
Acestea fiind spuse, printre remediile recunoscute se numara reeducarea planseului pelvin (care se efectueaza cu un kinetoterapeut expert), medicamentele si in cazuri extreme abordarea chirurgicala.
De obicei, lucrul la podeaua pelvina, respiratia si stilul de viata poate duce la mult mai multe rezultate decat credeti. Printre primele reguli se numara o alimentatie sanatoasa si echilibrata, hidratarea constanta si marcata pe parcursul zilei, activitatea fizica potrivita si abtinerea de la consumul de alcool si fumat.
Reducerea anumitor bauturi poate ajuta, de asemenea, la prevenirea crizelor de incontinenta. Restul se va face prin tratament medical. Implementarea unor strategii mici precum folosirea de lenjerie absorbanta sau scutece modelate si cunoasterea corpului care odata crescut va fi unul dintre cele mai mari ajutoare.