Exista oare un secret al „tineretii fara batranete”? Poate ca da. Un stil de viata sanatos – exercitiile fizice si un regim alimentar adecvat – ne asigura o viata cat mai lunga.

Dintre cei doi factori, alimentatia este cea mai importanta, de ea depinzand obtinerea longevitatii. In ceea ce priveste dieta, exista o multime de alimente care ne prelungesc viata. Anumite alimente reduc nivelul colesterolului, previn riscul aparitiei infarctului si lupta impotriva aparitiei celulelor canceroase sau a radicalilor liberi. Asadar, iata care sunt principalele alimente bogate in anumite substante benefice sanatatii si longevitatii.

Cerealele integrale

Cerealele integrale contin foarte multi nutrienti si foarte putine calorii, iar ovazul si orzul combat o serie intreaga de boli. Studiile recente arata ca persoanele care au o alimentatie bazata pe cereale integrale au un risc mai scazut de a se imbolnavi de inima decat cele care consuma carne si alte produse care contin grasimi. Cerealele integrale ne protejeaza organismul si impotriva aparitiei diabetului.

Pestele

Foarte bogat in Omega 3, pestele este benefic pentru mentinerea in stare buna a sistemului cardiovascular, fapt pentru care se recomanda consumul de cel putin trei ori pe saptamana.

Legumele si fructele proaspete

Bogate in nutrienti si cu un aport caloric scazut, fructele si legumele contin din plin fibre, minerale si vitamine. Studiile atesta ca o dieta bogata in fructe si legume ajuta la mentinerea siluetei si ne protejeaza impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare care ne pot scurta viata. Dintre acestea, conopida, broccoli, varza, dar si rosiile, ardeiul sfecla sau dovleacul sunt doar cateva exemple de legume excelente pentru sanatate.

Fructele rosii

Zmeura, capsunile, fragutele, afinele, murele si coacazele sunt foarte bogate in polifenoli si flavonoizi. Fructele rosii sunt foarte sanatoase, deoarece previn bolile neurodegenerative, precum boala Alzheimer, scad tensiunea arteriala, cresc nivelul colesterolului bun si micsoreaza ritmul de crestere al tumorilor, afectiuni care ne pot scurta mult viata.

Ciocolata neagra

Si consumul moderat de ciocolata neagra, aproximativ 100 de grame pe zi, ne prelungeste viata. Ea contine o substanta numita polifenol, care asigura o mai buna flexibilitate a vaselor de sange. Ciocolata neagra este si un antidepresiv natural si poseda proprietati antiinflamatorii si anticancer.

Nucile si alunele

Nucile, alunele sau migdalele sunt trecute pe lista alimentelor care ne prelungesc viata. Acestea contin grasimi sanatoase, nesaturate, care ne protejeaza impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare.

Soia

Soia contine izoflavoni, un tip de antioxidanti foarte puternici, care diminueaza riscul aparitiei cancerului si a bolilor cardiovasculare. Totodata, consumul de soia scade si nivelul colesterolului. In afara izoflavonilor, soia mai contine si proteine, fibre alimentare, acizi grasi esentiali, vitamine si minerale.

Ceapa si usturoiul

Ceapa si usturoiul au proprietati antibacteriene si antiseptice. Ceapa lupta impotriva aparitiei bolilor inflamatorii, iar usturoiul joaca un rol important in prevenirea cancerului digestiv, a bolilor cardiovasculare si in scaderea colesterolului. Totodata, usturoiul este si un anticoagulant natural si are un rol important in scaderea tensiunii arteriale.

Algele

Algele sunt foarte bogate in proteine si fibre si foarte sarace in calorii. Toate sortimentele de alge contin cantitati importante de iod, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, fier, zinc, cupru si seleniu. Algele brune contin foarte multa vitamina C si E, algele rosii sunt bogate in provitamina A, in timp ce algele verzi au un continut important de vitamina C. Toate sortimentele de alge au un rol deosebit in prevenirea hipertensiunii, a tumorilor si a constipatiei, avand si proprietati antibacteriene.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este recunoscut pentru proprietatile anticancer, dar si pentru prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare, limitand formarea placilor de aterom. Acesta actioneaza si ca un detoxifiant al organismului, prevenind procesul de imbatranire.

Uleiul de masline

Printr-un continut bogat de Omega 3 si Omega 6, uleiul de masline este excelent pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.