Un brad nu este un simplu brad, este unul dintre simbolurile celei mai calduroase sarbatori, Craciunul, contrar aparentelor inghetate de afara. Inalt cu crengi rare, scund si stufos, bradul de Craciun este reprezentativ intr-o casa si spune multe despre alegerea fiecaruia.

Cu mic, cu mare, cu o saptamana inainte de Craciun, fiecare familie isi trimite reprezentantii pentru una dintre cele mai dificile alegeri din an: natural sau artificial, care va fi bradul care va ocupa un spatiu in intimitatea locuintei tale pe perioada sarbatorilor?

Brazii mereu aduc un zambet satisfacut pe fata tuturor, poate de aceea cand mergem in alte sezoane la munte, ne pierdem cu privirea si le admiram postura impunatoare. Insa oare cum a ajuns un brad sa fie “pomul de Craciun”?

Legenda spune ca intr-o seara friguroasa, cand intr-o padure s-a auzit un strigat de ajutor, bradul a fost singurul care si-a oferit crengile ocrotitoare ca adapost. Asa se face ca este printre singurii copaci care nu isi pierde frunzele si nici culoarea vie pe timp de iarna si chiar daca nu are fruct si poate impunge cu acele sale, el aduce familia impreuna de Craciun pentru a se bucura de mireasma lui.

Multe persoane sunt de parere ca un brad nu are cum sa fie pom de Craciun daca nu este viu. Insa cu ajutorul tehnologiei, brazii artificiali sunt alcatuiti in asa masura, incat pana si cel mai mic detaliu o sa te introduca in aceeasi stare de sarbatoare ca cel natural.

Brazi de Craciun naturali

Cand se apropie Craciunul toata lumea isi doreste sa aiba in casa un brad adevarat, insa multi nu si-l permit in fiecare an, iar alte persoane se gandesc ca unii poate au fost taiati ilegal. Brazii Hornbach si cei de la Silva Group (o sa vedeti gradini cu pomi de Craciun peste tot in capitala) sunt cei mai buni brazi naturali, asta pentru ca ei au fost plantati si cultivati special pentru perioada sarbatorilor.

Silva Group, cu o filozofie “green” sunt singuri care incepand cu 2010 au distribuit brazi naturali 100% romanesti, din prima plantatie privata de brazi din Romania. Poate odata cu entuziasmul sarbatorilor si dorinta apriga de a cumpara un brad, nu te-ai gandit ca el a fost smuls dintr-o padure, impreuna cu alti semeni de-ai lui, insa cu siguranta de acum o sa te gandesti mai bine inainte de a achizitiona un brad.

Brazi de Craciun in ghiveci

O alta varianta de brazi naturali, frumos mirositori, sunt cei in ghiveci, perfecti pentru o perioada indelungata de timp. Iar dupa ce au trecut sarbatorile si dispui de o gradina poti sa il si plantezi, preferabil in lunile ianuarie-martie.

Pentru aceia dintre voi care prin ecologie inteleg arta de a trai frumos, acest tip de brad este cea mai buna alegere, insa daca nu este udat si tinut departe de sursele de caldura, din pacate, o sa se usuce destul de repede.

Brazii in ghiveci sunt de mai multe feluri, fiecare cu un nume mai special decat altul: Abies Nordmanniana, Picea Pungens Glauca, Picea Pungens Hoopis, toti rase de marimi mici, dar cu ramuri bogate. Daca stai intr-un apartament, tare dragut ar arata un astfel de brad in sufrageria ta.

Brazi de Craciun artificiali

Acest tip de brad pare sa fi starnit de-a lungul timpului cele mai multe controverse. Pe de o parte exista avantajul ca nu participi la defrisarea padurilor si daca cumperi unul ai facut o investitie pe termen lung, pe de alta parte, se spune ca brazii artificiali polueaza cel mai mult.

Producerea si distrugerea unui brad artificial pare sa polueze extraordinar de mult, si desi multi comercianti isi prezinta brazii ca fiind ecologici, pomii au la baza plastic. Pentru confectionarea unui brad artificial este nevoie de multe materiale plastice si produse pe baza de petrol, iar odata ce nu mai este folositor, el este aruncat si devine un deseu care nu o dispara prea curand de pe fata Pamantului.

Toata lumea incearca sa faca ceva care sa puna stop poluarii prin reciclare si reducerea dioxidului de carbon, ne facem griji pentru epuizarea resurselor de petrol, insa cu toate acestea cumparam brazi care chipurile sunt ecologici, pentru a ajuta natura.

Alegerea finala ramane la atitudinea fiecaruia, insa trebuie sa stii ca un brad natural, ce provine dintr-o plantatie privata, inseamna alti trei brazi plantati in locul lui.

Brazi de Craciun, de vanzare online

Magazinul de brazi detine una dintre cele mai mari varietati de brazi, de la cei normali, la cei cu radacina sau chiar in ghiveci. Pret recomandat: intre 150 RON si 500 RON. Acestia mai detin si cateva specii de Brad Argintiu, pentru un Craciun deosebit, insa la preturi ceva mai piperate. Magazinul online Brazi de Craciun iti pune si el la dispozitie o gama larga de brazi, de la cei taiati, la cei in ghiveci, la brazi arginitii, romanesti sau articifiali (verzi, albi sau din fibra optica). Pret recomandat: intre 170 RON si 600 RON. Piata de brazi se gaseste si online, totul ca sa iti fie tie mai usor si sa ai parte de sarbatori linistite. Daca iti doresti un brad natural, fie el cu radacina sau in ghiveci, atunci il poti achizitiona direct de aici, la un pret recomandat: intre 200 RON si 500 RON. Preturile variaza mult si in functie de marimea acestuia.

Orice alegere ai face, fa-o cu zambetul pe buze si caldura in suflet. Alege bradul de Craciun cu incredere, ai grija cum il transporti, intra in casa impreuna cu el ca si cum ar fi cel mai bun prieten ce tocmai a venit in vizita si in timp ce asculti colinde, ajuta-l sa isi desfaca bagajul. Toate ca, in final, efectul obtinut sa fie mai multe zambete, iubire si acei ochi mari ludici ce spun “uau!”.