Elena Udrea a anuntat duminica inceputul selectiei de candidati pentru Primaria Capitalei. “Am luat decizia de a da startul campaniei interne pentru desemnarea candidatilor la alegerile locale din 2012. Din acest moment, orice coleg care crede ca poate face ceva pentru bucuresteni si care doreste sa intre in aceasta competitie si sa candideze la fotoliul de primar general, primar de sector sau de consilier poate sa sa se inscrie si decizia finala va apartine bucurestenilor pentru ca, permanent, cei care se vor inscrie in competitie vor fi masurati in increderea bucurestenilor”, a declarat Udrea duminica, in cadrul unei conferinte de presa, la PDL Bucuresti.

Insa, foarte interesanta este o declaratie repetata de Elena Udrea, si in ziua alegerilor pentru PDL Bucuresti, si, ulterior, intr-un intreviu la RFI, declaratie potrivit careia este posibil ca PDL sa apeleze la un candidat din afara partidului pentru Primaria Capitalei. “Daca este o persoana cu credibilitate in randul bucurestenilor, cu un proiect pentru Capitala si care sa aiba aceleasi convingeri cu noi, nu este exclus sa sustinem o astfel de persoana”, a spus presedintele PDL Bucuresti.

Explicatia acestei declaratii este un calcul pe care si-l face Elena Udrea, care stie ca daca va pierde alegerile pentru Primaria Bucurestiului, va avea o mare problema in interiorul partidului, stiut fiind faptul ca alegerile pentru Capitala au fost fatale si pentru drumul lui Vasile Blaga in PDL. De aceea Udrea evita sa accepte o candidatura personala, dar, desi anunta un casting deschis pentru “oricine” doreste sa candideze, leaga aceasta candidatura de sondajele de opinie, si totodata, de un candidat din afara partidului. Calculul pe care il face sefa PDL Bucuresti este legat de primarul de la sectorul 2, generalul Ontanu, desemnat deja candidat din partea UNPR pentru Bucuresti.

Surse din conducerea PDL sustin ca in varianta in care niciunul dintre pedelistii care vor fi masurati de sondaje nu vor fi cotati cu sanse reale de a castiga Primaria, Udrea ia in calcul sprijinirea unui candidat comun PDL-UNPR, respectiv Neculai Ontanu. Scenariile de pana acum spuneau ca Ontanu este un “candidat iepure” care ar avea misiunea sa rupa din voturile PSD si in al doilea tur sa isi cedeze voturile candidatului PDL, dar iata ca lipsa de cadre a democrat liberalilor – fiind extrem de putin probabil ca personaje precum Cristian Preda sau Anca Boagiu sa intruneasca procentele necesare victoriei – il plaseaza pe Ontanu pe postul de as in maneca Elenei Udrea.

Sursele citate sustin ca, in ciuda atacurilor Elenei Udrea la adresa lui Sorin Oprescu, in situatia in care acesta ar intra in al doilea tur, cu sanse de victorie, ar putea fi de asemenea sustinut de PDL, in numele bunelor relatii de pana acum intre actualul primar si consilierii PDL din Consiliul General.

In orice varianta, candidatul Elenei Udrea, ca este din interiorul PDL sau din afara lui, trebuie sa fie cel castigator, pentru ca ea sa poata revendica victoria chiar si sub forma unei aliante sau mezaliante.