Unghiile sunt compuse din mai multe straturi de celule de proteine moi de cheratina, similare cu cele ale celulelor pielii. Partea tare a unghiei protejeaza pielea sensibila aflata dedesubt , numita patul unghiilor. Conform Academiei Americane de Dermatologie, unghiile cresc in medie cu 2 sau 3 mm pe luna, in timp ce unghiile de la picioare cu circa 1 mm pe luna. Mai multi factori influenteaza aceasta crestere. Iata care sunt acestia.

1. Varsta.

Viteza de crestere a unghiilor se schimba de-a lungul vietii. Unghiile sugarilor cresc mai incet decat unghiile adultilor, iar cele ale copiilor cresc mai repede decat cele ale adultilor. Unghiile tind sa creasca mai repede intre 10 si 14 ani. Dupa aceea, cresterea incepe sa incetineasca si continua sa incetineasca odata cu varsta.

2. Sezon.

Vremea poate afecta si ea cresterea unghiilor. Acestea cresc mai repede in timpul verii decat in timpul sezonului rece.

3. Hormoni.

Academia Americana de Dermatologie subliniaza ca un dezechilibru hormonal poate face ca unghiile sa creasca mai incet. Totusi, hormonii pot afecta cresterea unghiilor la persoanele sanatoase. De exemplu, femeile tind sa aiba o crestere mai rapida a unghiilor in timpul sarcinii si o crestere mai lenta in timpul alaptarii. De asemenea, unghiile pot creste mai repede inainte de inceperea menstruatiei.

4. Taierea unghiilor.

Daca unghiile sunt taiate mai des, acestea tind sa creasca mai repede. Rosul unghiilor determina de asemenea cresterea unghiilor, dar din pacate acest lucru poate duce usor la infectii sau la deteriorarea permanenta a unghiilor si cuticulelor. In final, unghiile ar putea sa nu mai creasca deloc.

5. Sanatate.

Starea si rata de crestere a unghiilor pot indica detalii despre starea de sanatate a unei persoane. Academia Americana de Dermatologie spune ca unghiile galbene indica probleme cu diabetul, in timp ce ingalbenirea si ingrosarea unghiilor care cresc lent ar putea fi un simptom al unei afectiuni pulmonare. Cresterea unghiilor poate fi incetinita si din cauza unei circulatii slabe a sangelui.

6. Localizare

Unghiile de la picioare cresc mai incet decat cele de la mana. Dar si rata de crestere a fiecarei unghii in parte difera. Unghia degetului mic creste cel mai lent. La fel si unghia de la degetul mare. La majoritatea persoanelor, unghiile de la degetul aratator si mijlociu cresc cel mai repede. In general diferenta de crstere este destul de mica (se masoara in mm).

Indiferent iti cresc mai incet sau mai repede, acum poti avea si tu unghii perfecte cu ajutorul  ultimelor tehnici de manichiura. Testeaza acum unghiile false.