Totul a pornit de la o declarație facuta de seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus, in cursul dimineții, in care acesta spunea ca noul partid se va numi PNL, aceasta fiind „prima condiție” in negocieri.

„E prima conditie, prima este! Am si eu un cuvant greu de spus in partidul asta. Partidul National Liberal ramane neschimbat si ca denumire si ca orientare. Ne-am orientat acum din punct de vedere european spre Partidul Popular, pentru ca este o forta care te poate ajuta si fiind de dreapta si incercand sa ne desprindem de ceea ce a insemnat colaborarea cu stanga aceasta, dupa parerea mea, nociva tarii, este bine sa se stie ca suntem in zona dreapta si in Europa. Cel putin cat am sa traiesc eu in Partidul National Liberal, numele lui nu se poate schimba”, a declarat Quintus la RFI.

Mai mult, seniorul liberal a susținut ca fuziunea celor doua partide se va face prin absorbție.

„Este vorba de fuziune prin absorbtie, sa fie clar! Adica nu ne aderam cele doua partide si apare un al treilea, Doamne fereste! Fuziune la noi n-a fost niciodata decat prin absorbtie”, a mai declarat Quintus.

Antonescu și Blaga, raportari diferite la declarația lui Quintus

Liderii PNL și PDL s-au raportat diferit la declarația lui Mircea Ionescu Quintus. Pe de o parte, Crin Antonescu a susținut ca numele PNL face parte din „patrimoniul istoric” și ca spera ca democrat-liberalii sa ințeleaga acest lucru. Blaga in schimb nu e deloc pe aceeași lungime de unda!

„Noi nu am vorbit si nu vom vorbi public pana ce acesti pasi nu vor fi facuti despre conditiile sau lucrurile speciale la care tine fiecare partid. Nu am vorbit nici ieri. Daca domnul Quintus a facut-o, pot sa va confirm ca este convingerea noastra si hotararea noastra. Eu sper sa inteleaga si partenerii nostri ca numele de Partid National Liberal este un nume cu o asemenea forta istorica incat nu poate fi pus in discutie si ar fi pacat sa dispara”, a spus Antonescu, citat de Mediafax.

„PNL este pur si simplu din punctul meu de vedere o institutie de patrimoniu istoric a Romaniei si trebuie tratat ca atare acest lucru”, a mai declarat liderul PNL.Pe de alta parte, intr-o intervenție la Romania TV, Vasile Blaga a declarat ca afirmațiile facute de Quintus sunt „ușor nepotrivite”. Blaga a precizat ca și el ține la numele „PDL” și s-a aratat oarecum ironic, afirmand ca deși e pasionat de istoria dacilor, nu poate face abstracție de faptul ca dacii nu mai exista.

„Domnul Quintus a spus ca nu renunta la numele PNL. Declaratia dumnealui mi se pare usor nepotrivita (…) Domnul Quintus tine foarte mult, si il respect pentru asta, la numele PNL, dar si eu tin la numele PDL. Si eu sunt pasionat de istorie, de cultura dacilor, dar dacii nu mai exista”, a comentat presedintele PDL la Romania TV.

Vrand totuși sa nu dea un semnal rau, liderul PDL a susținut ca oricum chestiunea numelui va fi ultima care se va discuta.

„Numele este ultimul lucru care ar trebui sa ne intereseze. Cum se va numi? Vom face analize sociologice, studii”, a spus democrat-liberalul.

Blaga a respins și ideea unei fuziuni prin absorbție.

„Noi discutam despre o fuziune prin comasare (…) Raportul dintre cele doua partide este de 1 la 1, discutam despre un un nou statut… Atunci cum sa vorbim despre absorbtie?”, a argumentat Blaga.