Locurile de veci ale celor mai cunoscute figuri istorice sunt pazite si considerate de mulți ca niște altare sau ca niște locuri de unde se poate scoate ușor bani pentru cei care ii pazesc.Pentru putini dintre aceștia, unele dintre ramașitele lor au fost „pastrate” pentru posteritate, de dragul științei sau din motive egoiste.Bineințeles ca oricine poate vedea osul unui dinozaur intr-un muzeu, dar nu ai vrea sa vezi mai degraba creierul unui cunoscut om de știința sau osul distrus al unui revoluționar martirizat?Ordinea listei a fost derivata din popularitatea figurii istorice a celui mort, impreuna cu circumstanțele in care „artefactul” a fost pastrat.

10. Piciorul lui Dan Sickles

Generalul maior al Uniunii, Dan Stickle, si-a pierdut piciorul intr-o batalie in Gettysburg, dar nu a fost un om genial. Dupa ce a vazut teren ridicat in fata trupelor sale, el le-a ordonat sa se mute un 1,5 kilometri mai incolo, intr-un loc care era imposibil de aparat si unde ei au fost efectiv decimați.Piciorul lui a fost lovit de o ghiulea si a fost spulberat, iar apoi i-a fost amputat in aceea dupa-amiaza.Piciorul lui Sickles si ghiuleaua sunt expuse la Muzeul National American de Sanatate si Medicina, din moment ce Armata Generala Surgeon a construit o expunere morbida impreuna cu proiectilul care a cauzat-o.Este pacat ca aceasta nesupusa moștenire exista din cauza acelei directive.

9. Craniul lui Del Close

In timp ce Del Close a invațat sa improvizeze de la giganții din mass-media moderna ca Stephen Colbert, John Belushi, Tina Fey, Harold Ramis, Bill Murray si mulți alții, cererea lui finala a fost probabil cea mai cruda gluma.Close a vrut sa isi doneze craniul teatrului Goodman, din Chicago, pentru a-l putea juca pe Yorrick din Hamlet. In timp ce partenerul sau creativ, Charna Halpen a incercat sa ii indeplineasca aceasta dorința, nici o organizație medicala nu ar fi permis sa ii separe capul de corp din cauza fondurilor si/sau a constrangerilor etice.Teatrul Goodman dispune de un stand-in, in timp ce craniul lui Close a fost incinerat impreuna cu restul corpului, potrivit lui Halpern.

8. Creierul Maiorului John W. Powell’s

Acest maior este al doilea soldat American din aceasta lista, deși a pierdut doar un braț in razboi.John Wesley Powell a fost fondatorul si directorul Biroului American de Etnologie, deși a fost probabil mai cunoscut pentru explorarea raului Colorado si al Marelui Canion, dupa razboiul civil.Primul dintre cele trei creiere din lista, cel al lui Powell, poate fi admirat pe un ecran, intr-o cuva de la Institutul Smithsonian.

7. Creierul lui Paul Broca

Medic francez si antropologist, Paul Broca, este mai cunoscut pentru descoperirea de la mijlocul anilor 1800 a centrului de producție a vorbirii in lobul frontal al creierului.In afara de faptul ca acest domeniu a fost numit dupa el, mai este cunoscut si pentru fondarea celebrei societati in Franța. Oare ce ar avea de spus despre creierul sau care e expus la Muzeul Omului in Paris?

6. Vertebra lui Jose Rizal

Executarea lui Jose Rizal a declanșat revoluția in tara sa, coloniile spaniole Filipine in 1896.Ca si Gandhi, Rizal a crezut in mijloacele pașnice de revolta, asta dorea el pentru tara sa. Acum un erou național, a fost inițial ingropat intr-un loc nebinecuvantat, intr-un loc nemarcat. Dar de aproximativ 17 ani de la moartea sa, corpul sau a fost exhumat si transportat in Luneta.In timpul transportului, o vertebra a fost inchisa intr-o racla de sticla, care urma sa fie expusa la muzeul Rizal, din Fort Santiago.Se presupune ca a fost singurul os lovit de unicul glonț al plutonului de execuție.

5. Mana Sfantului Bonaventura

Singura figura sfanta din lista, brațul drept al acestui sfant a fost pastrat datorita operei sale „Comentariu la cele patru carti ale lui Peter Lombard”.Brațul sfantului Bonaventura a fost inchis intr-o racla de argint in forma de braț si sta acum in orașul natal Bagnoregio, in biserica parohiei din Sfantul Nicolas.Numit doctor serafic de catre colegii lui, acest calugar franciscan din secolul al 13-lea a spus ca nu exista idei in natura, ca toate acestea sunt primite de om de la Dumnezeu; prin urmare scris de mana lui Dumnezeu!

4. Parul lui George Washington

Tatal națiunii americane, George Washington, a fost plans de toata lumea in America atunci cand a murit. Matușa lui Henry Wadsworth Longfellow, a cerut o șuvița de par in amintirea marelui om. In 1850, Longfellow pusese șuvița intr-un medalion de aur, iar mai tarziu aceasta a fost data Societatii Istorice Maine, aceasta fiind una din dorințele matușii sale Elizea Wadsworth.

3. Vezica urinara a lui Lazzaro Spallanzani

Biologul italian Lazzaro Spallanzani, a fost cunoscut in 1700 atunci cand a pavat drumul pentru Louis Pasteur si a dovedit ca microbii calatoresc pe calea aerului si pot fi uciși prin fierbere – la fel ca si alte organisme vii.El a dovedit de asemenea ca reproducerea sexuala la mamifere are nevoie de sperma si un ovul si a efectuat si prima inseminare artificiala cu succes… pe un caine.Se presupune ca vezica a fost partea cea mai utila pentru a fi conservata, din moment ce a murit de cancer la vezica. Astfel, vezica lui Spallanzani se afla expusa in Pavia, muzeul din Italia.

2. Degetul lui Galileo

Galileo Galilei a fost numit tatal „științei moderne”, „astronom observațional” si „fizician modern”.Are o intreaga lista de realizari la fel de lunga ca si brațul sau, deși brațul si degetele sale au fost puse sub arest la domiciliu de catre Inchiziție, in ultimii sai ani de viața din cauza ca el credea ca Soarele este centrul Universului, si nu Pamantul.Bineințeles ca atunci cand a murit, corpul sau nu a ramas in casa si nici degetul sau nu a ramas alaturi de corp.Degetul lui Galileo se afla la Muzeul di Storia del Scienza in Italia, dupa ce a fost sustras de catre Anton Francesco Gori in 1737. Dupa un secol de la moartea sa, corpul lui Galileo a fost transferat dintr-un dulap mic intr-un mausoleu recent construit.

1. Creierul lui Albert Einstein

Ca multe alte genii, intelectul extraordinar a lui Albert Einstein a fost intotdeauna contestat – de ce a fost atat de inteligent?Dupa moartea lui din 1955, creierul lui Einstein a fost separat de corp la spitalul Princeton, de catre patologul spitalului, Thomas Stoltz Harvey, fara permisiunea familiei Einstein.Aparent, Harvey a spus familiei ca va incerca sa il examineze; a fost examinat o data in 40 de ani, dar acele rezultate au fost extrem de discutabile potrivit comunitatii științifice.Nu au mai fost facute cercetari concludente pe creierul lui Einstein, iar acesta nu a ramas intreg, deoarece au fost trimise parți la diferiți cercetatori.

Mențiuni de onoare

Il puteam pune pe Tutankhamon, dar intreg corpul sau a fost pastrat, nu doar o parte! Si apoi mai e unul dintre cei mai cunoscuți caricaturiști din lume, Walt Disney. Dar ca si Tutankhamon, intreg corpul sau s-a presupus ca a fost pastrat – criogenic. Dar ca si Close, e doar o legenda urbana – Disney a fost incinerat.