Tot mai mulți utilizatori de internet accesează mediul online de pe dispozitive mobile, folosind așadar și alte rețele în afara celor fixe, de acasă și de la serviciu. Pe măsură ce nevoia de acces la internet oricând a crescut, iar tarifele pentru date mobile au devenit mai accesibile, rețelele de tip WiFi din spații publice au început să aibă mai puțină căutare.

Românii se bazează din ce în ce mai intens pe propriile conexiuni de internet mobil, mai ales că în prezent sunt în plină dezvoltare rețelele 5G. Conform celor mai recente date publicate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), numărul de conexiuni 5G a depăşit 400.000 în România. 

Reprezintă doar 2% dintre conexiunile de internet mobil, dar situația se îmbunătățește rapid, pe măsură ce infrastructura se dezvoltă și crește de asemenea numărul de smartphone-uri compatibile 5G vândute pe piața locală de marii producători din domeniu. 

De ce accesul la internet mobil este tot mai relevant 

Să fii conectat permanent la internet a devenit o necesitate de bază pentru foarte mulți utilizatori de servicii online. Pe de o parte, este vorba despre comunicare – vrei oricând să poți să citești mesaje și să discuți cu persoanele apropiate, în interes personal și profesional. 

Internetul ajută la informare – citești știrile sau cauți rapid informații relevante, oriunde te-ai afla. Când ești în mișcare, poți avea nevoie de aplicații cu hărți și date de trafic, dar și alte informații relevante, pe care vrei să le verifici instant – de la programul la o anumită farmacie la ce filme sunt la cinema, de la ingredientele unui produs alimentar la prețurile menționate în cataloagele de promoții ale unor retaileri pe care îi iei în calcul pentru shopping. 

Românii folosesc tot mai multe aplicații de mobil și majoritatea au nevoie de acces la internet – de la aplicații de reduceri, la aplicații de banking. Nu mai ai bani pe card sau vrei să își modifici limita de plăți? Accesezi aplicația de mobile banking și faci rapid orice operațiuni. 

Pe partea de divertisment, ai la dispoziție rețelele sociale, canalele de video sharing, platformele de streaming video cu filme și seriale și acces la o mulțime de jocuri video – doar în prima lună din 2023 s-au cheltuit peste 8.5 miliarde de dolari pe jocuri video, potrivit worldometers.info. Mai mult, și piața jocurilor de cazino online este în expansiune atât pe plan mondial, cât și în România. 

Câți GB primești în ofertele de cartele pre-paid

Pentru prezentul articol, am luat în calcul informațiile publice prezente pe website-urile operatorilor, la momentul redactării acestui text. Ne-am referit la cele mai ieftine opțiuni, existând în multe cazuri și variante mai scumpe, cu mai mult trafic inclus pentru acces la internet. 

La Orange, cartela pre-paid îți oferă 5 GB în opțiunea de 5 euro credit și 6 GB în cea de 6 euro credit. Primești însă 100 GB, respectiv 120 GB bonus, în condițiile promoționale expuse online. Cei de la Orange oferă diverse tipuri de bonusuri constând în trafic de date (zeci și chiar sute de GB), deci clienții pot realiza o mulțime de activități online folosind aceste valori. 

La Cartela Vodafone, opțiunea de 5 euro credit menționează trafic de date inclus în limita valorii de 30.000 MB, adică 30 GB. Pentru opțiunea de 6 euro credit, se oferă dublu date mobile, adică 60 GB. Și cei de la Vodafone derulează diverse campanii promoționale, mecanismele asigurând de fapt valori și mai mari pentru internet mobil. 

Telekom propune 5 GB internet la opțiunea de 5 euro credit pentru pre-paid și 6 GB la cea de 6 euro credit la Cartela Telekom. Se menționează că se acordă însă Bonus 60 GB sau chiar bonus net nelimitat – trafic național de date 4G

Operatorul de telefonie mobilă Digi promovează mai mult abonamentele, însă propune și variante pre-paid. Astfel, cartela Pre Pay Digi vine cu variante începând cu 2 GB pentru opțiunea de 2 euro credit. Pentru opțiunile de 3 și 4 euro credit, traficul inclus de date mobile poate ajunge până la 6 GB. 

Informații exacte, la zi, despre ofertele comerciale ale operatorilor, precum și toate condițiile ofertelor și promoțiilor, pot fi citite pe website-urile oficiale ale acestora. 

Ofertele pot suferi modificări.